自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好唔開心、知道上一代窮過、但而家經濟好左、佢自己都成日買新野、買到周圍都係、仔女結婚搬走房就愈積愈多、但舊又唔捨得丟、新既又唔開唔用、唔知做咩、食物又放到過期、又話食得、膠袋都一大袋、叫唔好再拎又唔理、堆到密質質話危險又唔高興、話同佢丟野就叫我哋丟埋佢

la_source    發表於 21-8-24 11:42

珍珠宮

好多老人家老左都係咁,有 d人係心理因素,有 d人係腦退化

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

我明白你,每次幫老人家掉嘢,都要角力一場,攰過自己執屋

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見到都無奈的

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

好平常,我媽咪直情櫃唔夠擺就一袋二袋放晒響地下,個廳同房連行步路都冇位!而老爺奶奶就將已婚搬咗嘅兩間吉房做埋衣帽間擺衫,真係d衫都多過我!

水晶宮

回覆樓主:

正常!但有次家火災(小火)同佢-次大掉晒D野

水晶宮

brother4 發表於 21-8-24 09:25
正常!但有次家火災(小火)同佢-次大掉晒D野

我就係唔想咁、唔同住、見親都好忟、擺到地下、怕佢跌親可大可小

水晶宮

KUDOS 發表於 21-8-24 09:23
好平常,我媽咪直情櫃唔夠擺就一袋二袋放晒響地下,個廳同房連行步路都冇位!而老爺奶奶就將已婚搬咗嘅兩間 ...

衫褲袋已經肯定多過我!連穫穫煲煲都好多、最慘係唔用、或者收埋哂買完又買

侯爵府

luckybaby2011 發表於 21-8-24 08:53
好唔開心、知道上一代窮過、但而家經濟好左、佢自己都成日買新野、買到周圍都係、仔女結婚搬走房就愈積愈多 ...

我99獨屋住700尺都唔夠位擺野,我哋都冇眼睇,離咗婚廿幾年,我老爺D衫都唔捨得掉

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我媽都係咁,勸過無數次,依家一講佢就發爛渣,可以點?我都想請教下

水晶宮

唔同住就唔理得咁多,費事大家面左左
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

朋友個阿媽都係咁,雜物好多,兩個老人一齊住 朋友都好擔心佢哋,總驚有日發生意外,好無奈。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇辦法!好多老人都係咁

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 21-8-24 11:33
衫褲袋已經肯定多過我!連穫穫煲煲都好多、最慘係唔用、或者收埋哂買完又買

...

可唔可以呃佢。

話有朋友好環保,好鍾意用二手野,然後問你屋企人,有冇二手野可以比朋友用呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cara.mak 發表於 21-8-24 14:41
可唔可以呃佢。

話有朋友好環保,好鍾意用二手野,然後問你屋企人,有冇二手野可以比朋友用呀
無用
老人家就係中意堆積
俾人對佢地黎講同掉一樣
中意好多雜物堆響屋企,
係安全感來源之一

掉完/俾完人地一堆野, 好快又會再買野/執野再填滿返個位
D 野唔需要要用, 呢個係心理問題

侯爵府

luckybaby2011 發表於 21-8-24 08:53
好唔開心、知道上一代窮過、但而家經濟好左、佢自己都成日買新野、買到周圍都係、仔女結婚搬走房就愈積愈多 ...

一家一主,你家你話事,佢家佢既事

大宅

牛年勳章

始終都係窮人心理,我屋企係咁,我後生時都係咁
覺得用錢買返黎既野,一唔用就掉係一種浪費
同埋覺得自己之後會用得著(其實唔會,呃自己)
所以就積積埋埋,後尾認清左呢一件事
大清左一、兩次屋之後 屋企真係舒服好多
就無左呢種諗法

大宅

回覆樓主:

好多老人家都係咁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

明知自己唔食, 人地比又要攞一大堆返屋企, 話要比我地食, 我地唔食再比人....

男爵府

回覆樓主:

我媽都係,話極唔聽,一見平嘢就掃,紙巾已堆滿一個大櫃,見萬寧紙巾特價仲一箱箱咁入貨, 擺最底果啲紙巾已過期1x年,佢仲話乾貨冇所謂。。都算,啲濕紙巾又係咁買,擺得耐果啲其實已經乾晒,佢又話冇問題,用時加返水就可以 ,唔知咩理論
仲有,佢好鍾揀生果,每次都揀8個10個,但自己又唔食,罷到個表皮開始爛就塞俾我攞走,唔攞又唔高興,次次我攞住佢啲唔要嘅食物返屋企時好似走難咁。。

首頁

尾頁

跳至