自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以前聽人講飲奶對皮膚好 , 如果唔怕肥 , 其實飲左係咪真係會皮膚好 d 架

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

又有研究牛奶對人唔係幾好,都唔知邊樣啱,唯有適可而止

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

shirley784 發表於 21-7-18 16:12
以前聽人講飲奶對皮膚好 , 如果唔怕肥 , 其實飲左係咪真係會皮膚好 d 架

你飲完返黎報告....

公爵府

皮膚會滑d,但我飲會肚瀉。

子爵府

我飲奶實出瘡+肚痾⋯
電台聽眾多謝張國榮救回自己https://www.youtube.com/watch?v=z50ltAiTtHs(已更新)
關於哥哥張國榮的一個感人故事,
反思何謂真,何謂愛。

水晶宮

回覆樓主:

唔會,反而差

珍珠宮

回覆樓主:

人人唔同

子爵府

回覆樓主:

冇諗咁多,只係中意全脂奶的香滑。半脂脫脂既奶品,淡到飲水咁,從來不飲。

wcpcelia    發表於 21-7-19 15:40
做咩喎    發表於 21-7-19 01:31

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一杯過既奶我唔飲得,飲咗第二日實爆瘡亦唔見得對我皮膚好

珍珠宮

回覆樓主:

由細到大都只飲全脂牛, 冇咩問題

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我唔飲低脂、脫脂奶,要飲就全脂奶(寧可飲少啲)

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

受到就好,受唔到就生瘡肚漲+肚痾

子爵府

d人話牛奶係比牛飲既,唔係比人飲,所以好多人飲牛奶其實都會腸胃唔舒服,敏感之類

我飲植物奶

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Robinrobinrobin 發表於 21-7-19 01:28
d人話牛奶係比牛飲既,唔係比人飲,所以好多人飲牛奶其實都會腸胃唔舒服,敏感之類

我飲植物奶

我都係傾向信呢個
好多有皮膚問題都係第一樣戒牛奶先
牛奶俾牛bb仔咁得佢快高長大
工業化既奶牛除左打左勁多既藥、荷爾蒙,奶牛一生牛b頭1-2日就硬生生母子分離,直接渣奶俾人飲,而當中既初乳有大量激素,係咪真係適合成年既人飲,已經好多科學家有提出反對聲音、飲牛奶多仲會引起癌症、骨質疏鬆。當然,龐大既奶牛業會不遺餘力地繼續打激呢啲聲音,一直宣稱牛奶對人身體健康、補充鈣質。

我就戒飲好耐。所有制品盡量戒。
不過有時引起都忍唔到飲一杯半杯奶茶咖啡

伯爵府

回覆樓主:

我只聽過沖牛奶浴皮膚會白滑咋。

大宅

littlefunpig 發表於 21-7-19 03:17
我都係傾向信呢個
好多有皮膚問題都係第一樣戒牛奶先
牛奶俾牛bb仔咁得佢快高長大

並非全是事實,當然不排除有黑商
我工作的公司是歐洲最大牛奶生產商
公司沒股東,一班農夫是公司持份者
每年公司盈利大部份分比農夫,佢哋家族生意一代代做
農夫好錫d牛架,飼料、地方全部都要通過安全人道標準,公司仲有AI 系統分析牛是否Happy cows
擠奶器是牛自己走入去let out, 佢哋太多奶唔舒服
上至管理層,下至員工,大家都會買和用公司牛奶產品。

公爵府

我日日飲一包純鮮牛奶,我皮膚ok架,反而高鈣奶飲唔到,但係發覺如果有1排冇飲然後再飲返,一定痾得好勁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

clyeu 發表於 21-7-19 07:30
並非全是事實,當然不排除有黑商
我工作的公司是歐洲最大牛奶生產商
公司沒股東,一班農夫是公司持份者
見仁見智啦, 要做到歐洲"最大"而又咁happy 既牛, 成本好高
成本高就難以擴大規模

奶牛餵牛B, 等如人奶媽既產奶產其實係配合BB既食量
BB食得少就只然產奶少, 點解會有多咪係拎走左隻牛B無得餵, 先令到D奶牛胸漲唔舒服, 又要美化取牛奶呢個行為, 講到奶牛自己走入去

netflix/YT 唔少片都揭發奶牛工業既牛
基本上一生左牛b 俾隻牛食完初乳刺激產奶就將牛母子分離

之後牛仔無得飲奶, 牛媽24小時企響同一位置被揸取牛奶
不存在你所講有多就入去下,
如果用你呢種模式, 要幾多隻奶牛同幾大地方先可以做到全歐洲"最大既生產商呢~~
你所講既模式可能有, 大概只會出現在小農場中, 自家養幾隻牛仔
或者係大商家對內同對外聲稱佢地既牛奶如此生產 (而實際上可能有幾隻係咁, 用黎做宣傳)

你都係員工, 實際牛既狀況係點, 都未親眼見過吧

我係成年既人類, 唔需要飲一d 牛bb 出世生長最需要既奶, 太多不必要既東西在內

大宅

littlefunpig 發表於 21-7-19 10:13
見仁見智啦, 要做到歐洲"最大"而又咁happy 既牛, 成本好高
成本高就難以擴大規模

我香港所有同事都去過公司不同的farm 實地考察
不過是但啦
你有自己自由信咩
世界咁大
有相對好同不好的事
不一定是一面倒

翡翠宮

貓咪達人 發表於 21-7-19 08:04
我日日飲一包純鮮牛奶,我皮膚ok架,反而高鈣奶飲唔到,但係發覺如果有1排冇飲然後再飲返,一定痾得好勁 ...
我都係架, 大部份既人其實有乳糖不耐証, 牛有4個胃而人無, 根本其實消化唔到牛奶內裡既成份
只係奶商為左維持利益咪堅稱牛奶對人有益, 對人有益又會屙?
為左令人飲奶唔屙就加糖將佢改為"酸奶"/yogurt...
仲未計無數既cancer其實同飲奶有直接/間接關連(尤其是女性, 當中既激素...)

首頁

尾頁

跳至