自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

子爵府

我都係19年尾買咗,2個月前搵左中介幫手收樓+驗樓。
中介啱啱幫我拎咗紅本寄俾我,聽日會收到啦

水晶宮

KenChung_FB 發表於 21-9-21 10:20
通常自以有腦嗰啲到最後怨天怨地怨人
到最後貪就是貧。

我想起一個笑話,有人抽中換然一居二房,當時500多萬有500多尺實用,係好實用。點知人地眾籌不到首期(四大長老不比錢),加上覺得八成按比mc保險費不抵,買不成。而家過左幾年,呢類單位成千萬了。

佢當時話我,樓市你識條鐵呀?我估有排跌呀!$11000/實尺係九龍區叫貴。

水晶宮

回覆樓主:

大把朋友上面有樓,佢地少番去住,有次其中朋友出張住户証俾我,我只用過一次

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

wcandtt 發表於 21-7-15 13:38
我都想買……買嚟退休用,香港d樓租出去,應該幾好洗

如果港樓租出在大陸租樓又點睇?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

除左大灣區
上海厦門有無得買架?

水晶宮

LoveYinYin1215 發表於 21-12-12 18:53
除左大灣區
上海厦門有無得買架?

呢個女仔話係上海冇戶口所以要買公寓,公寓比純住宅平好多,佢一個人主48平複式,好正
https://youtu.be/HkXNDoXQ_Kc

https://youtu.be/j_IzWe5SbtM

珍珠宮

LoveYinYin1215 發表於 21-12-12 18:53
除左大灣區
上海厦門有無得買架?

港人在上海買樓需要一年社保,但新樓就基本冇可能買
個人建議,雖然平但唔好買公寓:
1. 地點一般都唔理想
2. 商用水電,比住宅貴
3. supply大,易買難放
4. 小產權有好多風險
5. 唔可以申請戶口,賣樓就被壓價

水晶宮

pomanlife 發表於 21-12-12 18:32

有得諗,但係之後d資金好難出返嚟香港。

水晶宮

pomanlife 發表於 21-12-12 18:32

其實就咁計數制得過,但可能十年八年後就物價分別不大。到時仲是否值得呢?見仁見智。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

wcandtt 發表於 21-12-12 20:17
有得諗,但係之後d資金好難出返嚟香港。

咁起碼唔水比百幾萬出去先

大宅

mizuho 發表於 21-12-12 19:22
1. 地點一般都唔理想 ...

為何新樓冇可能

珍珠宮

mealie 發表於 21-12-12 22:22
為何新樓冇可能

上海買新樓係要計分制,地區越好分數要求越高(有啲要求超過110分)
買樓必須搖號,唔夠分連入紙搖號都冇可能
香港人冇戶口已經冇10分,除非有A、B類人才證。另外每年交社保會累積一定分數,但都要交10年左右才夠用。

伯爵府

畀面勳章

lily233242 發表於 21-12-12 15:02
係咪視頻睇樓?

我去中山睇現樓

伯爵府

ddkaka 發表於 21-12-12 19:01
呢個女仔話係上海冇戶口所以要買公寓,公寓比純住宅平好多,佢一個人主48平複式,好正
https:// ...

原來都可以買,了解下先
謝謝

伯爵府

竟然有分別

水晶宮

LoveYinYin1215 發表於 21-12-12 23:58
竟然有分別

【阿SA曝和阿娇准备定居上海,仍在交社保攒积分,一年后能买二手房】https://haokan.hao123.com/v?context=%7B%22nid%22%3A%22sv_16117131627881122678%22%2C%22sourceFrom%22%3A%22bjh%22%2C%22uk%22%3A%22310lM_I42Roz5LvaKYS2JA%22%7D&isBdboxShare=1&pd=share&vid=16117131627881122678

伯爵府

ddkaka 發表於 21-12-13 00:04
【阿SA曝和阿娇准备定居上海,仍在交社保攒积分,一年后能买二手房】https://haokan.hao123.com/v?context ...

社保又係咩呢?

水晶宮

LoveYinYin1215 發表於 21-12-13 00:08
社保又係咩呢?

【社会保险_百度百科】https://mbd.baidu.com/ma/s/HJ1mp3mN

珍珠宮

請問買社保是否需要有居住証, 還是用回鄉証就可以? many thx

首頁
45678...12

尾頁

跳至