自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

無錢咪唔好學囉!

https://news.tvb.com/local/6111070b34b0315458dd4269/%E5%9F%B9%E9%A4%8A%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%93%A1%E7%AD%89%E5%95%8F%E9%A1%8C%E5%86%8D%E5%8F%97%E9%97%9C%E6%B3%A8-%E6%9C%89%E5%AD%B8%E8%80%85%E6%8C%87%E9%9C%80%E7%94%B1%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E6%93%B4%E5%B1%95%E9%81%B8%E6%89%8D%E7%AF%84%E5%9C%8D

港隊在東京奧運交出亮麗成績,培養運動員等的問題再次受到關注。有學者認為,要從學校開始選才,令包括基層兒童如有潛質都可加入運動員行列。寶兒媽媽說:「璧球每次打完回家,回家都會與我分享。我也有問他是否喜歡,他說喜歡。」住劏房的寶兒,媽媽好關注他的發展,接收送贈或拾回來的玩具,還有一座鋼琴給寶兒學習,但十歲的寶兒更喜歡打壁球,他曾經是校隊壁球員,但轉校後不設壁球隊,要學就要自費。寶兒媽媽指:「球拍也要幾百元一個,外面請教練上私人班也要約200元一堂。」他們靠每月5,000元綜援生活,扣除租金和生活開支後已所剩無幾。為發掘具潛質的年輕運動員培訓,政府及多個體育總會2001年起推出「學校體育推廣計劃」,康文署指在19/20年度參與中、小學生約有逾53萬人次。有學者指,理想的體育人才發展,底層是學校,中層是社區,上層才是精英運動員,但現時底層選才不足,參加校隊比賽學生只佔全校一至兩成。浸大體育運動及健康學系副教授雷雄德表示:「普遍家長、學校教師、輔導主任或社工,不是那麼熟悉香港的學校體育發展計劃,若底層越闊,到頂層精英梯隊,自然能選才的空間、人數和技術水平也會闊。」最近有不少培訓運動員的建議,例如推出「運動券」,雷雄德認為,任何形式的補貼對發掘基層兒童運動員都有幫助。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeyeva 發表於 21-8-9 23:35
無錢咪唔好學囉!

劏房都可以放到琴,勁

yeung_ma    發表於 21-8-10 12:47
babycam    發表於 21-8-10 12:16
la_source    發表於 21-8-10 12:06
goldpiglet    發表於 21-8-10 01:52
放下自在

大宅

無錢咪唔好學囉!

同意,或者返內地,全紅嬋就係因為體格同埋夠窮,所以教練睇中佢。

侯爵府

感覺大話連天, 絕大部份校隊, 會參加總會訓練班的, 價錢好平好平, 但有高水準教練教, 如果打得好, 一級級上, 可以升到入體院潻。

當然有錢可以請私人教練操, 但冇錢一樣有專業訓練, 真係好憎呢啲大話連篇嘅報導

大宅

Bbpig2014 發表於 21-8-9 23:44
感覺大話連天, 絕大部份校隊, 會參加總會訓練班的, 價錢好平好平, 但有高水準教練教, 如果打得好, 一級級上 ...

或者你需要親身去了解一下,現實生活,現在在總會接受訓練的學生,每個都有私人教練加操,技不如人,又如何進入體院

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

劏房都放到龬琴!難為我間屋都放唔到!
冇錢學咪唔好學囉!大把中層家庭嘅仔女夠想學乜學乜啦!唔係又係供完樓、生活費……冇餘錢都係冇得學嫁啦!老逢嫁!必須嫁!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

水晶宮

感覺大話連天, 絕大部份校隊, 會參加總會訓練班的, 價錢好平好平, 但有高水準教練教, 如果打得好, 一級級上 ...

我都好憎這些懶煽情的報道。個個話慘又想政府比多啲,講到人有我有咁

law_rainbow    發表於 21-8-11 00:31
wcpcelia    發表於 21-8-10 14:45

侯爵府

hfkhfk 發表於 21-8-9 23:52
或者你需要親身去了解一下,現實生活,現在在總會接受訓練的學生,每個都有私人教練加操,技不如人,又如 ...
不了解的是你呢, 你識晒各總會訓練班學生?我百份百肯定你吾知, 所以先會咁講囉!

男爵府

回覆樓主:

劏房都可以放到鋼琴
最憎睇到呢啲,又話窮,有,冇錢學嘢嘅報導,遲下見人哋遊學團,又話冇錢去,又要政府資助㗎喇

水晶宮

cattz288 發表於 21-8-9 23:36
劏房都可以放到琴,勁

係囉,我相信好多人屋企都放唔到,包括我

瑪瑙宮

無錢咪唔好學囉!

咁佢卖左部琴咪有錢学啰

子爵府

無錢咪唔好學囉,有咩問題?怨得邊個
我地細過都係咁,解決到一日三餐先,仲邊有咁多閒錢栽培你琴棋書畫,又要怨政府唔幫你?
R到政府又如何,上台表演harp如果無錢買條靚裙靚鞋,攪到咁何必呢?做人要面對現實好,第三世界大把人三餐都未溫飽啊,諗咩金牌夢做咩,奧運已完了,醒下啦

複式洋房

回覆樓主:

子爵府

無錢咪唔好學囉!

學琴都唔平

男爵府

cattz288 發表於 21-8-9 23:36
劏房都可以放到琴,勁

我都睇到眼凸。吾好講到我自己咁遠,就講我個仔,佢既興趣,我有能力當然比錢佢學啦,冇咪學第二種,社會就係咁現實,每個人都有權追求夢想,但亦須要付出。球拍都覺得貴負擔吾起,點解重會諗到講私人教練好貴?作為成年人,如果咁想滿足子女,係咪應該自己盡力去工作提高收入呢?

男爵府

Bbpig2014 發表於 21-8-9 23:56
不了解的是你呢, 你識晒各總會訓練班學生?我百份百肯定你吾知, 所以先會咁講囉!
...

了吾了解都吾係重點,重點係冇錢就要接受現實,或者努力自己解決,我諗覆你果位真係應該首先要明白呢點先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哈比族 發表於 21-8-9 10:09
無錢咪唔好學囉,有咩問題?怨得邊個
我地細過都係咁,解決到一日三餐先,仲邊有咁多閒錢栽培你琴棋 ...

Agree, 草根出身讀屋邨學校長大的,有幾多個父母好有錢俾佢學呢樣嗰樣? 我細個只係學過下芭蕾舞,同埋玩合唱團,唱歌唔駛用咩錢,咪又係咁大。你係好有決心的,自己去book 壁球場去打,學group class 唔駛幾多錢,真係苦練到出神入化去公開賽拎到獎就可以搏到人賞識,唔好成日只係諗點解冇人俾錢栽培你

公爵府

牛年勳章

我唔知體院呀果d喇!我諗平平地康文署都有班可以報讀喇!一定要私人教練架咩?有時學野,係睇餸食飯架啫!

諗起空手道個人形銅牌得主嘅哥哥講,細個本身想學柔道,咁樓下冇得學,只有空手道班... 人哋咪一樣上得國際賽~
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

既然好鍾意壁球, 新學校又冇, 咁做咩要轉校

大宅

Chowying 發表於 21-8-10 02:04
既然好鍾意壁球, 新學校又冇, 咁做咩要轉校

個地球都要跟住佢轉先滿意

首頁
12345...9

尾頁

跳至