自由講場

跳至

首頁
23456...44

尾頁

大宅

月希 發表於 21-8-27 15:46
IGCSE...一科要3000幾??
真係好貴...
ASSO是否一定考好D GPA就直上番Y3....我就係擔心考唔好..

其實我都唔知有冇需要考IGCSE...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

月希 發表於 21-8-27 14:20
咦?係金鐘上堂??唔係九龍灣??
我仔話九龍灣....

HKU Space好多唔同campus
唔似HKCC咁集中

http://hkuspace.hku.hk/cht/learning-centre

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

LovelyKwan 發表於 21-8-27 15:58
ASSO是否一定考好D GPA就直上番Y3....我就係擔心考唔好..

真係唔一定架..睇仔女努唔努力...
但係如果考得好..可以直上番Y3..
考得唔好..你有多張IGCSE中文...都係上唔到Y3架...
考左IGCSE...應該就會出年NON JUPAS上Y1...
咁又好似SIDE左一年....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

月希 發表於 21-8-27 15:46
IGCSE...一科要3000幾??
真係好貴...

大仔今年升中六
學校喺佢哋中五時考ielts,都要二千幾
ielts考6分 equiv DSE 3,當多個保險

用戶要求終止服務

牛年勳章

小倩 發表於 21-8-27 16:15
大仔今年升中六

阿仔今年考完 DSE 再考 IELTS,成績同呢個對照差咁遠~
未經許可,請勿轉載

子爵府

蘋果木 發表於 21-8-27 14:43
Y2時要面試同埋吾知點先拎到,因為我仔話有人兩個學期都爆4都冇份 : ...

嘩!有一萬個啲係咪應該直入大學?

男爵府

OHIMESAMA 發表於 21-8-27 17:37
嘩!有一萬個啲係咪應該直入大學?

吾一定架,可能副修高分,但主科跛腳,年年都有人係甘,又吾想讀自己吾鍾意既學位,甘就會揀AD

子爵府

蘋果木 發表於 21-8-27 17:40
吾一定架,可能副修高分,但主科跛腳,年年都有人係甘,又吾想讀自己吾鍾意既學位,甘就會揀AD : ...

原來係咁,我仲以為有獎學金嘅都冇跛腳。

大宅

月希 發表於 21-8-27 14:20
咦?係金鐘上堂??唔係九龍灣??
我仔話九龍灣....
唔同科唔同地方上堂。迎新日30 /8嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

LOKLOK89 發表於 21-8-27 18:08
唔同科唔同地方上堂。迎新日30 /8嗎?

8月中時有個新生簡介..
我仔果日聽完話遲D好似有乜電腦優惠...
但當然佢又係聽D唔聽D...最後唔知幾時同有乜優惠....

跟住8月30有個[size=16.016px]學生網上平台簡介...2場..一場英一場中...
[size=16.016px]我仔之前淨係同我講30號3點SPACE有活動...諗緊JOIN唔JOIN..
[size=16.016px]跟住又同我講冇位了...

[size=16.016px]所以我以為係去CAMPUS的..有人數限制....

[size=16.016px]後來有家長係度回覆時話果個只係網上

[size=16.016px]我仔之前同我講開學係9月14日....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哼!燒銀紙呢樣我又有分享
我仔升中六,IELTS同igcse都已經考咗(鬼叫佢勁飄忽唯有打定底)

IELTS $2200,考academic,我仔揀電腦做卷(可手寫卷或電腦卷)
最快我見9月都有得考,一星期內出結果,無限復活
https://www.britishcouncil.hk/exam/ielts/dates-fees-locations

IGCSE Pearson edexcel 中文,一年兩次,經考評局今期30/8前報名,1月考 (唔知樓上係咪講呢個試),我上期報係$3145

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/ipe/gce_gcse_igcse_ial/igcse/#4

官網有past paper download,基本試香港長大,唔駛經大腦都會高分
https://qualifications.pearson.com/en/qualifications/edexcel-international-gcses/international-gcse-chinese-2017.html
我仔5月頭考,10月中至有結果

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小倩 發表於 21-8-27 16:15
大仔今年升中六

太手鬆,咁7.78-9.00係咩
我女dse,同我仔dse pg ,都對唔上(咁易5**就發囉)

王國長老

月希 發表於 21-8-27 14:45
但係依家先去考IGCSE...個成績係出年用?
今年讀左一年ASSO...
出年再NON JUPAS...又係Y1開始喎..

係會嘥一年,真的
我女未轉u 之前(轉心儀科目但要重讀year one)我都覺得邊有人咁蠢
但原來都唔少
大概考慮,係相信year one科目較淺,易攞高gpa,所以襯自己個分靚就試一試。況且有offer可以再唸轉唔轉。我識人space讀hd ,一年後有offer轉修degree year one,考慮後決定唔轉,讀埋year 2駁year 3。亦有人選擇轉,襯早confirm轉到degree就心安

大宅

開學有一科特別是1/9開學,其他科目正常14/9開學

大宅

30/8,31/8,1/9,2/9,3/9,6/9,7/9 都有講座zoom

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-8-27 19:20
哼!燒銀紙呢樣我又有分享
我仔升中六,IELTS同igcse都已經考咗(鬼叫佢勁飄忽唯有打定底)

呢個真係燒錢嘅活動

今期報中文係$3390, 11月尾考

係咪真係好易考?有人話考中文可以用英文答?

其實中文考咗幾多分先當合格呢?thanks

大宅

我朋友仔都讀AD109 但佢漏聽25/8講座。唔知那裡上堂及有無特別講過。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

月希 發表於 21-8-27 15:04
之前我都有同仔咁諗..
但如果ASSO讀2年可以直上Y3..
點解要ASSO一年...再轉Y1呢?

朋友兒子HKU Space Y1 GPA 爆4, HKU 收佢讀Y1, 中大收佢讀Y2, 但是佢兒子心儀HKU個運動課程, 覺得比中大個運動課程好的, 選擇了HKU讀Y1, 話嘥一年都值得.

伯爵府

月希 發表於 21-8-27 10:53
見HKCC有人開TOPIC...
我都想問有冇人仔女入讀HKU SPACE??
我仔之前HKCC同HKU SPACE都有CO...

親戚hk space物理治療,之後轉了HKU

大宅

回覆樓主:

請問幾時申請借錢?同那種不用審查?

首頁
23456...44

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊