自由講場

跳至

首頁
12345...44

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

月希 發表於 21-8-27 12:01
本來我都覺得OK...
仔本身又係文科....
我囡學姐都係讀 HKU Space, 唔差架, 好似讀 science

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

月希 發表於 21-8-27 12:06
我開依個TOPIC..咪就係招募下..有冇家長仔女入HKU SPACE囉
直接改標題名, 你呢個名人地以為想問野咋

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

大笨鐘 發表於 21-8-27 12:09
我以為你呻同擔心。不如開個 post 討論開學準備,可能更加可以圍爐。

2樣都有架.....
開學準備我都想知....
我仔重烏下烏下咁...

珍珠宮

月希 發表於 21-8-27 10:53
見HKCC有人開TOPIC...
我都想問有冇人仔女入讀HKU SPACE??
我仔之前HKCC同HKU SPACE都有CO...

咩理論?。。。

其實,上到asso/HD仲要開家長group,會唔會有啲怪。。。點解你會覺得有先係好學校

珊瑚宮

Anka 發表於 21-8-27 12:11
女兒 HKU SPACE Graduation GPA 3.91 畢業, 考入PolyU Accounting Y3, 己經畢業三年, 考晒HKICPA 四張pape ...

嘩...3.91..
咁但係當年佢HKU有冇得上Y3?
如果上番HKU會唔會要求都冇咁高?

珊瑚宮

終極熊貓 發表於 21-8-27 12:30
咩理論?。。。

其實,上到asso/HD仲要開家長group,會唔會有啲怪。。。點解你會覺得有先係好學校

我覺得家長開GROUP都係吹下水姐..
有時仔女講D唔講D...有家長GROUP的話可以大家都知多少少..
純粹係得個知字囉...

唔係覺得有先係好學校..
而係之前係DSE個POST一直睇...
大家揀ASSO/HD的....
大多數人都係講,會入HKCC...冇人講HKU SPACE...
就咁睇...即係多學生選HKCC...
咁會唔會係學生眼中...HKCC係好過HKU SPACE呢?

大宅

回覆 月希 的帖子

我仔都HKU SPACE HD, 理科

可以交流下

中文2左, 已報名igcse考中文...nov/dec考,

來緊九月, 可以開始試報non-jupas .....

其實我都唔知space好唔好, 因HKCC派左第3個choice比我仔, 我仔唔要, 所有去左space....其他學校又無佢想讀的科..

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

月希 發表於 21-8-27 12:34
嘩...3.91..
咁但係當年佢HKU有冇得上Y3?
如果上番HKU會唔會要求都冇咁高?

冇考HKU Accounting , 應該唔容易
佢話PolyU Accounting 都出名
佢同學想HKU 排頭畢業, 考入比較容易入學的Informaton Management Y3

珊瑚宮

LovelyKwan 發表於 21-8-27 12:47
回覆 月希 的帖子

我仔都HKU SPACE HD, 理科

諗住用IGCSE中文入番大學??

派?你係JUPAS派入HKU SPACE的?

我仔係一早JUPAS外自己報左HKC同HKU SPACE...
有CO等放榜....
見自己唔夠分入大學..即CONFIRM HKU SPACE

珊瑚宮

Anka 發表於 21-8-27 12:51
冇考HKU Accounting , 應該唔容易
佢話PolyU Accounting 都出名
佢同學想HKU 排頭畢業, 考入比較容易入學 ...

咁點解佢當年唔直接係HKCC讀?咁上番POLY唔係易D???

想排頭畢業?咁佢同學都幾TOP喎...

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

月希 發表於 21-8-27 12:58
咁點解佢當年唔直接係HKCC讀?咁上番POLY唔係易D???

想排頭畢業?咁佢同學都幾TOP喎...

都係事後先知道

佢同學成績同女兒差不多, 話攞住HKU個排頭畢業出名的.

子爵府

畀面勳章

月希,

你好呀, 我囝都係9月入讀HKUspace Asso. Degree.

大宅

hi,

我囝都報咗Hku space asso 係金鐘上堂。

我多數係教育王國留言。

子爵府

好媽媽勳章

我仔今年都入HKU SPACE讀理學科,九龍灣返學

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

細女DSE 放榜SPACE 已比Offer ,等Jupas 放榜HKCC 比左個Offer 果科係佢唔鐘意既,揀翻SPACE AD設計。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我女話兩間都係龍頭副學士,無話邊間好d,不過我女偏向HKCC已讀1年(佢衰咗數學)

珊瑚宮

波子媽 發表於 21-8-27 13:14
月希,

你好呀, 我囝都係9月入讀HKUspace Asso. Degree.

你好丫...終於有人同我仔一樣入HKUSPACE ASSO....
我仔話星期一係咪迎新日??
佢話報唔到名??

珊瑚宮

LOKLOK89 發表於 21-8-27 13:26
hi,

我囝都報咗Hku space asso 係金鐘上堂。

咦?係金鐘上堂??唔係九龍灣??
我仔話九龍灣....

唔同科唔同地點上??

男爵府

月希 發表於 21-8-27 12:03
點先有獎學金??
你大女係今年升HKU SPACE?

夠分數,HKUS就會自動俾你,我仔當年有5000蚊!

珊瑚宮

alfreday 發表於 21-8-27 14:07
細女DSE 放榜SPACE 已比Offer ,等Jupas 放榜HKCC 比左個Offer 果科係佢唔鐘意既,揀翻SPACE AD設計。
...

咁即係SPACE你女係自己另外報??
HKCC就係JAPUS派的??

我仔JAPUS冇選HD果D....
佢一心都係搏下....
唔得佢情願SPACE...
因為一早有SPACE既CO...
係佢想讀的科...

首頁
12345...44

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊