自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Rita 發表於 21-7-30 13:20
今朝睇now新聞訪問個阿叔咁樣講

港隊無資源........佢真係講笑

我囡都曾經玩過港隊幾年, 乜資源都無既, 點玩丫

自己想成績好, 當然付出既係自己, 要額外加操唔會政府比錢啵

我囡當年只係少訓, 一星期操兩日, 精英班三日, 若果咁都覺得無資源既, 我都無野好講

Campenella    發表於 21-7-30 17:21
ic34    發表於 21-7-30 14:04
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

回覆樓主:

um…單睇小學生發展,以我自己小朋友來睇佢哋係小學係校隊,每年政府都有資助比小朋友添置運動物資……咁算係有資源定無資源?
因為疫情依兩年無左學界比賽,無得代表學校就無資助囉~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最憎呢D人,人講咩就講咩,無腦
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

VickiC 發表於 21-7-30 13:40
我諗佢哋覺得要英超級嘅人工先算係有資源

就算英超都唔係政府出人工啦

公爵府

ocarebear 發表於 21-7-30 13:40
通常訪問啲路人甲乙丙, 都係聽完就算

依家啲記者一啲人格都無,只係文字嘅,有無哩個訪問都成問題,如有影片就訪問100個人,邊個鬧政府最甘就播邊個

公爵府

sunnymama2 發表於 21-7-30 13:49
我都係咁同YC同事講,佢話教練係機構自己請喎?!

我心諗機構的錢唔係政府俾咩?佢話好少,係機構自己俾 ...

所以黃狗真係無腦

伯爵府

回覆樓主:

我覺得香港家長唔支持運動員多d之前有個post 討論應唔應該放棄學業去成就金牌夢就知,香港出金牌運動員已經難,出文武雙全嘅金牌更加難

侯爵府

ricecooking 發表於 21-7-30 13:50
我估係話,未攞到獎做全職運動員人工唔多。

你去體院個網睇吓, 有晒運動員資助資格同金額一目了然, 伍先生嗰類每月每人有3萬幾成4萬資助(係現金落袋), 連次等運動員一樣有資助, 所以唔好俾記者帶風向

伯爵府

原來一個街坊覺得冇資源?可以信咩?

珍珠宮

miriam 發表於 21-7-30 14:00
港隊無資源........佢真係講笑

我囡都曾經玩過港隊幾年, 乜資源都無既, 點玩丫

事實勝於雄辯,根本不容佢哋亂吹,我就睇下現疫運動員夠唔夠胆公開講話無資源

水晶宮

唔係無,但要係精英運動項目先有

香港運動員・上|「非精英」運動不值得推廣嗎?
https://www.hk01.com/article/630470?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種!你隨時被檢疫隔離。接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

子爵府

咁同外國比,的確有距離,不過唔係資源,係風氣。人地國內有大量比賽,又泳聯,又乒聯。呢d比賽經常都有觀眾睇,除左實戰機會高左,抗壓能力都會鍛練到

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

老翻太太 發表於 21-7-30 14:41

事實勝於雄辯,根本不容佢哋亂吹,我就睇下現疫運動員夠唔 ...
班人真係吹得就吹, 好心真係查證左先啦

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

如果政府無support, 咁點請星級教練教運動員?
難道運動員自己俾錢請架?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Rita 發表於 21-7-30 13:20
今朝睇now新聞訪問個阿叔咁樣講

我信資源係好少,由其無獎既,堅持都係追夢,respect 所有肯付出去追夢既人。

侯爵府

美味 發表於 21-7-30 14:05
就算英超都唔係政府出人工啦

佢哋只係負責嘈同反
邊個出錢佢唔會理

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

又抹黑政府想洗腦其他人

子爵府

ddkaka 發表於 21-7-30 13:56
睇下全識運動員伍嘉朗渣咩車,呢架起碼幾十萬啦

佢世界排名高,出去比賽有獎金,所以又唔係咁計,好多運動係係上到甲級前既收入都唔太多,咁好多剛轉全職既可能都要練一幾甚至幾年先上到去高水平,果段時間未少事囉,真係一萬幾千架咋
個阿叔話無資源係錯,但多資源就唔算係,香港體育發展始終唔係擺太多重心落去
d撥款又要起場地又有維修又出左唔知幾多人既人工,有幾多落到去運動員到呢

希望呢次奧運既好成績會令運動員愈來愈多資源,尤其是仲努力緊升級,同埋殘疾運動員

男爵府

係誤導
係佢唔識姐

大宅

牛年勳章

熊熊老婆 發表於 21-7-30 13:30
體院設備好好㗎!

然後佢地全職訓練 放棄生活同學業 每月得幾千蚊
付出比平常人多好多倍 收獲只得咁少
好命既生得好可以入娛樂圈搵下外快
唔好命既出戰左都無人記得
掛住退役運動員名做個平凡教練咁就一世