論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

搵到個想斷約的工人,舊agent話幫我搞斷約果個收$3000,原有工人搞續約就$1800,呢兩個價錢合理嗎?

另外而家搵斷約既係咪唔使再出境呢?

子爵府

回覆 chung1107 的帖子

你意思係個工人會斷佢依家僱主個約,然後嚟你度?大家係僱主,大家都知呢個時間請人艱難,你小心他朝君體也相同,斷得人哋張約,都斷得你張約

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-6-22 09:45
回覆 chung1107 的帖子

你意思係個工人會斷佢依家僱主個約,然後嚟你度?大家係僱主,大家都知呢個時間請人 ...

你講得對!

另外,斷約未必一定攞到簽證,若果入境處唔批,咪人財兩失! 因為個工人要斷約,唔知個現任僱主會否去入境處投訴個工人的衰野!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

請斷約工人無得自己搞,一定要經AGENT

大宅

你問問個工人點解跳工, 如果唔係原有僱主唔要, 入境處唔一定批.

男爵府

chung1107 發表於 21-6-21 20:35
搵到個想斷約的工人,舊agent話幫我搞斷約果個收$3000,原有工人搞續約就$1800,呢兩個價錢合理嗎?

另外而 ...

自己搵,有事唔批就煩

男爵府

請問想請完約工人就係咪可以自己攪?

大宅

chung1107 發表於 21-6-21 20:35

另外而 ...

聽唔少斷約工人差得有幾恐怖,你咁都敢要一係勇氣可嘉,一係嫌錢腥

大宅

無陰公

大宅

斷約.....唔好啦

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

斷約, 一定要攞前僱主電話 (contract 上有前僱主資料),
問下點解斷約. 唔好請斷約, 咁先可以避免咁多斷約
唔係他日都好大機會比人斷約.

別墅

nicksonma 發表於 21-7-14 10:33
斷約, 一定要攞前僱主電話 (contract 上有前僱主資料),
問下點解斷約. 唔好請斷約, 咁先可以避免咁多斷約
...

我又想問下,如果自己覺得工人唔適合我,想同佢斷約,我想佢找到下一個僱主先和她斷約,是否最好同入境事務處講原因?因為知佢需要份工

大宅

canadababy93 發表於 21-7-23 07:17
我又想問下,如果自己覺得工人唔適合我,想同佢斷約,我想佢找到下一個僱主先和她斷約,是否最好同入境事 ...

如果你覺得佢OK嘅, 你可以幫佢寫封REFERENCE LETTER, 等佢易D搵工同入境處唔會為難佢.

首頁

尾頁

跳至