自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為屋企地方唔容許補習老師上嚟,現在搵咗個zoom補習姐姐跟下(將升P5),我隔幾堂會whatsapp姐姐問小朋友上堂表現如何,有時姐姐吩咐咗功課小朋友做完我又影返俾佢,但係佢唔會覆我任何嘢。因為未試過搵補習老師,你哋老師係咪咁架? 我仲應該搵佢補習嗎?

伯爵府

sf81 發表於 21-7-24 13:54
因為屋企地方唔容許補習老師上嚟,現在搵咗個zoom補習姐姐跟下(將升P5),我隔幾堂會whatsapp姐姐問小朋友上 ...

正常佢要覆你,因為要良好溝通(當然吾系日問夜問)。功課做完又吾洗特別影比佢嘅,但吾識做都可以問吓嘅(但又吾好不停問條條問)。
我同補習溝通內容…都只係問我女有冇專心/做齐野/有冇野要我"特別"跟進。

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

tungking 發表於 21-7-24 14:37
正常佢要覆你,因為要良好溝通(當然吾系日問夜問)。功課做完又吾洗特別影比佢嘅,但吾識做都可以問吓嘅(但又 ...

呢個姐姐我網上搵的,平時我要返工睇唔到佢地點上堂, 我問我小朋友佢又話好似個姐姐身邊有小朋友唔知係咪同時上2個呢?(一zoom一面授),我最唔鍾意就係佢唔覆我嘢麻,唔得閒講聲遲D覆囉! 我又唔知邊度搵補習老師好

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我覺得令小朋友有興趣上堂 唔會成日話唔想上 已經係好既補習老師 當然唔係因為全堂傾計玩

水晶宮

因為屋企地方唔容許補習老師上嚟,現在搵咗個zoom補習姐姐跟下(將升P5),我隔幾堂會whatsapp姐姐問小朋友上 ...

補習老師冇責任喺上堂以外時間提供教學,但應該要同家長溝通好,喺咩時間方便答家長問題、交代補進度。個老師唔覆家長任何嘢我覺得好冇禮貌、冇交帶、好離譜,請過第2個吧。

大宅

藍尾巴 發表於 21-7-24 14:43
如果係老師交低既功課,咁下堂有無講返?如果交低功課又唔講,咁為做而做。至於非補習時間要唔要答你,就人 ...

我問返我小朋友姐姐有無問返上一堂嘅嘢(好似上堂要搵20個詞語咁啦) 佢話無問,已經問另一樣嘢喇! 咁我咪影俾姐姐睇想提一提佢係上一堂吩咐要搵的詞語囉,點知無覆我

翡翠宮

牛年勳章

sf81 發表於 21-7-24 14:55
我問返我小朋友姐姐有無問返上一堂嘅嘢(好似上堂要搵20個詞語咁啦) 佢話無問,已經問另一樣嘢喇! 咁我咪影 ...

做家長都要識趣,我唔會課時以外whatsapp問老師功課/進度,so far我會whatsapp問野既只係面試班老師,成$900一堂價錢包咗課後服務。

我覺得老師覆你係人情,如果你想用咁既形式同補習老師溝通,最好係開始補前講明睇下老師接唔接。不過我覺得老師覆你一句係基本禮貌,可以簡單講句下次上堂跟進。

別墅

正常佢要覆你、這是基本禮貌。不過補習導師一向水平參次, 可能這個姐姐只打算當暑期工做下吧

翡翠宮

牛年勳章

sf81 發表於 21-7-24 14:50
呢個姐姐我網上搵的,平時我要返工睇唔到佢地點上堂, 我問我小朋友佢又話好似個姐姐身邊有小朋友唔知係咪 ...

姐姐身邊有小朋友唔知係咪同時上2個呢?(一zoom一面授)
我覺得呢個問題大啲,你俾既價錢係咪一對一定小組,真係要問清楚。Zoom補習,初頭我試過返工時login埋入去聽一陣講乜野,後來覺得老師ok就無再理。

大宅

C.Humphrey 發表於 21-7-24 17:04
姐姐身邊有小朋友唔知係咪同時上2個呢?(一zoom一面授)
我覺得呢個問題大啲,你俾既價錢係咪一對一定小組 ...

當時係話1對1上課架,有話可以問功課、會講返學習進度呀咁…上完頭兩堂都正常有問有答。暑假呢個月開始就……

男爵府

回覆樓主:

我係老師,我會樂意不定時回覆家長問題,大提提是有需要時,不代表每堂過後。有野唔明係可以whatsapp, 但不是下下問,日日的功課都問。
我每堂有功課給學生,做之前已授內容。之後的課堂會講解返做錯的地方。

其實大家識做好緊要,家長有需要,我免費課後做埋朗讀參考錄音,幫佢地寫埋portfolio, 求位信都會,呢d係ad hoc的support, 幫到會幫下。如果包埋課後功輔,就恕難提供了。

wcpcelia    發表於 21-7-26 15:32

翡翠宮

牛年勳章

sf81 發表於 21-7-24 17:11
當時係話1對1上課架,有話可以問功課、會講返學習進度呀咁…上完頭兩堂都正常有問有答。暑假呢個月開始就 ...

咁就真係唔使諗換人啦

男爵府

sf81 發表於 21-7-24 17:11
當時係話1對1上課架,有話可以問功課、會講返學習進度呀咁…上完頭兩堂都正常有問有答。暑假呢個月開始就 ...

請問你小朋友問問題有幾密?內容有幾多?我覺得一星期問一兩次(一兩條問題)可以接受。
但已讀不回就非常無禮

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我唔會再用呢個姐姐,揾過第二個啦

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

補完成績好過無補, 就是好的補習

SamHui_0913    發表於 21-7-24 18:35

珍珠宮

回覆樓主:

仲keep佢做咩,換人啦
zoom大把人做啦,中學畢業生都ok

伯爵府

sf81 發表於 21-7-24 14:50
呢個姐姐我網上搵的,平時我要返工睇唔到佢地點上堂, 我問我小朋友佢又話好似個姐姐身邊有小朋友唔知係咪 ...

甘你系需要搞清上課模式,佢亦要老實答…如你有懷疑/模式不合,甘你就換個。我都系中介/上網揾咋,…甘又當然,唔係一擊即中,教到嘢時又要師生夾…系可遇不可求。

男爵府

回覆樓主:

我都換過幾個老師,係要睇佢同小朋友相唔相處到,識唔識引導個小朋友學習。唔係錄音機咁至停講完就當教左。有心同無心好易睇得出,好既老師好難搵

公爵府

無回應, 比嘢小朋友做但唔跟進唔問番都唔好, 這位姐姐唔係咁盡心盡責.
你可以同佢溝通清楚你既要求. 我之前請過一位姐姐補面試, 我要求全英語對答, 佢用左中文, 我重申我既要求, 她即改. 樂意聽取我意見, 按我要求的去做, 態度良好的就是好老師.

首頁

尾頁

跳至