單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

正正蚊 發表於 21-8-16 01:10
回覆 木子高 的帖子

有時可能係習慣多於愛,自己都分不清,不竟都一齊生活左10年

所有愛情都無可能會永遠keep住熱戀,耐左一定會係變左做親情,一齊生活左咁耐日子,好多都係習慣左有個人係身邊
所有我咪話
時間唔會令我忘記佢
但會讓我習慣沒有佢

大宅

木子高 發表於 21-8-16 10:25
所有愛情都無可能會永遠keep住熱戀,耐左一定會係變左做親情,一齊生活左咁耐日子,好多都係習慣左有個人 ...

決心要走嘅人,就等於死人一樣,你自己仲諗咁多做乜呢?千萬不要嘗試在自己身上找原因,咁只會更加痛苦。呢啲大道理我都明白啊,但講就容易,做真係好難。每次望住亞仔,咁細個就冇咗屋企,真係好難過。自己一個女人要肩負起教養小朋友嘅責任,一諗起就覺得擔子好重,心往下沉。

大宅

imokifurhapi 發表於 21-8-16 10:56
決心要走嘅人,就等於死人一樣,你自己仲諗咁多做乜呢?千萬不要嘗試在自己身上找原因,咁只會更加痛苦。 ...

決心要走嘅人,就等於死人一樣——》
冇錯 講得好啱!
我有個朋友同我講 係你傷心流淚嗰陣時 佢就攬住第二個風流快活緊 值得咩?
所以我醒咗!

珍珠宮

木子高 發表於 21-8-13 19:55
「離婚」從來都無唸過會發生係自己身上,自問對家庭完全投入,也熱愛家庭!只可惜……唉!
我呢段15年嘅婚 ...
我結婚仲比你耐...不過時間可以醫好你的傷口,當然你也要勇敢去面對和向前望..愛自己同仔女...多找自己的興趣去玩..多參與活動等...

我單親了多年,認識了好多朋友...老年不會孤獨...唔洗怕...

大宅

Macusmama 發表於 21-8-18 11:50
我結婚仲比你耐...不過時間可以醫好你的傷口,當然你也要勇敢去面對和向前望..愛自己同仔女...多找自己的興 ...

謝謝鼓勵!
由中學開始就一直啪拖 到出黎做嘢咁多年 都未試過單身 一時間 真係好難接受同適應

子爵府

回覆 木子高 的帖子

加油樓主,之前有睇過你的post,估唔到最後結果係咁

不過你都要為自己諗吓,我覺得養女係必要,但唔需要俾多佢,只會益咗第個男人

同埋要靜觀其變,近嚟有好多新聞都係啲老母識咗個衰男人,搞埋下一代,如果你前妻有再婚的打算,你真係唔好俾你兩個女跟後父

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-8-18 17:12
回覆 木子高 的帖子

加油樓主,之前有睇過你的post,估唔到最後結果係咁

謝謝提醒,我有同佢協議左,佢要係出面點樣玩都好,一定唔可以帶第二個男人入呢間屋!

至於贍養費,我只會卑小朋友,我唔會卑現金,我會幫兩個小朋友買份儲蓄保險,幫佢地供到18歲就轉返卑佢地!另外如果有其他學習費用,我可以同佢平均分擔,不過必須要有單據。

珍珠宮

木子高 發表於 21-8-18 16:37
謝謝鼓勵!
由中學開始就一直啪拖 到出黎做嘢咁多年 都未試過單身 一時間 真係好難接受同適應
...
那也要適應的了.你可以係GROUP識多啲朋友,如果有GATHERING咪出去聚下..同時揾自己的興趣...如你喜歡做GYM,就去做下...無論是否單親,都要人去適應個社會.

我都係係FB 找到一啲GROUP入了,認識了好多單親,以為我係甘可憐,原來好多人仲慘過我,那時我常參加聚會的,等自己開心啲...佢地有時搞運動,我都會參加,最少有人陪伴,暫暫感覺好了好多...再加上去做下運動,例如跳舞等..甘自己的性格也開朗的...所以好快無事...人真係要向前望和愛自己同仔女多啲...

為自己同仔女好就得了...唔好為對方...諗自己點過一啲好的生活...比自己好過些.

大宅

Macusmama 發表於 21-8-19 09:34
那也要適應的了.你可以係GROUP識多啲朋友,如果有GATHERING咪出去聚下..同時揾自己的興趣...如你喜歡做GYM, ...

明白 我依家基本晚晚都有做運動 如果有聚會都會約埋啲friend一齊食下野 盡量將自己啲時間塞爆曬 咁就冇空餘時間去亂諗嘢
因為而家我搬走咗 唔同小朋友一齊住
平時放假就基本上全日時間都用嚟陪小朋友
可能同小朋友見嘅時間少咗 而家每次我陪伴佢哋都好珍惜 佢地亦都好掛住我 想我多啲放假陪佢地 我發覺我同佢哋嘅感情比以前更加好

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木子高 發表於 21-8-15 23:44
一定會,佢地係我做所有嘢嘅動力!

大家咁話,2個女就係我既動力
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

木子高 發表於 21-8-16 11:00
決心要走嘅人,就等於死人一樣——》
冇錯 講得好啱!
我有個朋友同我講 係你傷心流淚嗰陣時 佢就攬住第二 ...

講得好....曾經發生的畫面歷歷在目

大宅

goosema 發表於 21-8-23 13:34
大家咁話,2個女就係我既動力

其實我離左婚到依家,都係3個幾月,初初真係好唔習慣,十幾年黎,突然間少左個人係身邊,真係好難挨!雖然我無可能即刻忘記佢,即使佢傷害得我好深,不過我已經開始慢慢習慣一個人,只係夜深人靜嘅時候會比較寂寞,所以我會搵好多野黎做,塞實曬啲時間,切模型,做運動,行街睇戲…..我覺得其實當得返自己一個其實都幾好,想做咩就做!

寧可單身
也不將就

大宅

MANDISAN 發表於 21-8-23 18:54
講得好....曾經發生的畫面歷歷在目

一個人也可以活得晴空萬里!

大家加油

男爵府

陪月勳章

木子高 發表於 21-8-28 00:46

大家加油

同意(emoji)(emoji)

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木子高 發表於 21-8-28 00:44
其實我離左婚到依家,都係3個幾月,初初真係好唔習慣,十幾年黎,突然間少左個人係身邊,真係好難挨!雖然 ...

加油呀 過渡期係會辛苦d架,不過你開始習慣,都係一個好開始呀
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

大家加油

我同你一樣,決定離婚到而家三個幾月,時間真係過得好慢,呢個夏天我都唔知自己點捱過來。真的要放手了,成日叫自己唔好諗返轉頭。我啱啱買咗本書,個名同你呢句說話一樣。共勉之。

大宅

imokifurhapi 發表於 21-8-29 15:58
我同你一樣,決定離婚到而家三個幾月,時間真係過得好慢,呢個夏天我都唔知自己點捱過來。真的要放手了, ...

咁就啱喇!
呢本書應該可以幫到你!
我睇曬lu

大宅

大家加油

加油(emoji)(emoji)

大宅

大家加油

原來大家都有呢本書

大宅

Jan.Jan 發表於 21-8-30 16:03
原來大家都有呢本書

淨係個標題已經吸引左我

首頁
12345...6

尾頁