婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我從來都唔會打俾佢喎!

大宅

原帖由 pomanlife 於 09-6-10 12:03 發表

大陸嫂肯定做左好多虧心事啦, 99話佢逢初一, 十五就去拜神, 又搞呢樣搞嗰樣, 以前我同佢地一齊住時, 我直頭係"時運高"乜都睇唔到, 佢鐘意拜咪由得佢拜到夠囉.

我99乜都認叻, 認威架, 擺個菩薩係屋企度話佢個菩薩 ...

算啦, d福建99 個個都係咁, 我難得理佢地, 你唔煩我, 我唔理你, 咁就算, 我嗰個都不相伯中。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 十一月 於 09-6-11 00:42 發表

算啦, d福建99 個個都係咁, 我難得理佢地, 你唔煩我, 我唔理你, 咁就算, 我嗰個都不相伯中。

福建人真係個個都不相伯中~ 唔講99啦.

係我公司做清潔既阿嬸, 佢又係福建晉江人氏.

結婚時又話我唔返鄉下度擺酒, 佢個仔結婚時返鄉下擺酒, 點樣威~

到生左bb, 佢又話我生左bb做咩返外家住, 佢話咁樣唔得架, 佢地福建人冇咁做既, 你地返左外家住, 點拜神呀, 你地唔拜神呀??? 我真係"o"晒嘴, 唔知點答佢好.

個阿嬸又話我, 生左bb又唔俾家婆湊, 佢地唔係咁.

我夠知要俾99湊啦, 一驗到有左, 老公就叫99幫我地湊啦, 99唔肯湊都冇辦法架.

人地家事又關佢q事咩, 抺野又抺唔乾淨, 就係度88掛掛, 個個同事d野都理下.

大宅

原帖由 pomanlife 於 09-6-9 10:25 發表
bb陀到36wk, 我地就搬左返外家住喇, 到40wk5d先生, 中途99都冇打過電話問我情況.

平時我唔係唔想打, 一來冇乜話題, 二來佢唔太識講廣東話, 我打俾佢佢聽唔明我講野, 我又唔識聽佢既福建話, 到時cut佢線又冇禮貌, ...

my未來奶奶is 客家人,佢係識講cantonese的..但令到我地關係疏遠既原因係..佢食食下飯話我時,就轉用客家話,話比佢個仔(我bf)知..以前真係一句都聽唔明,但經過我bf既訓練同那時見佢mammy講得多時..都開始識聽..後來比我發現佢用客家話講我不是,又以為我唔知後..我就再無同過佢講野咁濟

(呼籲講'外語'既99們,唔好以為我地真係咁蠢咁純,有時會一失足成千古恨,就真係自己拿來)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 c雅 於 09-6-11 12:40 發表

my未來奶奶is 客家人,佢係識講cantonese的..但令到我地關係疏遠既原因係..佢食食下飯話我時,就轉用客家話,話比佢個仔(我bf)知..以前真係一句都聽唔明,但經過我bf既訓練同那時見佢mammy講得多時..都開始識聽..後來 ...

你要學識聽, 但係唔好話俾你未來99知你識聽呀.

我都係架, 其實我識聽小小, 但係唔多, 我就扮晒乜都唔識, 99同C6講野, 講完, 我叫C6講多次俾我聽. 呢D唔係叫奸, 要學識保護自己.

你仲未結婚, 好多野都唔會明, 好似我以前咁, 做事都係我行我素, 99對C6好唔公平, 我成日嘈C6.

結左婚, 我終於明白到一樣野, 做後輩既, 要同99保持"良好關係", 見到99唔公平, 聽到99講野唔啱聽等等, 我全部都係放係心度, 唔會寫係面度. 或者你覺得我咁做會好奸, 好辛苦. 其實唔係架, 你收穫既比你付出既會更多. 老公覺得你對佢阿媽好, 老公自然會對你屋企人好, 老公會更加愛鍚你. (如果真係唔開心, 咪上黎BK呻囉)

你未結婚, 我都希望你結左婚之後同99相處好, 老公對你更加好. 加上你BF仲有個大哥, 佢將來都會娶老婆, 當99有兩個新抱既時候就有比較, 99對你點都唔緊要, 要緊要係做返我地新抱應做既本份. 有句話係真既"人在做, 天在看".

之前我都覺得大陸嫂好幸福, 99對佢好似親生女咁, 實際上個個親戚都知佢D"好事", 唔同佢有交往, 親戚有咩野冇預佢地嗰份, 咁樣係個家庭裡面生活會開心咩? 被人當佢唔存在. 之前我有事, 打電話叫C6 D親戚幫手, 真係隨傳隨到. 真係令我好感動.

大宅

好少打架, 而家每個星期都會一齊食飯兩次, 見得咁密, 重洗乜成日打電話問候呀!!!!!

原帖由 wxxyxn 於 09-6-8 17:48 發表
個個禮拜都返去食飯架,但間唔中都會打一、兩次嘅,咪問下佢點呀食飯未呀有冇唔舒服呀咁囉
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

伯爵府

原帖由 c雅 於 09-6-11 12:40 發表

my未來奶奶is 客家人,佢係識講cantonese的..但令到我地關係疏遠既原因係..佢食食下飯話我時,就轉用客家話,話比佢個仔(我bf)知..以前真係一句都聽唔明,但經過我bf既訓練同那時見佢mammy講得多時..都開始識聽..後來 ...

我99平時講野講廣東話,食食下飯鬧我時就用鄉下話,我完住唔識聽,不過我老公會講番比我知,同埋我老公其實好唔鐘意佢特登用鄉下話鬧人,覺得佢鬼咁鬼祟!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我99有6個新抱, 使鬼打比佢......

伯爵府

原帖由 gigi1020 於 09-6-11 16:56 發表
我99有6個新抱, 使鬼打比佢......

咁會唔會6個都唔打呢?

大宅

原帖由 pomanlife 於 09-6-11 14:58 發表

我都係架, 其實我識聽小小, 但係唔多, 我就扮晒乜都唔識, 99同C6講野, 講完, 我叫C6講多次俾我聽. 呢D唔係叫奸, 要學識保護自己.

你仲未結婚, 好多野都唔會明, 好 ...

嗯嗯~你講得好岩...我當時都係扮唔知佢up乜..我無即時反檯(因以免bf難做)~可是當時既我真係入世未深..我自己好自然咁疏遠左未來99~我那時減少見佢既次數..我bf叫我同佢mammy食飯,我就話唔得閒要返學ar,要做present ar,要做project ar,甚至話date左d姐妹朋友等等...其實那時佢地兩母子都發覺我有唔妥...但我覺得最關鍵人物係我mammy,老實講,我真係覺得我mammy係一個好識做人同好好既女人,亦係我既心腹謀臣 好多野都係佢同我d姨姨(mammy d姐妹)教精我的~..

我有同mammy講起依d事...媽咪當時同你講既野差唔多,佢亦都覺得我avoid得唔好(即係avoid得太明顯)...之後媽咪比左一樽鯊魚丸我,叫我送比bf mammy..點知最近...因為依樽鯊魚丸..我同bf mammy竟然變得關係好左...佢mammy係咁多謝我,又話d鯊魚丸保骨,對佢好有用,佢成日周身骨痛, 佢仲覺得我好關心佢咁,係咁笑,話好多謝我同我mammy...

wow!果一刻,我真係覺得我mammy同樽鯊魚丸好勁...唔通mammy施左魔法係樽丸到

大宅

原帖由 irene_the_pooh 於 09-6-11 16:50 發表

我99平時講野講廣東話,食食下飯鬧我時就用鄉下話,我完住唔識聽,不過我老公會講番比我知,同埋我老公其實好唔鐘意佢特登用鄉下話鬧人,覺得佢鬼咁鬼祟! ...

我都明ar~講真,當時我真係係到諗:你有咩野唔滿意咪直接同我講lo,點解要用鄉下話「達」我??我覺得佢用鄉下話同bf講野時,好isolate 我..我感到好exclusive...so果下真係嬲嬲地n唔開心..到而家暫時為止,我地都無嘈過交,依排關係好左d...多得my mammy n鯊魚大老:D

大宅

原帖由 pomanlife 於 09-6-11 14:58 發表

你仲未結婚, 好多野都唔會明, 好 ...

我同c6結婚好多年, 我都唔識聽佢地d話, 唔緊要, 我成日都話把口生係人度, 佢講乜我阻止唔到, 反正我連佢地講廣東話我都扮聽唔到, 何況講福建話, 佢地講乜又影响唔到我, 話之佢地做d乜, 講d乜。

子爵府

我間唔中會打,但冇特定咩時間打,有時諗住同佢地一齊去試新菜,我會打,有時諗住假日同佢地一齊去郊遊,我會打,有時佢生日會問下佢想要d咩禮物,有時見到d嘢啱佢,都會問下佢鍾唔鍾意,有時老公想響屋企搞party,都會call佢地一齊黎玩。

男爵府

我爸爸係客家人, 我99係福建人, 兩種方言我都唔識, 不過客家話都仲易估, 福建話就完全估佢唔到~~

我同老公拍拖時, 又係99佢地一家人講講下廣東話, 無啦啦轉用福建話講野時, 我就好唔自然, 都唔知俾乜野表情佢地好, 特別係佢地鬧交時, 又快又大聲, 完全係驚.... 可能佢地用福建話鬧交可以流利D啦.... HAhahahah~~~

到而家, 我拍拖到結婚, 同佢地相處左15年啦, 我都仲係唔識聽, 我99佢地都知道, 亦都習慣啦, 我亦無特別去學! 有時99廣東福建mix一齊同我講野, 我會直接同佢講我唔明囉.....!! 雖然佢係99, 但都唔可以迫我學佢地講野架麻~~

大宅

原帖由 十一月 於 09-6-12 01:06 發表

我同c6結婚好多年, 我都唔識聽佢地d話, 唔緊要, 我成日都話把口生係人度, 佢講乜我阻止唔到, 反正我連佢地講廣東話我都扮聽唔到, 何況講福建話, 佢地講乜又影响唔到我, 話之佢地做d乜, 講d乜。 ...

我真係覺得十一月你好抵讚

大宅

原帖由 kerrykevin 於 09-6-12 11:05 發表
我爸爸係客家人, 我99係福建人, 兩種方言我都唔識, 不過客家話都仲易估, 福建話就完全估佢唔到~~

我同老公拍拖時, 又係99佢地一家人講講下廣東話, 無啦啦轉用福建話講野時, 我就好唔自然, 都唔知俾乜野表情佢地好, ...

其實我都唔想聽得明佢地up咩野..同人嘈交係因為大家溝通上有誤會..如果唔識聽,唔識講佢地d話,就=溝通唔到,即係唔會同佢地有溝通,亦唔會有溝通上失誤,唔會嘈交~

所以唔明佢地up咩,反而係一件好事

可是不少新抱唔識講,都會耐左聽到佢地up咩野(好似我未來99d 客家話..真係幾易明,bf有教下我講幾個客家生字 )..so佢地唔好以為轉左channel,人地就一句都唔知佢地係到講梗人地既不是~

別墅

我不是跟99同住的...因為我99住在大陸的..但我跟C6每個星期日都會打一次回去給99的...話題總是問問99 的身體好不好呀或者有什麼喜歡吃的東西就自己去買啦之類啦...禮多人不怪嘛..

原帖由 pomanlife 於 09-6-8 17:18 發表
請問唔同99一齊住既姊妹, 你地得閒會打電話俾99問候下佢既近況嗎??? 如果有, 你地多數會同佢傾咩話題???

我真係唔知同佢可以傾d乜話題, 自從搬左返去媽咪度住之後, 都冇打電話俾99, 咁做會唔會俾99覺得我唔關心佢, ...

大宅

無興趣打, 就算佢有事都唔打, 佢個仔自己會打, 唔想同佢有聯絡, 話之佢係豬朋狗友面前講咩, 我都唔會理

伯爵府

原帖由 c雅 於 09-6-11 20:37 發表

我都明ar~講真,當時我真係係到諗:你有咩野唔滿意咪直接同我講lo,點解要用鄉下話「達」我??我覺得佢用鄉下話同bf講野時,好isolate 我..我感到好exclusive...so果下真係嬲嬲地n唔開心..到而家暫時為止,我地都無嘈過 ...

聽唔明仲好!冇耳屎乾淨「龍」!

伯爵府

原帖由 十一月 於 09-6-12 01:06 發表

我同c6結婚好多年, 我都唔識聽佢地d話, 唔緊要, 我成日都話把口生係人度, 佢講乜我阻止唔到, 反正我連佢地講廣東話我都扮聽唔到, 何況講福建話, 佢地講乜又影响唔到我, 話之佢地做d乜, 講d乜。 ...

me 2!我99又係好多時說話有骨落地,我咪又扮傻囉!如果唔係一餐飯都肯定捱唔到就反枱走人喇!到時咪又係苦我老公,你估99會覺得佢有錯咩?!

首頁

尾頁

跳至