自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

Kettlechips 發表於 21-7-5 17:43
最近有個post 有人將英國政府學校= 國際學校

嗰班人 “阿Q精神” D, 會開心D

男爵府

我反而一啲都唔恨去英國讀質素參差嘅公立學校

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

TingTing 發表於 21-7-5 13:48
仲有Free lunch 呀,封城唔比返學果時,有D小朋友無餐食,要捱餓。

英國政府資助全部英國初小學生的午餐 Hot Meal,由Reception, Year 1 & Year 2 都係完全免費,這個免費午餐不需要申請,亦不算福利 Benefit, 和家庭月入完全無關,只要訂經學校訂午餐,便不用付費。
當升上Year 3 之後,便要家長自己付費。低收入家庭可以申請Free Meal,當然,呢個要申請,亦有收入上限。訂學校午餐大約是2鎊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大宅

大把依啲人,我有幾個朋友走咗就係咁,佢話點解要係香港讀國際學校,去英國唔洗錢!真係同佢講都…

珍珠宮

TingTing 發表於 21-7-5 13:48
仲有Free lunch 呀,封城唔比返學果時,有D小朋友無餐食,要捱餓。

free school lunch 係攞綜援既家庭先有

珍珠宮

Fishqqma 發表於 21-7-5 17:52
英國政府資助全部英國初小學生的午餐 Hot Meal,由Reception, Year 1 & Year 2 都係完全免費,這個免費午 ...

oh 係喎 , 唔記得左呢樣,我仔細時未係free

伯爵府

人地外國都唔知比幾多錢去學中文/普通話, 希望將來有機會同中國人交流/做生意, 偏偏有的人反其道而行, 我有朋友移民左廿幾年,小朋友自細係外國讀書乜中文都唔識, 依家大個左先話去學中文/普通話, 想返國內搵食, 太遲啦

ibmabc    發表於 21-7-12 07:13

侯爵府

聽咁多Jm 講完,我有朋友想移民過去,話慳學費,佢嘅仔女喺香港係讀直資嘅

男爵府

到時Taxation好煩,拎完當地永久居留權,再返香港做野,要交2面稅。

珍珠宮

好媽媽勳章

hoivy 發表於 21-7-5 13:06
問題是讀英國普通政府學校有通常什麼出路

其實英國私校只佔整體的 7%, 絕大部份人都是在普通學校就讀, 你google一下就知.

男爵府

hoivy 發表於 21-7-5 13:06
問題是讀英國普通政府學校有通常什麼出路

問到重點來。
聽聞都係做返藍領多。
我聽聞咋~求確認。

侯爵府

回覆樓主:

我喺youtube睇咗個documentary, 係三個公立學校同埋三個私立學校嘅學生調轉地方返學, 睇得出公立同私立相差好遠, 學校嘅質素同埋學生嘅質素都差好遠, 公立學校成日都有人插班, 入學時考分班試, 發覺好多中學生嘅閱讀能力得七八歲, 因為好多新生都唔係以英文為母語,好多新移民學生。 私立學校嘅學生無論談吐各方面都贏成條街。 不過唔知係咪間間都係咁。

複式洋房

絕大部份state schools的學術一定唔達香港IS水平(至少AL 50% A*-A or IB 37分).

State schools係人人有書讀, 但唔預人人入大學, 遑論入top 10 uni. 英國人大部份喺states schools完成GCSE or AL就出黎工作.

State schools的本質, 目標, 課程, 師資, 設備同香港IS同英國私校係南轅北轍.

水晶宮

其實有一點我覺得大家要明白,外國虎媽無中國(香港)咁多,佢哋比較傾向尊重小朋友嘅天份同興趣,唔係個個都適合讀書㗎嘛。咁真係叻嘅就自然會讀到上去,無天份嘅佢哋覺得逼嚟到無用,不如早d發掘興趣,學其它嘢好過。但中國家長就唔同,死谷爛谷,但實際上如果個個都相同谷法,最後咪又係天份高嘅跑出。呢個就係內卷。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 21-7-5 17:10
我諗起黃子華講過:喺法國做乞衣都識法文,好勁㗎

用戶要求終止服務

牛年勳章

wsyggk 發表於 21-7-5 18:51
其實有一點我覺得大家要明白,外國虎媽無中國(香港)咁多,佢哋比較傾向尊重小朋友嘅天份同興趣,唔係個個 ...

請問咩係內卷?
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

wsyggk 發表於 21-7-5 18:51
其實有一點我覺得大家要明白,外國虎媽無中國(香港)咁多,佢哋比較傾向尊重小朋友嘅天份同興趣,唔係個個 ...

其實香港讀都可以好輕鬆
只係有一班望子成龍既父母死谷爛谷,一味用錢堆砌唔識用其他方法

伯爵府

牛年勳章

月亮免 發表於 21-7-5 12:07
朋友會一家過去,話小學小班教學、全英文、有樂器學、仲有外語例如法文
好似好好咁,仲要學費全免
中學呢? ...

咁咪即係Hk 廣東話加普通話加英文(外語)
HK 都有免費教育,有好好的學校亦有普通的學校
點解成日著眼於free education,Hk 又唔係一定要俾$ 先有好學校
每個地方都有唔同level 的學校
有d 學校都compulsory 要學多一樣語言

水晶宮

大笨鐘 發表於 21-7-5 19:24
請問咩係內卷?

內卷係一個內地潮語,我聽過一個好學術嘅解釋係「努力嘅通貨膨脹」。用白話d演譯就係個個搏命操題為咗考試拎高分,但個個都付出咗努力,整體學術水平卻沒有提升。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

首頁
12345...10

尾頁

跳至