自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 21-7-18 08:47
放假都可以出去呱?出唔出得去你唔知丶term break留響邊又唔知,好似對學校冇乜認識咁但竟然係掛住 ...

英國疫情咁嚴重, 如果放假可以出去的話, 正常思想的人都應該覺得都可免則免啦!term break 可以繼續留宿不用去guidance 度, 佢全程會留响學校入面。 假期, 週末可以隨意出去逛的, 但作為父母, 我會响香港先打點好一切。 咁樣答你OK?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

maynjune 發表於 21-7-16 16:02
會安排住寄宿學校, 能帶的行李有限, 真的好頭痛沒有頭緒。

請問有沒有行李清單可以提供參考一下? 謝謝

去旅行咁, 帶夠短期替換, 其餘就係當地買。

男爵府

db7mu23 發表於 21-7-18 01:14
我個陣長沙灣告
地點要星期一才有!

Thanks

水晶宮

畀面勳章

maynjune 發表於 21-7-18 09:27
英國疫情咁嚴重, 如果放假可以出去的話, 正常思想的人都應該覺得都可免則免啦!term break 可以繼續留宿 ...

正常思維的人,應該會知,而家係去讀書長住,不是去旅行丶公幹,點都冇可能帶咁多嘢,日用品點都要去到買,唔係叫你出街玩。講真,你都識講,而家英國疫情嚴重成咁,去得英國,唔理你讀書定移民,疫情一定唔係首要考慮因素啦

同埋,係你自己一開始話。唔知出唔出得去,又唔知term break點。咁我求先見你乜都話唔知先咁問你啫,點知你而家突然又知道咩。

用戶要求終止服務

牛年勳章

peggy 發表於 21-7-18 03:28
16歲以上持特區護照要去警署登記嫁。

謝謝告之
未經許可,請勿轉載

水晶宮

畀面勳章

bbbusy 發表於 21-7-18 09:33
去旅行咁, 帶夠短期替換, 其餘就係當地買。

咪就係囉,長遠而言,都係要去到買㗎啦,就算旅行去1個月,最多都係帶一兩星期的衣物丶底衫褲,唔通帶30條under加30個bra

侯爵府

ydoris 發表於 21-7-18 08:17
過到去,有同學一齊就會約埋做事。學校亦會安排留學生去登記。我見阿囡去到,先跟學校做,例如做學生証,去 ...

好正呀!期待佢可以擴闊自己的眼界, 充實自己人生的其中一個小階段

ydoris    發表於 21-7-18 09:56
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

blackypurin 發表於 21-7-18 08:55
你夠仲留喺中國香港啦,仲唔走,shame on you

你唔好責罵黃屍啦!其實反過來我好想多謝佢添呀!因為黃屍, 我地得到國家的照顧, 得到國安法, 可以一網打沉毒果, 係咪先? 其實係正架!

佢哋依家心理好唔平衡, 慘慘豬

翡翠宮

畀面勳章

最好帶定蓮花清瘟丸,朋友個女去年去英國帶左兩盒,上機前同落機後都各食一粒,佢間宿舍爆到嘩嘩聲,但朋友女一直安好,我覺得可能係一唔舒服就拍一粒既關係。中國大使館派俾外國留學生的防疫包都有呢隻藥。
日日是好日

侯爵府

mother904 發表於 21-7-18 10:00
最好帶定蓮花清瘟丸,朋友個女去年去英國帶左兩盒,上機前同落機後都各食一粒,佢間宿舍爆到嘩嘩聲,但朋友 ...

好, 謝謝告知。
請問是哪一家藥廠出品? 香港藥房有售賣嗎?

翡翠宮

畀面勳章

maynjune 發表於 21-7-18 10:02
好, 謝謝告知。

好似唔同藥廠都有出,其實是一種治療感冒的中成藥。
同仁堂同屈臣氏都有得賣,不過唔同廠。
留意不可以長期服用的。
日日是好日

侯爵府

mother904 發表於 21-7-18 10:13
好似唔同藥廠都有出,其實是一種治療感冒的中成藥。
同仁堂同屈臣氏都有得賣,不過唔同廠。
留意不可以長 ...

收到, 多謝你的提示(emoji)(emoji)

珍珠宮

好, 謝謝告知。
可去裕華買。
帶萭金油,白花油果D,女仔肚痛搽下個肚(去風,朋友個女係咁)

大宅

LWLM0804 發表於 21-7-18 08:24
係l呀,阿仔今年過都要去報到,如果係英國逗留6個或以上都要

Aiya,學校幫仔做咗一切手續,所以唔知要去警署登記(長知識了,謝謝)。我自己留咗一個月,就咩都冇理,一般遊客咁,謝謝!

珍珠宮

mother904 發表於 21-7-18 10:00
最好帶定蓮花清瘟丸,朋友個女去年去英國帶左兩盒,上機前同落機後都各食一粒,佢間宿舍爆到嘩嘩聲,但朋友 ...
係咪無事都食得,上机前食左先?
係就下次我都試下。我今年內都會去英國一次。。

翡翠宮

畀面勳章

TingTing 發表於 21-7-18 10:38
係咪無事都食得,上机前食左先?
係就下次我都試下。我今年內都會去英國一次。。
...

我朋友個女就係咁做,好似有人打針前食定必理痛黎預防發燒,原理一樣。
但始終藥帶三分毒,偶然一、兩次無妨,唔好成日食。
我會覺得唔舒服先食。
日日是好日

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Iamawoman 的帖子

Visa有註明的,可以留意
執子之手 與子皆老

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好, 謝謝告知。

阿仔這两年係歐洲,只帶左一d傷風感冒成藥過去。教佢的教授/同學都中左要入醫院,而阿仔一直OK冇事,只要做足防疫便可。記得攞口罩過去。

侯爵府

mother904 發表於 21-7-18 10:42
我朋友個女就係咁做,好似有人打針前食定必理痛黎預防發燒,原理一樣。
但始終藥帶三分毒,偶然一、兩次無 ...

阿女剛剛話學校出的pre arrival list 話唔比學生自己帶藥, 咁都得?

伯爵府

maynjune 發表於 21-7-17 23:30
床單被套是不是要帶2套? 一套都唔輕呀⋯⋯

學校多數會提供訂購服務,不妨問下,吾使帶過去

首頁

尾頁

跳至