自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

三國1 發表於 21-7-17 23:53
我仔係去讀書,見到有間agent咁寫,我要星期一再問問自己間agent

攞住 student visa 嘅學生,視乎讀嘅科,唔一定要去警署登記。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

maynjune 發表於 21-7-17 23:30
床單被套是不是要帶2套? 一套都唔輕呀⋯⋯
枕頭好阻位,難帶

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-7-17 23:58
攞住 student visa 嘅學生,視乎讀嘅科,唔一定要去警署登記。
我問問Agent, 謝謝

侯爵府

uglytwins 發表於 21-7-17 23:52
有d無用鬼黃C,死唔斷氣,想走又無錢,香港又有國安法,佢哋真係好可憐
其實係BK,無視黃C就最好, ...

知道, 我只係怕比人誤會我係黃屍咋, 我肯定唔會同佢地蛇鼠一窩, 香港比佢地班垃圾已經搞得夠慘了唔係我黑心, 我希望佢地個個都無好下場!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

maynjune 發表於 21-7-17 23:30
床單被套是不是要帶2套? 一套都唔輕呀⋯⋯

1套夠, 趕唔切買的話可以瞓多一個禮拜至出城買. 床單仲可以攝好d, 被套未必啱size.

侯爵府

三國1 發表於 21-7-17 23:58
枕頭好阻位,難帶

枕頭帶抽真空果款喇,唔阻位置, 我估質素應該都用得下唔太差掛
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

三國1 發表於 21-7-17 23:57
好大喇,20歲,我番埋下星期就唔駛番工,62同老公講叫我辭職陪呀仔過去,如果俾佢知我唔駛番工都唔呀仔過去, ...

你可以有本事辭職陪仔去讀書真係幾幸福
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

maynjune 發表於 21-7-18 00:04
你可以有本事辭職陪仔去讀書真係幾幸福
我唔係陪呀仔而辭職架,係同同事唔啱唔想難為自己先走,冇本事的

wcpcelia    發表於 21-7-19 15:59

伯爵府

佢可以最重幾多行李就帶盡
好似平時放行帶嘅衫褲鞋襪,我個人覺得香港買嘅又平
電腦,文具

我自己帶咗張被仔思鄉用,睇吓你小朋友點。床單,pillow case
雖則話可以個邊買,但自己喜歡自己用開嘅
其他可以去到個邊先再買

大宅

三國1 發表於 21-7-17 21:57
有伴同行就好好多, 我仲掙扎緊陪唔陪,我仔一個人去,又未試過單獨出門,雖然唔細但都擔心,我62又不停叫 ...

我舊年陪仔開學,用特區護照,同仔一齊過海關,d人員就會知妳陪仔開學,仔有student visa .同學校信件證明,大家一定過到關。過關後不須做任何手續)

入學提前住倫敦幾日,去轉M&S(按學校尺寸规定買床單、被套) 、Uniqlo、Argo (小電器、濾水器濾芯或樽等)、Waitrose 超市,大概日用品可買齊。網上購物亦好方便(入學後學校亦會代收),如果boarding school,會安排得好妥當,唔需要太擔心。但用開藥物要帶,依家疫情要帶蓮花清瘟(唔係好記得嗰名),叫仔或女收埋d,有d學校比較嚴,唔比學生自己食藥(文化唔同,仔或女食開嘅藥或supplement ,如需要長期食就要準備足夠D,寄藥甚至supplement 去英國是很困難的)

伯爵府

chaters01 發表於 21-7-17 13:34
呢個我都需要買呀,請問邊度有得整

我個陣長沙灣告
地點要星期一才有!

珍珠宮

Iamawoman 發表於 21-7-18 01:10
我舊年陪仔開學,用特區護照,同仔一齊過海關,d人員就會知妳陪仔開學,仔有student visa .同學校信件證明 ...
謝謝

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大笨鐘 發表於 21-7-17 23:58
16歲以上持特區護照要去警署登記嫁。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

過到去,有同學一齊就會約埋做事。學校亦會安排留學生去登記。我見阿囡去到,先跟學校做,例如做學生証,去警署,申請呢d個d。假期就去商場個度申請電話卡,買學生車票,買日用品同超市入貨。第二個星期已經同埋同學去玩啦,又去水族館,又跑步,又去附近shopping。放心啦,佢哋會學識獨立。最好就係而家出國,日日可以whatapp,sent,拍片,仲有錄音。真係似去宿營多d。

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

peggy 發表於 21-7-18 03:28
16歲以上持特區護照要去警署登記嫁。
係l呀,阿仔今年過都要去報到,如果係英國逗留6個或以上都要
執子之手 與子皆老

珍珠宮

三國1 發表於 21-7-17 23:57
好大喇,20歲,我番埋下星期就唔駛番工,62同老公講叫我辭職陪呀仔過去,如果俾佢知我唔駛番工都唔呀仔過去, ...

廿歲,過咗咁多年,都鐘意自己生活啦

大宅

回覆樓主:

好多野英國買仲平,其實可以乜都唔洗帶過去

男爵府

那些花兒 發表於 21-7-17 18:03
身體咁誠實嘅?唔去偉大嘅大陸留學,去英國。shame on you,blue c仲咁大方係度留言教你。shame on you
...

我都睇到笑咗出嚟

水晶宮

畀面勳章

maynjune 發表於 21-7-16 18:10
Term break 應該係住學校宿舍掛

放假都可以出去呱?出唔出得去你唔知丶term break留響邊又唔知,好似對學校冇乜認識咁但竟然係掛住帶幾多內衣褲過去?不是應該了解下寄宿丶學校情況緊要d咩?你女已經高中?咁大個其實自己執啦

珍珠宮

好媽媽勳章

那些花兒 發表於 21-7-17 18:03
身體咁誠實嘅?唔去偉大嘅大陸留學,去英國。shame on you,blue c仲咁大方係度留言教你。shame on you
...

你夠仲留喺中國香港啦,仲唔走,shame on you

uglytwins    發表於 21-7-18 19:28

首頁

尾頁

跳至