自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

TMC3012 發表於 21-7-30 17:28
真係亂吹都有人信

我估佢真係睇左新聞話連一件運動衫都冇,要自己出錢印。所以佢信
原諒佢係低智嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-7-31 13:27
我估佢真係睇左新聞話連一件運動衫都冇,要自己出錢印。所以佢信
原諒佢係低智嘅
...

波衫應該係行政問題,唔需要再放大啦

琥珀宮

回覆樓主:

睇TVB張家朗教練講話,多謝政府嘅支持。李麗珊96年得獎時,佢發話政府係支持香港體育方面,非常不足,黃金寶都有差唔多意見,缺乏練習場地。唔止佢,仲有體育界中人都讚政府支持體育,終見成效。

後來,97後,特區政府都做咗好多嘢去支持香港體育及運動員,呢個大叔係咪體育圈中人嚟㗎?退出多年?Out成咁㗎

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

資源 就一定唔會完全冇,但幾時會話夠㗎,大家唔洗咁激動 你將個問題換成啲乜嘢老人問題呀,特殊兒童 支援啦, 天才兒童支援呀咁, 邊會有人覺得 政府資源係夠呢

總有離別的時候

男爵府

回覆樓主:

又話唔係為攞錢,到底想要咩資源,地方細就係咁,係咪想政府每人起個獨立訓練場,每人請一個獨立星級教練跟進
何詩蓓訪問都話有送佢去美國訓練,美國同香港教練又配合得好好

男爵府

回覆樓主:

除咗資源之外,運動員嘅保障都係冇乜,係人都知做各項運動都有危險性,各個體育總會嘅保險係唔足夠㗎。好似體操咁,有起意外真係有機會終身殘廢甚至死,所以見到呢度有人話運動員hea玩同咩當港隊係興趣班,真係好嬲囉
我老公以前踩單車,識得一個朋友,係前港隊單車運動員,黃金寶接班人,受訓時一次意外住院留醫幾個月,初初幾日仲昏迷,好彩冇死到。跟住好返之後已經去唔返之前個水平。
之後冇港隊運動員身份,就咩都唔係。不過佢有運動員本身具有嘅毅力同堅持,最後都可以參加好多外國業餘嘅單車比賽,呢d咪真心鍾意嗰項運動囉,政府冇資助佢㗎,佢自費㗎。

珍珠宮

CC12345678 發表於 21-7-31 13:17

都係嗰句啦,冇資源點出到成績?冇成績就唔俾資源,香港 ...

當然啦,政府公帑唔係咁用架

男爵府

Chowying 發表於 21-7-31 14:03
資源 就一定唔會完全冇,但幾時會話夠㗎,大家唔洗咁激動 你將個問題換成啲乜嘢老人問題呀,特殊 ...

正如人人都會有錢,但邊個會話自己銀行d錢好足夠,自己過得好好

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

運動員的確很辛苦,運動的確可以受傷,但記得單車教練沈金康嗎?他也是在訓練時受傷要被截肢,冇自怨自艾、冇滿口怨言怪其他人,仍然活得很積極,造就了香港的單車冠軍黃金寶、李慧詩。

https://www.google.com/amp/s/news.yahoo.com/amphtml/news/%25E7%25B7%25B4%25E9%2587%2591%25E8%25A1%2593%25E5%25B8%25AB-%25E6%25B2%2588%25E9%2587%2591%25E5%25BA%25B7-160000744.html

侯爵府

Rita 發表於 21-7-30 13:20
今朝睇now新聞訪問個阿叔咁樣講

依啲咪道聽途說囉!
香港政府唔係國家,當然係投放資源上不能同國家比較,但每年都放幾億,亦唔可以話冇資源囉!

男爵府

回覆樓主:

所以政府應該投放多d資源俾呢班咁努力嘅運動員,好過拎d錢去起半億音樂噴泉

男爵府

又咁講,政府要撥多資源去體育界,香港巿民咪纳多d稅啦

歐美日本好重税㗎

用者自付啦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

美味 發表於 21-7-30 14:07
依家啲記者一啲人格都無,只係文字嘅,有無哩個訪問都成問題,如有影片就訪問100個人,邊個鬧政府最甘就播 ...

對,黑記全無人格可言。黑記正垃圾。
香港政府免費俾香港市民睇東奥又唔講。講就話又係嘥納稅人嘅錢,有無問過佢哋。 好彩有獎牌咋,唔係班香港百彈齋主又嘈嘈閉閉

男爵府

露比EE 發表於 21-7-31 16:08
依啲咪道聽途說囉!
香港政府唔係國家,當然係投放資源上不能同國家比較,但每年都放幾億,亦唔可以話冇資 ...

事實勝於雄辯,最近咁多運動員受訪發表意見,相信大衆都明白真實情況係點

首頁

尾頁

跳至