自由講場

跳至

首頁
12345...44

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

見HKCC有人開TOPIC...
我都想問有冇人仔女入讀HKU SPACE??
我仔之前HKCC同HKU SPACE都有CO...
2個唔同科佢都有興趣的....
最後佢揀左HKU SPACE...

但我發現...係BK好似都冇乜人講HKU SPACE咁...
係咪HKCC好過HKU SPACE呢?唉~

珍珠宮

月希 發表於 21-8-27 10:53

HKCC係邊間?

珊瑚宮

redhot 發表於 21-8-27 10:55
HKCC係邊間?

HKCC係POLY既副學士學院
HKU SPACE就係HKU既副學士學院

象牙宮

唔講又唔代表唔好,有家讀科唔同,點比較?
外甥讀兩年年入返去大學year3, 已經畢業。

珍珠宮

月希 發表於 21-8-27 11:07
HKCC係POLY既副學士學院
HKU SPACE就係HKU既副學士學院

原來如此!我估冇話邊間特別好,可能只係科目問題,可能別人所選嘅科咁啱係HKU Space冇呢?!

珊瑚宮

redhot 發表於 21-8-27 11:16
原來如此!我估冇話邊間特別好,可能只係科目問題,可能別人所選嘅科咁啱係HKU Space冇呢?!
...

我都唔知丫..但之前係DSE果個TOPIC度傾時...
都冇乜人選HKU SPACE...
可能HKU SPACE果D都似都係偏向文科
HKCC之前我仔有CO都係IT既

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Space ok㗎!唔好亂唸

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

mercurycc 發表於 21-8-27 11:15
唔講又唔代表唔好,有家讀科唔同,點比較?
外甥讀兩年年入返去大學year3, 已經畢業。
...
咁好,介唔介意講吓咩科我想參考吓

男爵府

我大女中文2, 固選了hku space, 有獎學金$4000

333s    發表於 21-10-27 13:07

男爵府

醒目開學勳章

其實兩間都ok,最緊要比心機讀!夠GPA分就可駁返入大學!

用戶要求終止服務

牛年勳章

呢度無咩媽咪分享,唔代表 Space 差。阿仔有朋友今年入讀,我無問細節,阿仔都未必會問佢朋友。阿仔學校好多師兄師姐讀Space,都上返大學讀 degree 喇~ 唔使擔心。
不如你招募吓,開返個交流 post,可能有媽咪分享呢?
未經許可,請勿轉載

象牙宮

囍 發表於 21-8-27 11:42
咁好,介唔介意講吓咩科我想參考吓
詳細唔講啦!
但佢好多同學都入返8大,已經畢業,
讀邊科間都要努力才可以。

珊瑚宮

Charlotte_mom 發表於 21-8-27 11:38
Space ok㗎!唔好亂唸

本來我都覺得OK...
仔本身又係文科....

但係BK睇左咁耐...
都唔見有其他家長話仔女入HKU SPACE...

但HKCC就勁多人...仔女入讀....

所以都擔心..之後入番大學會唔會HKU SPACE難D??
或者HKU SPACE既科..出黎社會冇咁好?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

hoilong 發表於 21-8-27 11:46
我大女中文2, 固選了hku space, 有獎學金$4000
咁都好好喎獎勵吓學生

珊瑚宮

hoilong 發表於 21-8-27 11:46

點先有獎學金??
你大女係今年升HKU SPACE?

珊瑚宮

大笨鐘 發表於 21-8-27 11:47
呢度無咩媽咪分享,唔代表 Space 差。阿仔有朋友今年入讀,我無問細節,阿仔都未必會問佢朋友。阿仔學校好 ...

我開依個TOPIC..咪就係招募下..有冇家長仔女入HKU SPACE囉

用戶要求終止服務

牛年勳章

月希 發表於 21-8-27 12:06
我開依個TOPIC..咪就係招募下..有冇家長仔女入HKU SPACE囉

我以為你呻同擔心。不如開個 post 討論開學準備,可能更加可以圍爐。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

女兒 HKU SPACE Graduation GPA 3.91 畢業, 考入PolyU Accounting Y3, 己經畢業三年, 考晒HKICPA 四張paper 同 final examination , 還有幾個月相關工作經驗就可以攞牌.

根據女兒講, 佢同學讀HKCC升上PolyU Accounting Y3 唔使高GPA, 3或者以上都可以, 容易的.

讀那一間都係要同學自發努力.

男爵府

回覆 月希 的帖子

係學校通知她的,根據她D S E成績。

珍珠宮

月希 發表於 21-8-27 12:01
本來我都覺得OK...
仔本身又係文科....

邊有得咁計架?出到嚟社會都係講個人實力,咩大學出身只是一張入場卷,落到場就要睇自己。夠有人劍橋大學畢業都撈唔掂啦,係咪?

首頁
12345...44

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊