自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我知我之前討論過足底筋膜炎問題。但聽日膽固醇覆診,預咗醫生會問駛唔駛轉介我去佢骨科朋友度睇,我依家仲掙扎緊。。。

原先我一條心叫佢寫信俾我出面睇物理治療既,因為之前有做醫生既教友一聽到我隻腳咁,即刻好firm咁建議我去睇物理治療。
但上個月膽固醇爆錶睇專科,專科個醫生話照吓骨揾個骨科睇好啲,話佢有朋友介紹。。。上次我推咗。

今次真心想醫腳,隻腳痛腳底已經痛咗年半,呢個月仲衰,企都覺得隻腳腕支撐唔到個身既重量,仲要往上小腿痛。。。

有冇有經驗jm,可以俾小小意見,睇骨科,定真係直接睇物理治療?我唔會打針止痛,我堅係想實際啲根治好。

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要有恆心拉筋,可以上網睇下

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-12 21:03
我知我之前討論過足底筋膜炎問題。但聽日膽固醇覆診,預咗醫生會問駛唔駛轉介我去佢骨科朋友度睇,我依家仲 ...

我剛睇西醫,食二天消炎藥好左八成!

la_source    發表於 21-7-13 10:08

象牙宮

唔記得你有無照過呀?
前排撞到朋友,
原來佢都係足底筋膜炎,睇過物治都唔得,後來做針灸好返。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-12 21:10
唔記得你有無照過呀?
前排撞到朋友,
原來佢都係足底筋膜炎,睇過物治都唔得,後來做針灸好返。 ...
冇照過吖。上次個膽固醇醫生話我痛得咁奇怪,叫我去佢朋友骨科照下,所以我至諗咋。但又係驚照完佢又係淨幫我打針止痛。

針灸有問過,中醫都話只能止痛唔係醫,佢都係話要靠休息至會好番。但要番工,點都要行路,好難抖到。

水晶宮

cat_hellobb 發表於 21-7-12 21:07
我剛睇西醫,食二天消炎藥好左八成!
您未食消炎前隻腳痛咗幾耐?食完消炎,用咩方法保養隻腳?

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-12 21:29
您未食消炎前隻腳痛咗幾耐?食完消炎,用咩方法保養隻腳?

我痛左二日,沒有保養!

子爵府

回覆樓主:

有無著厚低既鞋? 千其唔好著薄底鞋。
幾年前我腳底筋膜炎,係好痛,早上起身落床,好似俾針拮,日頭行路好痛,睇醫生,食止痛藥,做物理治療,訂做鞋墊。最後叫做好左。 而家耐唔中襟到某d位都會痛。 當時我仲買左部按腳機,晚晚按半個鐘,係有幫助。 或者平d既方法, 碌高爾夫球都得,愈痛個位愈要碌,晚晚做。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珍珠宮

筋膜槍 初初真係痛到流淚,但忍到就做幾次OK

水晶宮

fitceo 發表於 21-7-12 21:44
有無著厚低既鞋? 千其唔好著薄底鞋。
幾年前我腳底筋膜炎,係好痛,早上起身落床,好似俾針拮,日頭行路好痛,睇 ...
您做果啲我基本上做齊,係未睇物理治療。。。碌波果吓咪梳乎,一碌完行幾步又是嚟料。先前淘咗個電動按摩足浴機,日日玩住果期就會好好多,但都會痛,只係唔會全日痛,一唔浸兩日又打回原形,所以依家堅想睇醫生醫好佢。真係咩拉筋運動我都玩齊。

男爵府

我知我之前討論過足底筋膜炎問題。但聽日膽固醇覆診,預咗醫生會問駛唔駛轉介我去佢骨科朋友度睇,我依家仲 ...

物理治療和骨科都無用,呢兩種都看過很多次,最後係跌打看返好

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-12 21:56
您做果啲我基本上做齊,係未睇物理治療。。。碌波果吓咪梳乎,一碌完行幾步又是嚟料。先前淘咗個電動按摩足 ...

鞋都好有關係。我換咗對鞋,係冇咁痛
物理治療會做衝擊波,痛到癲,我返工關係要日行夜行攪到筋膜炎,做咗衝擊波有幫助,只係減痛,但仲係痛

男爵府

mercurycc 發表於 21-7-12 21:10
唔記得你有無照過呀?
前排撞到朋友,
原來佢都係足底筋膜炎,睇過物治都唔得,後來做針灸好返。 ...

我試過一次針灸,勁痛

珍珠宮

早2年我左腳有,維持左一年,鐵打西醫乜都試下都搞唔掂,之後冇法唯有放棄,突然好番,發現太約換了對個鞋底彈力多d的鞋便好了

大宅

骨科醫生話有三步走,第一食消炎放鬆肌肉藥+普通物理治療,都係教拉筋同埋加電熱敷果D,我唔得。第二,搵物理治療做衝擊波,700元一次,兩隻腳,我做了9次,沒用任何作用,物理治療師同時有幫我針灸放鬆筋絡,都係冇用。最後,又搵返骨科專科,打類固醇,打嚴重果隻腳先,效果非常強,神奇嘅係,沒打針的另外一隻腳都冇事啦。但依家一拎重野又發作。

子爵府

有冇醫生介紹?

男爵府

sadin 發表於 21-7-12 22:46
鞋都好有關係。我換咗對鞋,係冇咁痛
物理治療會做衝擊波,痛到癲,我返工關係要日行夜行攪到筋膜炎,做咗 ...

絕對認同係鞋嘅問題之前一路都係著skechers,平時都行得多路,諗住厚底波鞋!點知筋膜炎痛咗差唔多一年,去政府門診食消炎藥,寫紙去QE做鞋墊好返少少,但半年後無用鞋墊又痛返之後買咗對李寧跑鞋,著咗半個月已經唔再痛,依家著咗大半年都無反發

男爵府

回覆樓主:

治本只有減重同時多做拉筋,醫生都可以唔使睇。

子爵府

2023年兔年勳章

日日拉筋,覺得主要拉鬆條小腿筋就唔痛,同埋注意買鞋,買墊得舒服果d我以前物理治療、衝擊波都有睇過,換埋波鞋,醫左一段時間,期間有時又痛返,後來終於都斷尾了

大宅

畀面勳章

我覺得你首先睇吓自己本身有冇買保險先…如果有買問番agent 佢會識教你睇咩…

首頁

尾頁

跳至