婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

未做會員時..係呢度睇好多婆媳關係嘅post..又上網搵過好多資料..
到底 婆媳糾紛 係咪真係一個解決唔到嘅問題😩

講少少背景
本身自己都係小小康之家長大
未結婚,同男朋友打算明後年結
男朋友爸爸媽媽離婚接近20年
近年各自再婚
但無小朋友
得我男朋友同佢個妹
同男朋友知道佢爸爸要結婚
我哋就同埋妹妹搬左出嚟住
再加上我做補習..好需要自己嘅工作同私人空間
就搬左出嚟住..

近日覺得佢媽媽(99)係trouble maker
上年10月問我男朋友借10萬
我男朋友要創業 就借左7萬比佢
然後我就借左3萬..
佢無返工..咁就當然..影都無..
3萬話多唔係多 少又唔係少
佢真係一句唔該都冇講過.
唔緊要嘅 我係後輩 可能係應份嘅..

因為男朋友創業無穩定收入
我好努力返工 我自僱 一個星期返7日工
所以上個月考試我就不停上堂
諗住多啲養家. 萬一無錢

我可以返自己屋企 但佢同佢妹妹真係無地方住

然後.. 年初我自己細佬結婚..
媽咪買咗條細細條鑽石頸鏈比我..
點知阿99 妙咀妙舌..
仲大聲講話你媽買呢啲粗帶咋喎.
我當堂無言.. 我借比你3萬 又唔見你出聲?
當然.. 我忍..

明明間屋企係我哋租嘅
99 bossy嘅程度係
上至客廳 下至浴室塊玻璃 廚房嘅碗碟
都要用 佢嗰啲..
唔緊要.. 儘管我已經開始覺得係我寄人籬下緊..

99每個禮拜上嚟煮飯煮3次 每晚12:30先走
沖埋涼我都2點先訓 第二日8點起身
加上上次佢話我媽之後..我就每次佢上尼煮飯
我就返自己屋企訓 我住九龍
因為方便我男朋友同佢阿妹返工 租屋就係新界
等佢走都已經無車坐.

99每次上嚟 話上嚟就上嚟
我就每日揹住個電腦同啲卷 因為唔知佢幾時嚟
結果頂唔順 變左腰痛
我就wtsapp99
可唔可以早一日話我知你第二日上嚟呀
結果佢話唔可以
我嗰下真係…自此我無再覆佢啲錄音..
到底呢度係邊個屋企..
我只係想辛苦返工放工返尼有私人空間
可以早啲瞓第二日精神啲返工搵錢.. 點解咁難
我不如搬返自己屋企啦..

上個禮拜 我男朋友爸爸個老婆(姨姨)嗌離婚..
原因係..99原來成日都打去我男朋友爸爸度借錢
一借又10萬,又9萬,然後就拎我男朋友做借口..
借就次次都有借.. 本身唔係有錢要問銀行借比佢
搞到姨姨激到差啲爆血管..

每次同男朋友講 佢都話我唔尊重99
我真係唔知我邊度唔尊重佢
佢妹妹性格又係好自私..
每日起身都會搵個衣架敲度門
有時好難得返晏瞓多陣..佢都會大聲聽歌
叫姨媽姑姐朋友親戚上尼開賭局 無通知過我哋
每日都洗衫 我就要wtsapp問佢可唔可以洗衫
屋企好通風 佢食煙飲酒 99炸嘢 就關曬啲窗
晾曬啲衫 焗到間屋又油又煙 能見度係好浪漫嗰隻
食完飯d骨放係度等我執 做家務就抹個表面
有蟲就淨係識大嗌 過時過節就叫長輩買雪糕月餅等等比佢.. 但芳齡就近30..

每次同我男朋友傾佢都係得一個答案
我媽係咁 我妹係咁
仲要話係我逼佢地用我生活嗰套
話佢妹比我擺書係廳已經要感恩

我有時都會覺得可能我都有問題..
我會唔會真係逼佢哋用自己生活方式?
但我又會覺得 我過到尼住 你哋3個 我1個
生活環境唔同 當然會有唔一樣
我真係融入唔到.. 定係我真係寄人籬下緊
我應該點做

多謝你睇到呢度

大宅

Tiff_00 發表於 21-7-10 10:07
未做會員時..係呢度睇好多婆媳關係嘅post..又上網搵過好多資料..
到底 婆媳糾紛 係咪真係一個解決唔到嘅問 ...

離開

水晶宮

認真答
我唔會同呢個男人結婚
原因唔係奶奶姑仔點衰點衰(不過真係好衰,不能接受), 而係呢個男人唔明事理亦唔幫你解決問題,仲要覺得你先係問題。咁嘅男人,不能擔大旗,不能保護你。
就咁睇,你係一個能幹聰明人,可以有更好選擇。

cathngai    發表於 21-7-10 11:41

珍珠宮

男家人唔識得尊重就算,連自己男朋友都唔識得幫自己覺得無問題,結婚會仲煩過宜家慘過宜家。

我勸你返自己屋企先,無眼睇佢地

男爵府

未結婚你男友都唔幫你
結左婚更加唔會
男家咁麻煩又老奉
你想咁委屈過一世?

水晶宮

呀仲有,第一次見奶奶問未過門嘅"新抱" 借錢
而家都咁,結咗婚肯定仲苛索(你睇離咗婚嘅老爺都比佢煩住), 你幾努力搵錢都無用

cathngai    發表於 21-7-10 11:42

珍珠宮

回覆樓主:

盡快收返3萬,盡快走

3萬係男朋友開聲問你借,定男朋友媽咪自己問你借?好大分別

拍拖借錢通常無好結果,以後唔好再咁傻借錢
雖然你着墨於男朋友媽咪同細妹好多問題,但你男朋友先最大問題

醒吓啦~

男朋友媽咪問前夫借錢,事不關己就無謂出聲,要學識:男家事,男家了

更重要係學識帶眼識人

cathngai    發表於 21-7-10 14:19

伯爵府

回覆 Tiff_00 的帖子

我覺得你男朋友唔夠愛你, 好明顯 佢阿媽同個妹都有問題, 結婚唔止嫁一 個人,仲要嫁埋全家, 係好現實。未結婚你已經做咗提款機,免費工人。 結婚簡直係個局, 千祈唔好上賊船, 早走早著 ,遲咗瞓唔著。 唔好嘥青春時間 同呢家人糾纏, 你睇佢阿爸就知啦離咗婚, 都唔可以擺脫
快啲止蝕離場, 搵個值得你一齊努力架另一半

Charsss    發表於 21-9-3 01:34

子爵府

秋天與楓葉 發表於 21-7-10 11:38
盡快收返3萬,盡快走

3萬係男朋友開聲問你借,定男朋友媽咪自己問你借?好大分別

冇分別。唔通男友個阿媽借錢同男朋友攞返有問題啊?照問個衰佬攞返

洋房

回覆 kamtse 的帖子

我上個禮拜直頭大半夜執喼走 我男朋友見到 就話佢會同99傾下 結果..原來..無傾過… 每晚都訓唔到 因為唔知第二日我係邊度訓..
諗住搬返去自己屋企.. 噚晚想同媽咪講..又驚佢擔心..

洋房

回覆 Nbs 的帖子

我同佢本身相處其實好好.. 2個人其實完全無問題..因為妹妹嘈過好多次.. 但我哋未同居嘅時候 有討論過.. 佢妹妹係月光族.. 性格古怪 唔會拍拖更加唔會有自己家庭..我男朋友同我責任心好強..
有諗過 不如同男朋友2個住.. 但我覺得 要分開佢兩兄妹..我做唔到.. 慢慢開始接受同佢妹妹一齊住..結果又要多個咁bossy嘅99 我真係想癲..
每次望到媽咪覺得我好幸福嘅樣 我又唔忍心同佢講我想搬返尼..

洋房

回覆 mcs74 的帖子

我都已經開始頂唔順..上個禮拜嘈 佢話我唔尊重99
話我點解99過嚟之後要用滴露抹櫈..
覺唔覺得好唔尊重..

但我一個人教一班小朋友,
因為99我又接埋教暑期班
疫情嚴重 如果有咩事 我累到一班小朋友,小朋友嘅屋企人 我真係一世都過意唔去..
我寧願你話我唔尊重 我都唔想累咗人
呢樣野真係好難理解咩?
仲話係我自私..

水晶宮

Tiff_00 發表於 21-7-10 13:17
回覆 Nbs 的帖子

我同佢本身相處其實好好.. 2個人其實完全無問題..因為妹妹嘈過好多次.. 但我哋未同居嘅時 ...

咁你自己諗清楚喇
除非同家人斷絕關係,否則結婚唔係淨係兩個人嘅事
兩個人就算幾好都好,處理唔到屋企嘅問題一樣會出問題,你自己都話婆媳板見得多啦

(你話怕你媽擔心。其實你將你打嘅全部講比你媽聽,我諗佢會擔心你嫁得唔開心多d 囉)

cathngai    發表於 21-7-10 14:22

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

Tiff_00 發表於 21-7-10 10:07
到底 婆媳糾紛 係咪真係一個解決唔到嘅問 ...

從來婆媳糾紛就係因為個男人唔識處理。
你男朋友係媽寶,死症,嫁老公第一大忌。
「我媽係咁 我妹係咁」就憑呢句你都唔嫁得,你都仲未認清楚so sad。
叫佢以後同佢媽同妹攬住過埋下半世。

cathngai    發表於 21-7-10 14:23

珍珠宮

breadcheung 發表於 21-7-10 12:32
冇分別。唔通男友個阿媽借錢同男朋友攞返有問題啊?照問個衰佬攞返

分別在於係男朋友當女朋友係atm,定男朋友媽咪當個仔女朋友係atm

我相信係前者居多,但樓主仲覺得自己同男朋友之間相處得好好,仲未肯醒

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有冇諗過分開?
未結都咁,結左……
即使你冇借$,老公都借比佢
之後仲有大堆問題產生

男友媽好冇禮貌,私自上你地屋企,當初點解比鎖匙?
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

Tiff_00 發表於 21-7-10 13:07
回覆 kamtse 的帖子

我上個禮拜直頭大半夜執喼走 我男朋友見到 就話佢會同99傾下 結果..原來..無傾過… 每 ...

如果我係你媽,我會好心痛, 唔好令你父母傷心, 快啲離開呢家家人, 你應該好好同父母傾。 趁未結婚快啲斬欖 ,佢哋會拖累你一世。。

大宅

回覆樓主:

離開個男人啦,放生自己,你值得擁有更好。
我自己有個囡,雖然仲好細,但我一諗到將來如果個囡咁委屈真係即刻接佢走返屋企。
從來結婚就唔係2個人既事,既然婚前已知男友係咁處理婆媳關係,男家人又咁麻煩,及早止蝕啦。

cathngai    發表於 21-7-10 14:16

伯爵府

回覆 雞蛋公主59 的帖子

十分認同, 我都有個女已成年, 如果佢另一半係咁,我情願佢唔嫁嫁。 如果佢有事唔同我講,我更加傷心難過 , 因為未能及時好好保護佢, 你哋都係正常父母心態。

首頁
12345...6

尾頁

跳至