自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

本人今天剛剛做完男性絕育手術,在籌備做手術前夕,發現本港男士對這件事願意現身說法的比較少有(或者有我唔知),所以我決定把今次這件事的心路歷程及手術經過與大家分享一下,但我要帶個頭盔先,每個人嘅家庭情況,價值觀,未來規劃,命運際遇同埋實際生理狀態都不一樣,之後嘅內容雖然100%真人真事,但都請大家當故事咁聽就好啦,如果之後與閣下嘅期待出現落差甚至發生醫療事故,我絕不會負上任何責任但會予以同情

Teresa_tempo    發表於 22-6-14 08:43

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

等聽故事

大宅

是咁的,較早時間由於一些生活上嘅轉變,讓我和伴侶開始思考會否再有小朋友的問題,原本好簡單咁諗住唔再要就食避孕丸啦(我和伴侶都好注重環保的)但係日子耐左我們便從一些渠道發現其實長遠倚賴這種藥物,始終都唔係話完全不會有副作用,始終開始人到中年加上日日都要記住,唔記得又心驚膽跳,所以我哋便進一步研究有冇其他更加可靠和一勞永逸的方法。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇左
講完啦?

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-6-28 18:54
睇左
講完啦?

哈哈,你個反應好好笑

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

singdream 發表於 21-6-28 19:02
哈哈,你個反應好好笑

好笑嗎?
我好認真的
睇左1樓及3樓,好似仲未講完咁

大宅

睇咗咁多種方法,相信大家都知道其實多數都係搞女人嗰邊嘅,我覺得有陣時都幾慘,女人已經要生仔而家絕育又話要搞佢我就覺得好可憐,為咗愛嘅人捱一刀,男人冇理由縮沙,話晒之後有份爽,咁深層啲嘅角度我有真心考慮過就算將來我不是和這位伴侶在一起,我也不想再要小朋友了。但這個位我要加些注腳!不是和這個伴侶在一起這句說話係經過完全宏觀嘅考慮,呢刻你問我,我希望永遠也不要和這個精彩而與眾不同的女人分開,但人生有好多變遷話唔埋另一個角度就係如果我將來有機會再和另一個人在一起,我也不會想和之後的人再有小朋友,因為已經有了,亦都夠了)

大宅

crystal媽咪 發表於 21-6-28 18:54
睇左
講完啦?

話晒啱啱做完手術,個人死死下,雖然未至於好唔舒服,不過啲麻醉藥散左,而家下面有少少比足球省過嘅感覺

寶石宮

Daddy_Chris 發表於 21-6-28 19:12
話晒啱啱做完手術,個人死死下,雖然未至於好唔舒服,不過啲麻醉藥散左,而家下面有少少比足球省過嘅感覺
...

欣賞你去做手術
雖然個理由有點牽強
多休息

大宅

crystal媽咪 發表於 21-6-28 19:12
欣賞你去做手術
雖然個理由有點牽強
多休息

其實冇話是否牽強,所以我一開始就話自身嘅情況同埋價值觀好多嘢加埋要作全盤考慮,一句到尾我不想再增加小朋友了。

寶石宮

Daddy_Chris 發表於 21-6-28 19:15
其實冇話是否牽強,所以我一開始就話自身嘅情況同埋價值觀好多嘢加埋要作全盤考慮,一句到尾我不想再增加 ...

我知你背景,同意不要再增加小朋友

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-6-28 19:16
我知你背景,同意不要再增加小朋友

好奇求八

伯爵府

Daddy_Chris 發表於 21-6-28 17:58
本人今天剛剛做完男性絕育手術,在籌備做手術前夕,發現本港男士對這件事願意現身說法的比較少有(或者有我 ...

容許我離一離題,睇完之後最大感受係你文筆好暢順,眼睛十分舒適,在當今社會可謂買少見少

伯爵府

回覆樓主:

留毛

男爵府

Daddy_Chris 發表於 21-6-28 17:58
本人今天剛剛做完男性絕育手術,在籌備做手術前夕,發現本港男士對這件事願意現身說法的比較少有(或者有我 ...

支持你們一家人!好欣賞你有擔當!

la_source    發表於 21-6-29 10:22

大宅

咁既然有咗決定當然係行動啦,第一件事就係搵有做呢個手術嘅機構去了解,始終聽官方醫療機構講,好過上網聽埋啲沒有認證的資訊,經過重重諮詢,結論係相信現今響香港地除非你10分有錢搵到其他大國手私人做,否則同家計會申請係又平又安全,因為佢啲醫生和護士我相信仲熟手過街市劏魚啲魚佬魚嬸,一陣間有詳細表述

大宅

MLSiu 發表於 21-6-28 19:22
容許我離一離題,睇完之後最大感受係你文筆好暢順,眼睛十分舒適,在當今社會可謂買少見少
...

謝謝

大宅

去到家計會,佢哋會向你了解你為什麼要做呢個手術,除咗要你俾相關嘅文件(例如小孩出世紙婚姻證書之類嘅嘢外),佢哋主力都係會話俾你聽做咗返唔到轉頭,一定要考慮清楚,雖然我講到咁有決心,但係當初我都縮沙左一次,始終面對一個咁大嘅決定可能每個人都要啲時間消化,前後大約經過半年時間,我在她不知情的情況下偷偷地登記做手術了。

男爵府

Daddy_Chris 發表於 21-6-28 19:11
睇咗咁多種方法,相信大家都知道其實多數都係搞女人嗰邊嘅,我覺得有陣時都幾慘,女人已經要生仔而家絕育又 ...

欣賞你,我都識個男性朋友十幾年前,因為太太已生三個,所以由男方做手術絕育

大宅

由於之前已經做咗評估,所以家計會接到我再次申請之後,便立即批准並且辦理手術日期和其他相關手續,由落訂去到正式做手術差唔多有兩個多月的時光,呢段時間心情唔算好緊張,我亦都係之後一個不經意嘅情況之下告訴她我已經約咗手術日子。其實我知道她因為我做手術呢件事有些壓力,一來擔心我出現事故,二來始終受到了伴侶這種犧牲,再愛,都會有些唔自然。但我們經過一段時間調整,後來便再沒懸念並向着這一天前進了

首頁
12345...13

尾頁

跳至