自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我奶奶最醒, 見我D野擺耐D都幫你掉左佢,唔會問下你先,佢自己果D野就唔會掉囉.

大宅

luckybaby2011 發表於 21-8-24 08:53
好唔開心、知道上一代窮過、但而家經濟好左、佢自己都成日買新野、買到周圍都係、仔女結婚搬走房就愈積愈多 ...

好多老人家都係咁

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

老人家你就話明
我大佬都係
5O歲未夠
[img align=right][/img]

水晶宮

honeydeer 發表於 21-8-24 16:25
我媽都係,話極唔聽,一見平嘢就掃,紙巾已堆滿一個大櫃,見萬寧紙巾特價仲一箱箱咁入貨, 擺最底果啲紙巾 ...

毛巾果d又係重災區

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

老人家好多都咁

水晶宮

bmuimami 發表於 21-8-24 11:41
唔同住就唔理得咁多,費事大家面左左

我同意。費事理。有時見到阿媽買太多食物,我暗示下,我媽即刻執點食物比我。是但,我食到就拿去。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

老人家通病

公爵府

牛年勳章

我媽都係,話極唔聽,一見平嘢就掃,紙巾已堆滿一個大櫃,見萬寧紙巾特價仲一箱箱咁入貨, 擺最底果啲紙巾 ...

十幾年前,我都試過畀老人家夾硬要我攞走啲好鞋嘅厠紙同埋我唔用嘅綠水。
我之後同佢講,因為攞唔到唯有坐咗200蚊的士返屋企!
佢以後都唔敢叫我攞

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-8-24 18:26
十幾年前,我都試過畀老人家夾硬要我攞走啲好鞋嘅厠紙同埋我唔用嘅綠水。
我之後同佢講,因為攞唔到唯有坐咗 ...

我媽好醒,佢好多時會睇埋我上車,當然沿路啲重嘢都係我攞

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-8-24 14:45
無用
老人家就係中意堆積
俾人對佢地黎講同掉一樣

將物件變晒做一疊疊銀紙,堆滿成間屋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cara.mak 發表於 21-8-24 18:52
將物件變晒做一疊疊銀紙,堆滿成間屋

同住既人一定好樂意幫佢「清」

大宅

HiPP勳章(2)

老人家心態吾捨得掉,肯送卑後生都好,真係用吾着咪掉左佢囉,總好過儲係屋企無地方行。有親人買太多生果,卑左十隻桔我,都係變壞左,我落到樓下掉左佢。

水晶宮

chanpo18 發表於 21-8-24 19:01
老人家心態吾捨得掉,肯送卑後生都好,真係用吾着咪掉左佢囉,總好過儲係屋企無地方行。有親人買太多生果 ...

我有時都唔明、唔捨得掉、但又捨得買、又捨得白放買左唔用
我係想佢地生活得舒適d啫、殘既唔丟、新既放到梅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

a-j 發表於 21-8-24 15:13
明知自己唔食, 人地比又要攞一大堆返屋企, 話要比我地食, 我地唔食再比人.... ...
我又係咁
派左佢
好過浪費

公爵府

luckybaby2011 發表於 21-8-24 08:53
好唔開心、知道上一代窮過、但而家經濟好左、佢自己都成日買新野、買到周圍都係、仔女結婚搬走房就愈積愈多 ...

你同佢講,你無時間買,或屋企無,你攞走,用左佢。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

絕對明白你。

大宅

原來咁多人媽媽都係咁,我媽媽又係好多碗碟煲,我地搬走後,所有衣櫃都係佢嘅衫,佢仲話自己無咩衫,買比佢嘅名牌手袋都唔捨得用,又幾個放係衣櫃 不過屋企尚算整齊乾淨,佢鐘意就由佢了

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 luckybaby2011 的帖子

明白你,我亞媽都係咁,一個人住
成屋都係嘢

上個月「的」起心肝,幫亞媽大執屋

有家姐、姐夫、亞哥幫手,仲有幕後功臣我老公

我老公掉我亞媽d嘢,只要好耐唔用、唔著衫褲掉晒

衣櫃由兩個變一個,都仲有位剩

我亞媽d衫仲多過我

首頁

尾頁