自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

LadyMacbeth 發表於 21-7-16 23:06
唔係話要公審,只係大家傾下,交流下。有時朋友車一車無身謂,但如果可以有啲禮貌,揸車同坐車都會開心啲

...

唔好下下要人車到屋企門口自己行2步都唔得!又唔係落大雨,又唔係隻腳有事!為咗要去到門口落要人兜一大個圈至出得返車主要行嘅路
/或者明知條路無得掉頭,要倒車行一段路
身歷其境

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

mariefish 發表於 21-7-16 23:14
我覺得買兩座位最好,隔離位放手袋同環保袋

至於禮貌就係唔好係車食嘢一陣味

大宅

坐順風車真係冇想咁多,我會多加留意

大宅

坐順風車真係冇想咁多,我會多加留意

禁止訪問

牛年勳章

禁止訪問

牛年勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

szesze_lam 發表於 21-7-16 15:21
同意樓主呀

坐人順風車禮儀:

唔好突然大嗌我車左我女十幾年,佢比我鬧過無數次,成鬼日大嗌,佢嗌到好似我撞到人咁,話極佢都係咁唔係親生,我真係唔會車佢

仲有,有個朋友唔識揸車,我同佢住一南一北,有時出黎車埋佢都ok,最慘佢成日唔扣安全帶,叫佢扣都唔肯扣

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔係話要公審,只係大家傾下,交流下。有時朋友車一車無身謂,但如果可以有啲禮貌,揸車同坐車都會開心啲

...

唔會主動叫人車
如果人地車我會問佢坐邊度先方便
好多人講要坐後邊,但係要睇司機嘅意願。車我嗰個係男人,佢有出聲叫我坐後邊(可能避嫌)。但係佢真係方便,純粹佢住半山,車我落山我自己再轉巴士

上車我真係冇玩電話,亦都冇講野。如果佢問我就答,都係坐過一兩次。唔掂車上面任何嘅野,落車就麻煩曬佢,多謝佢接送
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

JoslynPeonies 發表於 21-7-16 23:20
我覺得冇必要,唔好坐人哋順風車。

同意。除非男女朋友、夫婦。

子爵府

...

最好唔好要人車到目的地,例如家企正正樓下,除非好順路,否則係附近地方落,自己行幾步啦。

子爵府

florapang0426 發表於 21-7-16 23:11
我覺得最重要係要搵個人坐司機位隔離,否則司機真係變成司機,呢個係最基本禮貌
...

絕對同意!

有一次,我要車一對比較生疏嘅表哥,表嫂,佢哋兩個竟然坐後面,我真係感覺自己係司機,十幾年啦,我記到今日都仲記得!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

我以前車過唔同嘅朋友,幾乎全部都係不愉快經歷,我已經有好多年冇再車過「順路」嘅朋友啦,同一條街街坊至會車

伯爵府

我愛Corina 發表於 21-7-17 07:44
唔好突然大嗌我車左我女十幾年,佢比我鬧過無數次,成鬼日大嗌,佢嗌到好似我撞到人咁 ...

咁都得,下次唔扣安全帶唔好開車啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

szesze_lam 發表於 21-7-17 00:09
咁都得,下次唔扣安全帶唔好開車啦

佢仲答我佢坐佢老公車都唔扣

伯爵府

uglytwins 發表於 21-7-16 23:11
如果冇收錢,搭順風車果個連唔該都冇講,真係冇下次,仲有食嘢一定唔得
我公司有不文明規定,放工 ...

我公司都有,有時揸車出去食飯每人象徵式會夾返油錢,每人加幾蚊雞,大家開心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我大伯一上車最中意:ok開車!(個人挨係櫈度,仲要“喬”埋腳)
跟著叫你上高速,行呢度行果度,指錯又話冇講過叫c6咁行做乜要兜過去,呢度停果度停,叫你係度等…十足十老闆咁
落車永遠唔會講:唔該晒,麻煩晒,又唔會同你講88,最中意搞我車尾箱(除99外,全部人都唔會,老馮咁)
最難頂,有次係車上面叫99食喇叭牌,陣味臭到…,最慘99手震跌左幾粒落地,大伯又冇執返,返到屋企c6係車度地氈或搜索幾粒藥(我對氣味好敏感,嘈得好緊要)果陣味成個月仲係度

男爵府

錢錢媽 發表於 21-7-17 08:00
絕對同意!

有一次,我要車一對比較生疏嘅表哥,表嫂,佢哋兩個竟然坐後面,我真係感覺自己係司機,十幾 ...

我都試過
唔知佢哋有心定無意
本身司機隔離有個朋友坐,之後佢落先,後面個兩位朋友無坐上黎,全程仲要望住個電話細聲講大聲笑,個刻真係覺得自己揸uber

男爵府

szesze_lam 發表於 21-7-17 08:12
我公司都有,有時揸車出去食飯每人象徵式會夾返油錢,每人加幾蚊雞,大家開心
...

有時真係唔係個幾蚊,但有比個心出黎多謝揸車個個最重要

講真,我車咗我啲朋友咁多年,唔好話無請我飲嘢食嘢,仲成日攞我車上啲水飲

水晶宮

...

最基本都要講聲麻煩曬啦!
駛唔駛將呢啲貼响架車度呀

伯爵府

LadyMacbeth 發表於 21-7-17 08:21
有時真係唔係個幾蚊,但有比個心出黎多謝揸車個個最重要

講真,我車咗我啲朋友咁多年,唔 ...

真係好多人唔識do

首頁
12345...6

尾頁

跳至