自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

即我意思是如病人因病雖要進行複雜又大的手術,如over10小時以上那種,做完要住ICU嗰啲,如私家找相關外科醫生做分分鐘過百萬,一般市民如冇錢又冇保險咁公院都會為病人做呢啲手術嗎 咁一般醫生都能做嗎?還是由高級醫生操刀?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我未聽過公院唔會幫病人做手術喎,不論大小都未聽過

侯爵府

夠危急咪會做囉, 私家唔駛等, 公立要等咁解之嘛

用戶要求終止服務

牛年勳章

應該係睇複雜程度同醫院資源而配對。
有錢就可以喺公家醫院指定醫生做,私家醫院設備無公家咁齊咁先進,風險太高私家唔接。

未經許可,請勿轉載

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

公院做手術點會理你有無保險

男爵府

大笨鐘 發表於 21-7-15 14:56
應該係睇複雜程度同醫院資源而配對。
有錢就可以喺公家醫院指定醫生做,私家醫院設備無公家咁齊咁 ...

有錢就可以喺公家醫院指定醫生做?
乜可以?

伯爵府

先唔好講錢
其實太複雜d手術私院好多無得做
就算有得做你都可能要諗下
佢哋好耐先做一次

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

loveyou3000 發表於 21-7-15 15:05
有錢就可以喺公家醫院指定醫生做?
乜可以?

我諗係指公院嘅私家症

珍珠宮

apelok 發表於 21-7-15 14:48
我未聽過公院唔會幫病人做手術喎,不論大小都未聽過

我知會令人誤會,我想表達是因剛有位朋友在私院做過百萬大手術好感恩,我諗如一般人冇保險又冇錢咁公院也會和病人做嗎?只是冇得揀醫生嗎?就算醫生做也一定會比私院質素差嗎?

禁止訪問

水晶宮

sabun 發表於 21-7-15 14:45
即我意思是如病人因病雖要進行複雜又大的手術,如over10小時以上那種,做完要住ICU嗰啲,如私家找相關外科 ...

不如問醫生是否第一次做大型手術!

子爵府

BK Milk勳章

sabun 發表於 21-7-15 15:09
我知會令人誤會,我想表達是因剛有位朋友在私院做過百萬大手術好感恩,我諗如一般人冇保險又冇錢咁公院也 ...

公立醫院又好,私家醫院又好,兩邊都有勁醫生,差醫生。

象牙宮

即我意思是如病人因病雖要進行複雜又大的手術,如over10小時以上那種,做完要住ICU嗰啲,如私家找相關外科 ...

幾日前新聞,有講做手術醫生要有規定。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/648525/01%E7%8D%A8%E5%AE%B6-%E5%8F%97%E8%A8%93%E4%B8%80%E5%B9%B4%E5%A5%B3%E9%86%AB%E7%94%9F%E5%87%86%E5%81%9A%E9%AB%98%E9%9B%A3%E5%BA%A6%E6%89%8B%E8%A1%93%E6%83%B9%E9%9D%9E%E8%AD%B0-%E5%A8%81%E9%99%A2%E8%A8%AD%E5%B0%8F%E7%B5%84%E5%AF%A9%E8%A6%96

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我知會令人誤會,我想表達是因剛有位朋友在私院做過百萬大手術好感恩,我諗如一般人冇保險又冇錢咁公院也 ...

醫生就應該冇得揀的,不過複雜的手術就相信會有資深醫生一同在場, 至於質素就唔清楚了,不過有時私家都唔一定係好,始終冇公家咁多奇難雜症要處理

象牙宮

香港每日都有人做手術,換器官算唔算大手術?
呢d多數公院做。

象牙宮

apelok 發表於 21-7-15 15:17
醫生就應該冇得揀的,不過複雜的手術就相信會有資深醫生一同在場, 至於質素就唔清楚了,不過有時私家都唔 ...
其實私家醫生,多數係政府出來,
佢地有一定經驗的,但係好唔好就唔知!

子爵府

公院醫生分分鐘熟手過私院,佢地做大大細細手術都密手d
私院係買環境同 service

大宅

mercurycc 發表於 21-7-15 15:16
幾日前新聞,有講做手術醫生要有規定。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/648 ...

其實政府醫院及醫療備設備,真係唔係想像中差,政府醫院一日做幾多手術,私家當然也好。

我剛做完大手術(10鐘以上)也是這個團隊操刀, 我對教授及他們團隊非常有信心,我更多謝教授給我安排手術,感激萬分。

yeung_ma    發表於 21-7-15 20:37

男爵府

點解問啲問題咁奇怪!好似冇係香港生活過咁,係香港無論你咩人,咩階層,有需便會醫你,還要問嗎?醫生能唔能做手術,又要問!!

珍珠宮

ada_fung 發表於 21-7-15 15:15
公立醫院又好,私家醫院又好,兩邊都有勁醫生,差醫生。

首頁

尾頁

跳至