自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來來回印尼機票只係4000左右, 而家疫情CHECK過最平都要10000, 真係要比足佢?我知都係大家雙方傾就得, 但係佢又唔想要少, 我又唔想比多, 而家KICK住左

侯爵府

睛靈勳章

9284 發表於 21-7-21 14:58
本來來回印尼機票只係4000左右, 而家疫情CHECK過最平都要10000, 真係要比足佢?我知都係大家雙方傾就得, 但 ...

唔使一萬,
cx website 有工人機票
佢要幾多?

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

因為而家印尼機唔可以飛香港
所以只有單程嘅價錢
我以前cx買二千幾已經來回耶加達
而家係貴但係唔會成萬蚊

大宅

好媽媽勳章

我剛剛上星期先同姐姐傾掂數,機票係要續約話一年之內比佢,但現在佢話要錢,所以比左約5000機票錢,佢話ok (我姐姐係上年11月續約的,所以我用左今年11月初的直航打返個折就算)

大宅

咁我想問下, 如果佢地續約回印尼, 係咪可以扣埋佢地大假?因為我工人同我計一計, 佢在香港六年無返過印尼, 有成21日大假, 要比返三千幾比佢, 如果而家又比埋機票$佢, 佢真係好禾味.....可唔可以等到一年後比機票佢返印尼, 順便扣下佢來年的大假?

珍珠宮

9284 發表於 21-7-21 16:32
咁我想問下, 如果佢地續約回印尼, 係咪可以扣埋佢地大假?因為我工人同我計一計, 佢在香港六年無返過印尼, ...

點解唔可以呢?

大宅

咁我想問下, 如果佢地續約回印尼, 係咪可以扣埋佢地大假?因為我工人同我計一計, 佢在香港六年無返過印尼, ...

6年冇返印如果冇放過假
大假應該係6+6+7+8+9+10=46 才對?

水晶宮

clyeu 發表於 21-7-21 17:03
6年冇返印如果冇放過假
大假應該係6+6+7+8+9+10=46 才對?

樓主可能計錯一個合約(兩年)得七天

大宅

唔知呀, 我見佢比張紙我, 係寫21日, 計出黎係三千幾, 但講真我又唔覺佢有請過大假, 咁既然平左, 我又無理佢呀, 反而而家想知, 因為咁多年我都無咩點理佢續約D野, 係今次計一計佢續約個機票, 真係太貴, SEARCH過好多間都要過萬, 我唔捨得比, 人地話可以DELAY一年先比佢返印尼, 咁我想問清楚, 其實佢返印尼的日子, 係唔係在佢的大假果度扣? 定係又要出$比佢返印尼, 又要唔扣佢D大假(佢地一定係想儲埋D大假最後換$啦)?其實個玩法係點? 我真係不知

珍珠宮

我菲慵應該上年續約,她今年問我要機票錢,其實她現在根本不能飛,我給她看肺炎前正常價錢的機票多是$1000以下,最後她也同意給她$1000。

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

9284 發表於 21-7-21 17:23
唔知呀, 我見佢比張紙我, 係寫21日, 計出黎係三千幾, 但講真我又唔覺佢有請過大假, 咁既然平左, 我又無理佢 ...

返印尼係扣大假吖,除左星期日同勞工假期唔扣,佢唔返印尼唔放大假的話,先計返大假錢佢,每次續約都要一套機票,你宜家三個約先比一套機票,其實都平左好多啦,一萬蚊套機票梗係唔買啦,可以商量等疫情好返先返印尼,佢宜家就算有機返去都無機返香港啦

子爵府

6年無放過假?
每張約都要比機票錢喎
仲有大假點只21日呀
你上勞工處網頁有曬資料

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57i_whole.htm

大宅

Moonlight819 發表於 21-7-21 17:34
我菲慵應該上年續約,她今年問我要機票錢,其實她現在根本不能飛,我給她看肺炎前正常價錢的機票多是$1000 ...

咁你個工人好啫,邊有咁多好姐姐

珍珠宮

9284 發表於 21-7-21 17:23
唔知呀, 我見佢比張紙我, 係寫21日, 計出黎係三千幾, 但講真我又唔覺佢有請過大假, 咁既然平左, 我又無理佢 ...
做咗6年都冇放過大假?每份約都要包兩張機票,第一個約14日大假,第二個約17日,第三個約21日。依個係基本請工人要包嘅野,冇話有咩玩法。我用咁多個工人都會放假回鄉睇家人,唔係個個都唔想放假攞錢的

侯爵府

Moonlight819 發表於 21-7-21 17:34
我菲慵應該上年續約,她今年問我要機票錢,其實她現在根本不能飛,我給她看肺炎前正常價錢的機票多是$1000 ...
淡季可under $1000, 但我姐姐九月要番菲單程都$2000

珍珠宮

dyl 發表於 21-7-21 23:17
淡季可under $1000, 但我姐姐九月要番菲單程都$2000

是,我之前買給舊工人也不用$1000,今年當然不可能。

侯爵府

6年先21日大假?每年3.5日?做死人咩?

公爵府

牛年勳章

Wishsss 發表於 21-7-21 15:22

唔使一萬,

點樣可以係CX網可以訂到印尼機票?邊個位㩒?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mariyar 發表於 21-7-21 20:38
6年無放過假?
每張約都要比機票錢喎
仲有大假點只21日呀

做咗十年即係要比28日假嗎?

子爵府

sytckm 發表於 21-7-22 05:14
做咗十年即係要比28日假嗎?

Yes
(如果之前已放足)