自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果你之前期期review都靚仔,只有大肚果期唔靚,而當中涉及負面comment係同懷孕有關,如經常因病因產檢缺席,咁就有得拗
如本身期期review都係一般,有d人亦的確當自己大肚大晒,樣樣都推樣樣都卸(真係聽過連影印都唔肯做話有幅射),咁公司負評都正常

水晶宮

係咪都打去勞工處問吓意見吖,佢地會俾到實質意見您。好多年前我有份工俾少一半糧我,我都係打去問意見,佢聽完間公司點同我講,佢都主動問駛唔駛幫我開file跟,我同間公司講,張支票我唔會收,嗌佢一齊上勞工處當住勞工處職員面前出糧俾我,轉頭間公司嘔番份啱既糧俾我。

伯爵府

回覆樓主:

勞工處見!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

放完產假就可以炒你的.... 無計了

珍珠宮

有D公司產假完半年先炒,真正原因系個產婦本身表現吾好,老闆一早已經想炒佢,點知佢大左肚,所以養多佢一年先郁佢。
樓主呢D,好難告得入

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

irheiln123 發表於 21-7-16 08:01
產後復工第四天被炒,一個月通知,原因中年度評估不過,工作欠佳,但中年度評估在懷孕期和產假時,甘僱主是 ...

你係咪想講年中評估?
即係份評估喺你放假嘅時候做咗?

你寫野一舊舊咁,可唔可以清晰啲?

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

打去勞工處問

男爵府

anna59 發表於 21-7-16 09:10
有D公司產假完半年先炒,真正原因系個產婦本身表現吾好,老闆一早已經想炒佢,點知佢大左肚,所以養多佢一 ...

公司個大肚婆未大肚前已巴巴閉閉,大肚後變本加厲,又話疫情要work from home幾個月,公司都答應咗,其實佢負責的野係無可能WFH,回復正常後早上產檢話要請假一日,每個星期實際返一兩日。佢大肚時佢全個部門都要share 佢的工作,但老細仁慈,生完仲未炒(已經開始成日病假去湊仔),咁嘅工作態度,又對其他忠於職守的同事公平咩?

所以睇野真係要睇前因後果,不會信樓主片面之言

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

公司做足法律上責任,你告佢唔入,我見過一個case, 掉返轉,係僱員產後返工一星期後辭職,產假賠償攞足,替工已經走佐,公司又要再請人再培訓,同事們對此有微言,但敢怒不敢言

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

產後復工第四天被炒,一個月通知,原因中年度評估不過,工作欠佳,但中年度評估在懷孕期和產假時,甘僱主是 ...

灰色地帶,勞記唔會受理。平基會多數叫你地自己傾返。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

琥珀宮

我朋友試過類似,佢好似搵律師朋友幫手出信,追到額外賠償。不過詳細我唔太清楚

子爵府

大把人第一日產後返工話遲職拉..
公司都好無保障

東家唔打打西家

wcpcelia    發表於 21-7-19 16:00

伯爵府

我勸你死心,勞工處同平機會都幫唔到你,因為你已經唔係懷孕期...我係過來人,與其嘥時間搵勞工處,不如用D時間搵工。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

好熟悉的一句...
以前有同事係公司真係懶懶行,又生2胎, 明顯係拎產假....仲要對外同人講,佢係公司無乜野做,事實係佢個PART就卸晒其他人度

到第二胎放產假時,打算俾1個月通知,放完產假就唔返工了。

子爵府

勞工處成日都叫人和解
佢產假果度比足你出足糧,其實都難搞
但你即管問下

珍珠宮

Sebastian@ 發表於 21-7-16 09:27
公司個大肚婆未大肚前已巴巴閉閉,大肚後變本加厲,又話疫情要work from home幾個月,公司都答應咗,其實 ...
你說得對

珍珠宮

公司跟足程序同俾足法定賠償,應該冇計,產後四日同四個月炒唔會有分別,

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Sebastian@ 發表於 21-7-16 09:27
公司個大肚婆未大肚前已巴巴閉閉,大肚後變本加厲,又話疫情要work from home幾個月,公司都答應咗,其實 ...

我以前產檢,特登揀星期六,因為唔想啲同事辛苦頂我嘅工作,唔明啲人點解咁賤,產檢一陣都可以厚面皮拎全日假

男爵府

間公司都好衰,好多公司都會放完產假就評你工作表現差跟住就作野炒你,知定的都會一早揾定工轉。尤其美資公司,歐資和中資好似未見過。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

公司係可以咁做
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
12345...14

尾頁

跳至