單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

「離婚」從來都無唸過會發生係自己身上,自問對家庭完全投入,也熱愛家庭!只可惜……唉!
我呢段15年嘅婚姻,之前都係夫婦感情果邊有出過post,分享過自己嘅愛情故事,相信都有好多人睇過,我努力左半年,拉扯左咁耐,最終佢都係選擇繼續出軌,我也問心無愧,只好面對現實!

我啱啱離左婚兩個月,兩個小朋友跟媽媽。作為一個80後嘅單親爸,自從結左婚之後,一直以家庭為主,好少社交活動,依家突然變成單身,生活變得枯燥無味,日間返工還好,一到夜晚,就會好多野唸,想係呢度認識多啲朋友仔,男女不拘,互相支持,活出屬於自己的晴空萬里!

男爵府

出軌仲俾小朋友跟媽媽小心果男人對小朋友唔好

男爵府

陪月勳章

木子高 發表於 21-8-13 19:55
「離婚」從來都無唸過會發生係自己身上,自問對家庭完全投入,也熱愛家庭!只可惜……唉!
我呢段15年嘅婚 ...

佢出軌你仲俾小朋友跟媽媽?你仲要俾大小贍養費⋯⋯佢都係顧住溫男人又點會用心養育小朋友

大宅

馬霸 發表於 21-8-13 22:38
出軌仲俾小朋友跟媽媽小心果男人對小朋友唔好

我同佢協議左,佢要點樣係出面玩都好,唔可以帶出面果個男人返黎,雖然屋企有工人睇住,就算唔返屋企訓,都必須安頓好啲小朋友先!

大宅

aryemyem 發表於 21-8-14 00:31
佢出軌你仲俾小朋友跟媽媽?你仲要俾大小贍養費⋯⋯佢都係顧住溫男人又點會用心養育小朋友
...

一開始我有講過,我唔放心卑小朋友佢帶,但係佢係都要同我爭,我都唔明!兩個小朋友由細到大都係我照顧多,啲女都係鍾意黐我,因為係得我會陪佢地玩!不過佢話過,佢誤會限制我陪小朋友,我依家每次放假返去帶佢地出街去玩,啲小朋友都好開心,只係每次我話要走果陣,佢地依依不捨嘅眼神,我見到都好心酸,關門果下都認唔住喊出黎。

男爵府

陪月勳章

木子高 發表於 21-8-14 01:14
一開始我有講過,我唔放心卑小朋友佢帶,但係佢係都要同我爭,我都唔明!兩個小朋友由細到大都係我照顧多 ...

佢真係成為人身大贏家了,出軌仲可以拎曬撫養權、贍養費,仲得到你嘅諒解,又收獲愛情⋯⋯做出軌女人做到佢贏曬成個人生
你係一個極度大方又唔計較嘅男人,祝你幸福

大宅

aryemyem 發表於 21-8-14 01:20
佢真係成為人身大贏家了,出軌仲可以拎曬撫養權、贍養費,仲得到你嘅諒解,又收獲愛情⋯⋯做出軌女人做到 ...

其實我唔係唔計較,只係兩個女跟住佢,我都希望個女生活質素唔好下降,佢好兩個女都好,我係睇在啲女份上。
我有同佢講過,可能係我上一世欠左佢,今世要還卑佢,如果佢覺得自己今世欠左我,亦都唔需要佢還,我絕對係問心無愧!
我相信,佢任性佢貪玩佢唔珍惜,係佢唔值得擁有我嘅愛!又或者可以掉返轉黎講,係個天卑多一次機會我,讓我值得擁有更好的!
雖然我依家咩都無曬,老婆無左,家庭無左,小朋友無左,屋又無埋錢又卑曬佢!
不過慶幸嘅係,卑我見到佢嘅真面目,襯我仲後生,都只係35歲,對於男人黎講,仲有大把機會,從頭開始唔算遲!

男爵府

木子高 發表於 21-8-14 02:30

其實我唔係唔計較,只係兩個女跟住佢,我都希望個女生活質素 ...

2個女幾大啊,小心d好

大宅

馬霸 發表於 21-8-14 08:46
2個女幾大啊,小心d好

我都有過呢樣顧慮,幸好我細女8歲大女10歲,又有工人幫手睇住,同埋我兩個女基本每晚訓前,都會打電話卑我傾下計先訓,應該問題唔大。

大宅

樓主,加油!
有時原諒都未必可以一齊行落去,我原諒了我老公大半年,但原來我依大半年都過得唔開心,根本就生活係沒有「愛」的日子裡!勉強一齊真的沒有將來,我都要重新考慮一下以後日子的路要點樣行。

複式洋房

回覆 木子高 的帖子

你遇到個出軌的太太,仲攪到失去咁多,真係前世欠的。你加油呀…而我就相反我覺得我前世欠咗我老公,我哋結婚十年,性格不合,有2個小朋友,我一直好用心對佢好,佢總覺得我付出比佢少,同佢一齊咁多年,成日為小事嘈,我作為一個工作的媽媽,大家都要返工,佢只見到自己付出,頭幾年就在吵鬧中渡過,而之後幾年就過住同屋主的生活,自問盡心盡力去愛,但對方完全接收唔到,或許呢幾年他已在外結識左女人,近來佢引我嘈交,提出離婚,我為了小朋友有完整的家守住一段有問題的婚姻,真係好傻…
最終也要分開,也是前世欠的…
唉…

大宅

飯飯 發表於 21-8-14 15:23
樓主,加油!
有時原諒都未必可以一齊行落去,我原諒了我老公大半年,但原來我依大半年都過得唔開心,根本 ...

折磨自己嘅,從來都唔係其他人嘅壞情緒,而係自己心存幻想嘅期待!
經常有好多希望,但係從來無唸過
原來「希望 」先係呢個世界上最恐怖嘅東西!

男爵府

陪月勳章

做你前妻就發啦,無耐我離婚用左八十幾萬打官司,佢哋仲不停係仔面前扇動仇恨

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唉,你前妻唔識珍惜。緣盡就緣盡,希望之後你同小朋友既關係都一直keep到啦。加油
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

正正蚊 發表於 21-8-15 02:25
回覆 木子高 的帖子

你遇到個出軌的太太,仲攪到失去咁多,真係前世欠的。你加油呀…而我就相反我覺得我前 ...

有啲嘢變左就係變左,尤其係感情,返唔到轉頭就應該用投資心態面對,唔好一直不斷補倉,要明白咩係止蝕離場,即使唔甘心,唔請願都要放手,放生對方等於放過自己!
每個人都有屬於自己嘅人生,我地並唔係為左其他人而活!而且呢個人仲要係一個傷害自己嘅人,點解仲要為佢傷心難過!我係咁樣慢慢調整自己!
妳都要加油啊!

大宅

aryemyem 發表於 21-8-15 16:07
做你前妻就發啦,無耐我離婚用左八十幾萬打官司,佢哋仲不停係仔面前扇動仇恨
...

我都係唔想再係個傷口上,增加傷痛,既然對方已經唔再愛自己,亦都無謂互相傷害!

大宅

goosema 發表於 21-8-15 19:32
唉,你前妻唔識珍惜。緣盡就緣盡,希望之後你同小朋友既關係都一直keep到啦。加油
...

一定會,佢地係我做所有嘢嘅動力!

複式洋房

回覆 木子高 的帖子

多謝你!我要學識真正放手,才能活得自在,希望時間能治療傷痕

大宅

正正蚊 發表於 21-8-16 00:35
回覆 木子高 的帖子

多謝你!我要學識真正放手,才能活得自在,希望時間能治療傷痕

時間不能令我忘記佢 畢竟一齊左15年 不過
時間可以令我慢慢習慣沒有佢

複式洋房

回覆 木子高 的帖子

有時可能係習慣多於愛,自己都分不清,不竟都一齊生活左10年