婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

請問唔同99一齊住既姊妹, 你地得閒會打電話俾99問候下佢既近況嗎??? 如果有, 你地多數會同佢傾咩話題???

我真係唔知同佢可以傾d乜話題, 自從搬左返去媽咪度住之後, 都冇打電話俾99, 咁做會唔會俾99覺得我唔關心佢, 對佢不聞不問呢??? 一陣又驚佢係親戚面前講我既不是. 唉~ 真係難!!!!

男爵府

我結婚快3年,從來都冇打過電話問候99~ 我覺得冇咁既需要......

平時我 + 老公會隔個星期日返去食飯~ 不過99成日去旅行,咁就幾個星期唔洗返去食飯唔會見; 如果99返香港仲會幾個月都唔見呢! 99有咩會先搵老公,搵唔到老公先搵我.....純問候幾乎冇~~~

見到面時閒話家常多數係講吓煮野食 + 教吓99點用電腦咁囉!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 pomanlife 於 09-6-8 17:18 發表
請問唔同99一齊住既姊妹, 你地得閒會打電話俾99問候下佢既近況嗎??? 如果有, 你地多數會同佢傾咩話題???

我真係唔知同佢可以傾d乜話題, 自從搬左返去媽咪度住之後, 都冇打電話俾99, 咁做會唔會俾99覺得我唔關心佢, ...

我都冇打過電話比我99架喎
不過我地每個星期都有返去食飯
我個仔又日頭係佢屋企
好老實講, 就算我同我99關係唔錯
你要我無事無干打比佢, 我都唔知講乜
其實同一道理, 我老公都唔會主動打電話比我媽咪啦

禁止訪問

複式洋房

我都唔會主動打比佢架喎, 佢打親黎咪問個仔幾時放假囉, 一係叫我個女叫佢囉, 不過通常一聽到話我個女病左, 佢就會好快收線, 聽唔到聽唔到咁架 ~~哈哈 !
如果佢鐘意你, 喬埋手唔做佢都唔會話你一句, 唔會係親戚面前唱你啦, 如果佢唔鐘意你, 做幾多都無用啦 ~~

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 pomanlife 於 09-6-8 17:18 發表

我真係唔知同佢可以傾d乜話題, 自從搬左返去媽咪度住之後, 都冇打電話俾99, 咁做會唔會俾99覺得我唔關心佢, ...

我老公未結婚之前已經一個人搬出去住,
佢自己個陣隔日都會打俾佢媽報平安;
到我出現左,我就代替我老公負責打俾佢;
後來到我生左個女,就差唔多每日一電,
到個女識講電話就pass左由個女負責;
家陣個責任就落左我個仔身上,
十幾年都係每日一電,唔打會俾人通緝架!
不過真係冇咩講架,每日如是:
食左飯未呀?食咩呀?
凍唔凍呀?有冇落雨?有冇睇電視?
老人家至在冇得見都聽下把聲咁囉!

大宅

個個禮拜都返去食飯架,但間唔中都會打一、兩次嘅,咪問下佢點呀食飯未呀有冇唔舒服呀咁囉

伯爵府

我之前有,都係問候下,例如食左飯未呀、煮左飯未呀、天氣唔好要著多件衫之類,不過打完之後佢會o係我既說話中抽一d佢唔鐘意既野出黎,跟住打比我老公鬧一大餐,之後我老公叫我冇咩事都唔好打,除非係我老公「落旨」我先要打 (不過都少之又少,因為打十次有八次之後都有手尾跟)!

子爵府

我冇打過電話返去問候架!
因1星期返去食2次飯

公爵府

無咁既習慣, 一次都無打俾佢.佢曾經同我老公講我唔打返去,我老公聽完鬧佢有乜好打.

佢打來我屋企,我多數唔接,會拎俾老公接.如果老公有時唔得閒叫我接,我會一拎起就叫佢等等然後隊個電話俾我老公,無乜機會同我講嘢.

其實我係極度唔鍾意講電話既人,鍾意面對面,唔會主動打俾人,包括唔會打俾我父母/朋友,所以同邊個講電話都係有目的而講(如約食飯),平時同任何人都無話題(唔想搵嘢來講)

大宅

我雖然未結婚..但我覺得定期同奶奶飲下茶,有仔女時,帶埋d仔女去見佢已經好足夠~
講真,奶奶同自己好多野都唔同,難搵到topic一齊講..有時講左d同佢意見相反既野,佢又會唔出聲//黑臉,or覺得你逆佢意...咁又何必呢

公爵府

原帖由 c雅 於 09-6-8 19:23 發表
我雖然未結婚..但我覺得定期同奶奶飲下茶,有仔女時,帶埋d仔女去見佢已經好足夠~
講真,奶奶同自己好多野都唔同,難搵到topic一齊講..有時講左d同佢意見相反既野,佢又會唔出聲//黑臉,or覺得你逆佢意...咁又何必呢 ...

你真係乖喇,同99飲茶.我同佢出街食左兩次飯之後,如無必要都唔會再同佢出街食. 佢把口真係好賤,一路食一路把口唔停咁彈d食物,彈到一楝都無,總之佢自己煮既最好食(但又唔識煮人地既菜色喎),俾佢咁樣彈到一蚊都唔值, 同佢一檯食緊飯既我地都唔知繼唔繼續食好!

我屋企人唔會咁既, 食得是福, 唔啱食最多咪講聲下次去第二度食就算,但佢會講足十日十夜!

大宅

原帖由 alik 於 09-6-8 19:44 發表

你真係乖喇,同99飲茶.我同佢出街食左兩次飯之後,如無必要都唔會再同佢出街食. 佢把口真係好賤,一路食一路把口唔停咁彈d食物,彈到一楝都無,總之佢自己煮既最好食(但又唔識煮人地既菜色喎),俾佢咁樣彈到一蚊都唔值, ...

其實我同未來奶奶見到面都好少講野...我係故意造成疏遠關係的(因之前太'fds'時..發現佢真係..幾口沒遮攔)..so now,同我bf同佢出去飲茶時,佢都會唔多出聲,有野正係對住佢個仔講,當我透明咁(佢唔會同佢個仔講我不是,因為佢知佢個仔勁痴我,況且佢唔多鍚我bf,佢偏心bf個大哥)同樣地,我見到佢,叫完佢之後,都正係同我bf講野..
我未來奶奶又係咁ga,你奶奶鐘意彈食物,我未來奶奶就好鐘意彈人..成日睇tv時,見到d skinny既明星,就會勁爆粗話人..講果時仲要好激動(because佢個大仔,即我bf大哥,鐘意d skinny型女仔,唔知係唔係咁,形成佢好憎女仔skinny)佢可以爆粗話個明星..話到個明星好似同佢有仇咁(有次連我bf都頂唔住,叫佢唔好再鬧果d skinny既明星..話佢好嘈)..有時都覺得佢好攪笑 佢又係講人講得好過份ga..不過我always左耳入右耳出,甚至係到聽mp3,當聽唔到佢up乜

子爵府

以前c6放假都會去99度食飯..但係而家我仔仔好怕我99費時去佢度~我之前都講過呢個問題
如果佢病左都會打比佢問候佢既~!

大宅

畀面勳章

試過有一次佢病咗, 咁我又要湊女, 無返去食飯, 諗住打去問候下佢, 點佑我叫完奶奶之後佢第一句係同我講佢個仔(我老公)已經走咗~~ 咁我咪問候兩句就收線LOR~~

平時星期六得閒會約佢飲茶, 比佢見下BB咁LOR~~

我奶奶係啲唔講是非嘅人黎GAR~~ 其他啲阿嫂嘅壞話我都無聽過~~

公爵府

原帖由 c雅 於 09-6-8 20:41 發表

其實我同未來奶奶見到面都好少講野...我係故意造成疏遠關係的(因之前太'fds'時..發現佢真係..幾口沒遮攔)..so now,同我bf同佢出去飲茶時,佢都會唔多出聲,有野正係對住佢個仔講,當我透明咁(佢唔會同佢個仔講我不是, ...

你未來99講明星都好丫, 對我地無乜相干嘛. 你諗下如果你在酒樓飲緊XX羹之類,佢飲左一啖就話"哎呀,呢d邊係人食架?拎去做豬餿既話連d豬都唔食啦!", 當你隻手拎住呢碗湯,俾著係你, 你仲繼唔繼續飲呢?

佢唔係專登俾說話來同我玩針對喎, 而係佢出自真心咁覺得唔好食,但就攪到人唔知點好,係我老公會鬧番佢既哪, 所以真係好怕好怕同99出街.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我從來都無打過比99.

男爵府

我好少打比佢地
多數老公打
不過佢地有咩頭暈身"興", 我就會打
比時老公打, 我又講兩句, 跟住亞仔又講兩句咁啦
打係一d普通野
唔好咩特別事

但老實講, 都要睇吓99咩人
如果佢都唔like 你咁又使咩你呢個新抱打
叫佢個仔call 佢囉
如果佢對你好, 咁你就要對佢好喇
翻風落雨打個電話咁啦, 睇吓佢有無閂窗啦

大宅

我結左婚好多年, 從來都唔打電話比佢地, 我都係嗰句把口生係人度, 佢地點講, 我控制唔到。
假若無謂人同我講, 我都係會答:咁得閒理人d野, 理掂你自己先啦 or 關你咩事。

男爵府

我雖然唔同99一齊住, 基本上一個星期都會見面一次, 唔駛打電話啦, 有咩佢地同我老公傾好過啦, 都唔知傾乜, 況且佢兩老打黎比我多數都係話我/串我多既, 唔駛客氣!

首頁

尾頁

跳至