自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

青青河邊草 發表於 21-7-8 19:35
我反而想問番IB精神
揀IB讀嘅唔係對傳統ASSESSMENT 睇唔過眼咩?點解又咁CARE分數?
仲要分狀元榜眼探花?

有錢人玩意....sad but true

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

teresayan07 發表於 21-7-8 09:09
呢班考 IB 既都係香港人… 點解要當國際學生?

即係我以前一直睇開私家醫生.. 並無享用政府醫療福利.. 咁 ...

話知你之前睇乜嘢私家醫生,轉返睇公立醫院就要大家一齊派番嗰條隊。唔會因為你睇開私家你就容易同快啲睇到公立嘅專科。

而家IB學生嘅評分係全球寬鬆量化,但各大院校專科神科,IB學生嘅比例係遠超出以數字來睇嘅比例。
IB唔係本地嘅公立學制,外國好多學校呢啲情況都係當國際學生

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

大笨鐘 發表於 21-7-8 08:37
DSE 唔算拉 curve,overall 每科 5** 係1.x%,所以狀元唔會多過2%

你講呢個咪就係拉curve囉 ,同以前會考一樣

男爵府

MM2H 發表於 21-7-8 23:11
同問,真心想知,問左樓主幾次都冇答

靠乜嘢計分都好,個結果最重要,就係量化寬鬆

用戶要求終止服務

牛年勳章

kamjjj 發表於 21-7-20 07:52
你講呢個咪就係拉curve囉 ,同以前會考一樣

Not exactly. 你再了解吓
未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 21-7-20 08:02
Not exactly. 你再了解吓

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/拉Curve

用戶要求終止服務

牛年勳章

kamjjj 發表於 21-7-20 08:19
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/拉Curve

以前會考同 A-level 係拉 curve,DSE level 5 or below 用 benchmarks,達到個分就可以攞邊個 level,within level 5 再分最 top 30% 同 10% 做 5* 同 5**。
文中最後一段「香港考試及評核局在香港中學文憑考試(HKDSE)中便從拉Curve改為水平參照,使得評級系統更具參考性。」

男爵府

大笨鐘 發表於 21-7-20 08:38

以前會考同 A-level 係拉 curve,DSE level 5 or below 用 b ...

within level 5 再分最 top 30% 同 10% 做 5* 同 5**。” 叫做水平參考,唔叫做拉curve你懂的。

靠背同鬧政府嘅通識,教育局也叫做獨立思考

首頁

尾頁

跳至