自由講場

跳至

首頁
12345...44

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

蘋果木 發表於 21-8-27 14:25
夠分數,HKUS就會自動俾你,我仔當年有5000蚊!

真唔錯...幫補學費...

不過我估我仔唔會有
唔知到Y2時重有冇呢?
比多D吸引力佢..讀好D

大宅

係呀諗住igcse考咗先,因為聽人講容易合格過考DSe, Hku space 係放榜前interview 比co 再等放榜!

Hkcc係放榜之後先至申請嘅!可以有三個選擇,第一選擇同第二選擇full咗,所以佢比咗第三個選擇俾我個仔,不過我個仔唔啱,所以冇要Hkcc offer!

我想仔報JAPUS ASSO/HD果D....不過佢無報到....所以就只有space.....

男爵府

月希 發表於 21-8-27 14:27
真唔錯...幫補學費...

不過我估我仔唔會有

Y2時要面試同埋吾知點先拎到,因為我仔話有人兩個學期都爆4都冇份 同埋新生入學獎學金,係5000起跳,有人會有10000架!

子爵府

畀面勳章

月希 發表於 21-8-27 14:20
咦?係金鐘上堂??唔係九龍灣??
我仔話九龍灣....

我囝都係九龍灣, 佢係讀 Art in Media, Cutural & Creative Studies.
其實HKUspace 有好幾個campus架.

星期一 (30/8) 有迎新日? 我都唔知tim, 等我問一下.

珊瑚宮

LovelyKwan 發表於 21-8-27 14:31

係呀諗住igcse考咗先,因為聽人講容易合格過考DSe, Hku ...

但係依家先去考IGCSE...個成績係出年用?
今年讀左一年ASSO...
出年再NON JUPAS...又係Y1開始喎..
咁咪SIDE左一年囉?

男爵府

我女都入左HKU Space , 可以交流

大宅

月希 發表於 21-8-27 14:45
但係依家先去考IGCSE...個成績係出年用?
今年讀左一年ASSO...
出年再NON JUPAS...又係Y1開始喎..

十一月考大約3月有結果...
今年好似2021九月開始申請Non-jupas year 1. 一路讀HD, 一路考CERT. 同攞其他經驗
如果ok, 好似2022九月開始讀 year 1.
好似係
我都唔SURE

YES又係Y1開始..SIDE左一年 ....但而家係high dip, 唔保證2年後入到大學

30/8學生網上平台簡介
https://www1.hkuspace.hku.hk/cc/cht/admission/new-student-welcome-page/live-orientation-briefings

珊瑚宮

波子媽 發表於 21-8-27 14:45
我囝都係九龍灣, 佢係讀 Art in Media, Cutural & Creative Studies.
我都唔確定丫..
所以先想係BK有個家長GROUP...交流下..
我仔淨係話30號HKU SPACE有活動..
但佢遲左...JOIN唔到...

我仔係文學副學士...
我都要問下佢到底係邊個campus上先...
我一直以為係九龍灣

珊瑚宮

LovelyKwan 發表於 21-8-27 14:58
今年好似2021九月開始申請Non-jupas year 1. 一路讀HD, 一路考CERT. 同攞其他經 ...

之前我都有同仔咁諗..
但如果ASSO讀2年可以直上Y3..
點解要ASSO一年...再轉Y1呢?
咁好似SIDE左一年....

不過我都同仔講明..
ASSO讀唔好...上唔到Y3..
佢就要食自己...搵工或半工讀..
我唔會再資助佢或幫佢交學費

公爵府

我仔都有報hku space,最後佢揀HKCC係因為吾同科

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

月希 發表於 21-8-27 14:25
咁即係SPACE你女係自己另外報??
HKCC就係JAPUS派的??

係呀!佢自己走去報左又去in 埋,等到有結果比留位費先知。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

波子媽 發表於 21-8-27 14:45

你個仔同我個女都係讀AD109
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珊瑚宮

alfreday 發表於 21-8-27 15:29
係呀!佢自己走去報左又去in 埋,等到有結果比留位費先知。

我覺得咁幾好..
自己識搵定PLAN B...

依樣係我仔DSE等放榜期間..
我覺得佢真係有為自己將來用少少腦既行動...

男爵府

醒目開學勳章

LovelyKwan 發表於 21-8-27 14:31
係呀諗住igcse考咗先,因為聽人講容易合格過考DSe, Hku space 係放榜前interview 比co 再等放榜!

Hkcc係 ...

請問igcse 報中文考試費幾錢?我仔話space 前兩天個講座,叫中英文2咗嘅同學, 報igcse 同IELTS.

我仔中文失手, predicted grade 有4, 唔知點解作文卷U 咗, 諗緊retake dse 中文, 定考igcse?

珊瑚宮

LovelyKwan 發表於 21-8-27 14:58
今年好似2021九月開始申請Non-jupas year 1. 一路讀HD, 一路考CERT. 同攞其他經 ...

原來係網上...

我仔又話去學校既....
時間都係3點喎...
係佢又講D唔講D????
今晚再問下佢先..
但網上的..係咪應該不限人數???

子爵府

畀面勳章

alfreday 發表於 21-8-27 15:31
你個仔同我個女都係讀AD109

eee...咁橋.....大家囝女都係讀呢科.
冇計....佢自己鐘意. 就由得佢啦.

子爵府

畀面勳章

月希 發表於 21-8-27 15:35
原來係網上...

我仔又話去學校既....

男孩子通病, 講D 唔講D, 儍下儍下咁.

大宅

abcbb 發表於 21-8-27 15:35
請問igcse 報中文考試費幾錢?我仔話space 前兩天個講座,叫中英文2咗嘅同學, 報igcse 同IELTS.

我仔中 ...

好貴呀$3390.....

我仔都係中文失手所以先考IGCSE,我仔唔諗retake dse 中文啦...佢話佢一定不合格架

珊瑚宮

波子媽 發表於 21-8-27 15:41
男孩子通病, 講D 唔講D, 儍下儍下咁.

所以我真係好怕佢....
18歲重成個小朋友咁..
成日傻下傻下....一D都唔精明...

珊瑚宮

LovelyKwan 發表於 21-8-27 15:43
好貴呀$3xxx.....

我仔都係中文失手所以先考IGCSE, 我仔唔諗retake dse 中文啦...佢話佢一定不合格架

IGCSE...一科要3000幾??
真係好貴...

但D人話IGCSE中文比DSE易好多...

同如果諗住ASSO考好D直上番Y3..
其實有冇需要考IGCSE呢?

首頁
12345...44

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊