自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

轉,個細嘅中學你要理嘅唔多,不如揾多d同博下有冇得升

子爵府

虎到金來勳章

9284 發表於 21-7-4 09:25
多謝你地咁多的意見,一面倒唔好轉,我到呢一刻心大心細原因係,每個月多成3000人工,對我來講其實都多,我 ...

1) 中一, 你個女要花幾多時間照顧? 初中係反叛期開始。
2) 約滿先有個筆錢唔好計住, 因有風險。即每月多$2000, 而唔當$3300。

我係你會當新工要ot, 比依家忙, 無得好似而家份工可自製病假, 當用錢買時間, 有心理預備先好轉。

秘書好唔好做, 好睇老細, 等錢駛未駁下, 同時要唸下新工做唔黎, 舊公司有冇退路?

伯爵府

唔轉

子爵府

轉 如果3000 對您黎講係多..
一定轉
支持您

子爵府

約滿酬金唔係個個月比, 即是實際每月入袋只係多2千度, 如果忙好多制唔過, 特別你單親冇另一半back up你照顧小朋友

大宅

白毛毛 發表於 21-7-4 10:20
轉唔轉呢個問題終歸都係要你自己決定,新工比你的感覺如何,要你先知。感覺好重要。
單從錢嘅角度睇等於加 ...

這位jm講得咁。你在comfort zone都已經5年啦,照牌面睇,照你屋企情況睇,唔值得轉。但,如果你唔甘心在現在的公司一直無前途,無人工加咁做落去,新公司無疑係一個機會,因為兩間都係NGO,辛苦極有限。如果新公司都做唔到,你以後都唔好諗轉去其他私人機構。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

princessgw 發表於 21-7-4 13:37
1) 中一, 你個女要花幾多時間照顧? 初中係反叛期開始。
2) 約滿先有個筆錢唔好計住, 因有風險。即每月多$2 ...

樓主話另外仲有約滿金,除開多千三每個月,即係品total每月多三千蚊
即係人工本身只多$1700!

大宅

hithit 發表於 21-7-4 15:14
這位jm講得咁。你在comfort zone都已經5年啦,照牌面睇,照你屋企情況睇,唔值得轉。但,如果你唔甘心在現 ...

我做左十五年NGO公司,真係去唔返私人公司,係冇雙糧冇Bonus,但真係相對隱定,起碼呢個疫情我係屬於完全冇影響個批人,我當年由私人轉去NGO,即刻結婚生仔冇有怕。我而家想轉係基於(一)我而家40仲唔走,再過多2年真係冇人要(二)多3000/月,我呢啲NGO,唔會好似出面私人公司咁差,臨比約滿酬金前炒你,佢地基本上想你响入面做一世,因為都係機構比$,我老闆冇蝕底。反而你唔做,佢train過第二個仲烦到佢。但另外我唔想走係因為(一)雖然可準時收工,但我真的唔知返工時間會忙成點,我唔怕多野做,係怕真係多到自己處理唔到,又冇第二個幫手(二)一腳踢既office,sickleave唔易請,我唔係偷懶既人,但細路病起上黎,真係預唔到,但新工唔係你話放就放,但我小朋友就升中二,相對又冇咁易病。

真係十五十六

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家份工穩定好多, 多二千一個月係可以鬆動少少, 如果父母幫你手湊既咁都可考慮吓

男爵府

回覆樓主:

唔轉

公爵府

9284 發表於 21-7-4 01:05
40歲,high dip學歷、廿年秘書經驗
第一選擇,現職兩萬六(合約工,NGO,冇約满酬金),做左5年,準時返工放 ...

二份都係contract?
如果第二份吾係contract會轉。

大宅

lilysun123 發表於 21-7-4 18:20
二份都係contract?
如果第二份吾係contract會轉。

2份也是contract

男爵府

回覆 TMC3012 的帖子

贊成轉工,但係應該搵一份條件更吸引。或者即使選擇了新的NGO,也可以繼續再找的。當然要自己考慮應付壓力的能耐。忙不代表壓力大,能力做到無問題。祝你工作順利!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

9284 發表於 21-7-4 09:25
多謝你地咁多的意見,一面倒唔好轉,我到呢一刻心大心細原因係,每個月多成3000人工,對我來講其實都多,我 ...

呢度d 人冇你遇到既問題,又唔等錢駛,梗係話唔轉。

伯爵府

其實加薪嘅幅度就唔係好多,不過你都四字頭,如果要轉就係呢幾年

搵多啲梗係好,你自己要衡量如果份新工不似預期咁自己會點

公爵府

9284 發表於 21-7-4 19:14
2份也是contract

咁吾轉。

水晶宮

畀面勳章

比我唔會轉

侯爵府

回覆樓主:

好羨慕樓主可以揾到新工,我揾工揾左年幾,有interview但無下文,係咪人到中年40+ 就算有學歷和經驗都難揾,好懷疑自己的能力。

我會睇埋d同事點。因為份工好忙,好憎個老細,無管理,咩都推晒落嚟,唔理人做唔做到,係咪overload, 每日挑戰我底性,同事又瀉膊又懶,如果多2000蚊我都即轉唔駛諗!

大宅

alsace0416 發表於 21-7-4 20:44
其實加薪嘅幅度就唔係好多,不過你都四字頭,如果要轉就係呢幾年

搵多啲梗係好,你自己要衡量如果份新工不 ...

人越大越唔敢轉工,年青時,冇野輸,人大了,許多包服,但越唔走,就越來越冇機會走,你話要衡量,其實一日唔轉都唔知適唔適合,但我唔係想要刺激既年齡,萬一唔適合,付出又太大

大宅

CSS701 發表於 21-7-4 21:35
好羨慕樓主可以揾到新工,我揾工揾左年幾,有interview但無下文,係咪人到中年40+ 就算有學歷和經驗都難揾 ...

你而家失緊業?

首頁

尾頁

跳至