懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問bb出世後應該打d乜野針呀? (幾耐打一支?)
健康院會安排給bb打針嗎?
如果私家打貴嗎?

大宅

原帖由 小benben媽咪 於 09-6-7 23:55 發表
請問bb出世後應該打d乜野針呀? (幾耐打一支?)
健康院會安排給bb打針嗎?
如果私家打貴嗎?

出院後, 如去健康院要打下列針 , 係免費既
一個月 - 乙型肝炎(第二針)
二個月- 4合1第一針
四個月- 4合1第二針
六個月- 4合1第三針 和 乙型肝炎第三針
1歲 - 麻疹,流行性腮腺炎,德國麻疹,混合疫苗

如果出私家打可揀 5合1或6合1咁bb唔使打咁多針 !
但要自費囉... 5合1 或 6合1 每個醫生收費都唔同...
另外有些針, 你都可考慮幫bb打埋, 肺炎鏈球同輪狀病毒 !

男爵府

我覺得都幾貴下架, 我阿b兩個月時去打5合1+ 肺炎鏈球 + 輪狀病毒, 埋單$2000

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

大宅

原帖由 Tigerpooh 於 09-6-8 15:28 發表
我覺得都幾貴下架, 我阿b兩個月時去打5合1+ 肺炎鏈球 + 輪狀病毒, 埋單$2000

係呀..都幾貴嫁..我呀B打6合1+肺鏈+輪狀..夾埋要 $6,000.- 幾 ! 6合1同肺鏈打左3針啦...輪狀2劑口服埋...到1歲同, 歲半要再打 !

複式洋房

Waaaaa! 邊個醫生咁貴
我囡囡剛剛打咗2個月6合1+肺鏈+輪狀
total連診金$3xxx 我都覺得好貴

$6000係咪total咁多劑?

原帖由 garykokk 於 09-6-8 17:51 發表

係呀..都幾貴嫁..我呀B打6合1+肺鏈+輪狀..夾埋要 $6,000.- 幾 ! 6合1同肺鏈打左3針啦...輪狀2劑口服埋...到1歲同, 歲半要再打 !

大宅

原帖由 馬教練 於 09-6-8 22:15 發表

係呀...total 打晒咁多針計, 依家都係打左 3針 6合1, 3針肺鏈 同 2劑輪狀, 到1歲 同 歲半要打埋d加強劑 total要 $6,000.- 幾啦 !

男爵府

原帖由 馬教練 於 09-6-8 22:15 發表

garykokk 全部打晒咁多支先$6000 都唔算貴, 反而你做3樣野都已經要$3000就真係貴了。

我去果間係計針錢only, 唔收診金架, 比埋退燒藥tim, $2000埋單

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

瑪瑙宮

好媽媽勳章

呢間之前係 BK 有出 BANNER , 都係甘上下 !
不過水豆佢叫平 $ 300 咋 ( 打上去要講係 BK
見到優惠先收 $ 300 , 唔係跟 PRICE LIST
就 $ 400 )

http://www.kinetics.hk/download/paedi%20vaccine_front.pdf

原帖由 garykokk 於 09-6-9 17:14 發表

係呀...total 打晒咁多針計, 依家都係打左 3針 6合1, 3針肺鏈 同 2劑輪狀, 到1歲 同 歲半要打埋d加強劑 total要 $6,000.- 幾啦 !

瑪瑙宮

好媽媽勳章

hi garykokk,

係我呀, 我想提你囡囡肺連可以等正苦 9 月打埋 last
個支, 甘你未慳 $ 7xx lor !

因為暫時疫苗都係一間廠出, c + 同健康院用
既都係一樣架咋 !!

原帖由 garykokk 於 09-6-8 17:51 發表

複式洋房

我都係埋單先知咁貴,每支針枕住$750-$850.....

無計la

原帖由 Tigerpooh 於 09-6-9 17:30 發表

garykokk 全部打晒咁多支先$6000 都唔算貴, 反而你做3樣野都已經要$3000就真係貴了。

我去果間係計針錢only, 唔收診金架, 比埋退燒藥tim, $2000埋單

大宅

原帖由 chickenwing2006 於 09-6-9 17:53 發表
hi garykokk,

係我呀, 我想提你囡囡肺連可以等正苦 9 月打埋 last
個支, 甘你未慳 $ 7xx lor !

因為暫時疫苗都係一間廠出, c + 同健康院用
既都係一樣架咋 !!

...

hi chickenwing... 你好呀 ! 係呀..我都知政府有得打呀..不過唔知係唔係一樣既針藥呀 ! 我諗到時先再問醫生啦 ! 如果一樣係政府打可以慳 $740.- 啦!

大宅

原帖由 Tigerpooh 於 09-6-9 17:30 發表

係呀..打晒要 $6,000.- 幾唔算貴啦...有d出面醫療中心有 package 打係平d.都要 $5,000.- 幾, 但我要返工費事煩要帶呀B 騰來騰去,所以搵屋企附近既兒科醫生打囉...我個醫生都係收針錢咋..如果要退燒藥收多$20.-

首頁

尾頁

跳至