自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

LadyMacbeth 發表於 21-7-16 23:06
唔係話要公審,只係大家傾下,交流下。有時朋友車一車無身謂,但如果可以有啲禮貌,揸車同坐車都會開心啲

...

我唔會同行緊車的司機朋友傾計,會令佢分神。我會坐司機位隔離。我會好小心坐朋友車,唔會攪佢架車上任何嘢,上車落車快快手手兼講唔該哂麻煩哂係基本禮貌

KWBN    發表於 21-7-17 11:50
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

LadyMacbeth 發表於 21-7-16 23:06
唔係話要公審,只係大家傾下,交流下。有時朋友車一車無身謂,但如果可以有啲禮貌,揸車同坐車都會開心啲

...

咁你有無將1-8 都貼在車裡面供坐順風車人士睇? 我覺得咁樣應該會好d
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

Rita 發表於 21-7-17 11:36
我唔會同行緊車的司機朋友傾計,會令佢分神。我會坐司機位隔離。我會好小心坐朋友車,唔會攪佢架車上任何 ...

我意見同你一樣, 點解同個司機位傾計係搭順風車禮儀
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

回覆樓主:

好記得第一份工,老闆揸車車我唔知去邊,同事提我記得坐老闆隔離!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

JoslynPeonies 發表於 21-7-16 23:20
我覺得冇必要,唔好坐人哋順風車。

同感,同學媽媽住同區,佢揸車接送,放學時遇過幾次,佢非常友善送我哋返屋企,但我自己覺得唔好意思,放學盡量避免撞到佢地,以免麻煩人地

子爵府

Laconic 發表於 21-7-17 01:38
坐順風車真係冇想咁多,我會多加留意

我以前未揸開車,真係好多細節位無留意,係做過司機先知,所以有時「乘客」做左些事情令司機為難,是無心之失

子爵府

KWBN 發表於 21-7-17 11:48
同感,同學媽媽住同區,佢揸車接送,放學時遇過幾次,佢非常友善送我哋返屋企,但我自己覺得唔好意思,放 ...

做得非常好。 至憎d 人覺得有得貪就貪,唔貪罪大悪極咁

KWBN    發表於 21-7-17 11:55

子爵府

錢錢媽 發表於 21-7-17 08:00
絕對同意!

有一次,我要車一對比較生疏嘅表哥,表嫂,佢哋兩個竟然坐後面,我真係感覺自己係司機,十幾 ...

但我又聽過司機位隔離嗰位吾係個個都鐘意外人坐,因通常係「老婆大人」私家位

珍珠宮

SandyKL 發表於 21-7-17 10:37
呢個係我壞習慣,唔喜歡坐司機位隔離,以前家中男人話我,坐後面當佢係司機呀,但我係因為後座闊大舒服啲 ...
咁你真係唔適合坐順風車

伯爵府

princesssarah 發表於 21-7-17 11:55
但我又聽過司機位隔離嗰位吾係個個都鐘意外人坐,因通常係「老婆大人」私家位
...

好少聽到,如果係咁個老婆好小家呢,哩啲係禮貌黎,相反如果係師生關係又係男同女組合,通常老師會避忌叫學生坐後面,以免惹人誤會

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都極憎人開門唔睇,一開門就大力推開,隨時撞到野或撞到隔離部車。閂門就大大力。

試過老公載親友返屋企,除安全帶無擺好,攝左喺門同座位中間,佢又大大力關門,個安全扣卡實關唔到,結果….咪凹左少少

至於乘客要坐司機隔離,我都覺得岩,亦有教仔女。但我本身手袋雜物喜歡擺助手席,所以載朋友反而會問佢想坐前座定後面?我會prefer佢坐後面,唔使我擺手袋去後面。

大宅

LadyMacbeth 發表於 21-7-17 10:03
有啲仲要唔係揸住個門柄慢慢推出去
係一嘢推,真心嬲

我搭的士都會就住,唔會咁樣對人架車

珍珠宮

唉...以前試過,同朋友出去玩,揸成兩個鐘...油錢,停車場費都係我地自己出,佢地無出過一分,上車瞓哂覺,瞓到落車... 次次都係咁,我都唔再叫佢地,係老公話算數...

子爵府

奇異果小邱 發表於 21-7-17 09:31
講真...唔太熟的人唔係揀坐順風車.

係車度要SOCIAL(真係唔知要講咩)

最怕就係呢啲,車d完全唔熟甚至乎第一次見人返屋企,兩個人逼喺個車箱都唔知講乜好,大家都尷尬

公爵府

yoko_hau 發表於 21-7-17 11:02
我架車電門,但好多都唔閂門,我都感覺自己好似司機我諗係揸車嘅人先會明白果種感覺
...

但好多司機好似好介意人哋開閂佢個電門喎,成日好似驚人哋唔識開閂,會搞壞佢度門咁。次次想開閂門時,個司機一定話等我幫你開。

男爵府

多謝樓主講出我的心聲!!!

我最討厭1/2/3/7, 真係自以為係的士司機, 試過幾次囡囡同學D家長都係咁, 頂唔順, 以後唔再做好人, 免自己辛苦又CHOK住條氣.

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

基本上好認同,尤其第1及2項,好多年輕人會犯既毛病,永遠只係自己睇手機。

第4項,我諗有時有d冇揸開車,出入只搭地鐵既人,係完全無路面既方向感,完全唔知自己响邊,所以會問人經唔經邊度。我會上車前問定佢哋既目的地,太唔順路我會講明只車到去路口/最就近地鐵站

男爵府

princesssarah 發表於 21-7-17 11:55
...

如果係咁,最好問揸車個位,由佢決定

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

講起搭順風車,有兩次尷尬到暈,一次落車落得急得濟甩咗隻鞋, 一次一上車冇為意個座位有盒面紙,一個pat pat坐咗落去坐到變哂形

公爵府

crazypaper 發表於 21-7-17 12:22
唉...以前試過,同朋友出去玩,揸成兩個鐘...油錢,停車場費都係我地自己出,佢地無出過一分,上車瞓哂覺, ...

出得去玩,又係朋友,我唔會計呢D錢。但我都唔鐘意一上車就瞓。

有次揸長途車,其實揸咗幾日已經好攰,都希望有人可以同自己吹吓水,3個fd一上車就瞓,一落車就玩,玩完上車又再瞓,但我又要繼續揸車,真係唔係幾happy,我完全覺得自己係包車司機。

首頁

尾頁

跳至