自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

家中3大長老,生前已購買了陰宅,為自己打算,最後一位長老上個月都走埋,我地做仔女,唔需要幫佢地買位,其實都唔錯,各位JM們,你們的長老介唔介意生前買定個骨灰龕位?

珍珠宮

kck123 發表於 21-8-27 13:49
家中3大長老,生前已購買了陰宅,為自己打算,最後一位長老上個月都走埋,我地做仔女,唔需要幫佢地買位, ...
唔會同長老提起, 佢地唔高興, 全部都系死左先申請.
人死左, 唔到佢地話事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

家中3大長老,生前已購買了陰宅,為自己打算,最後一位長老上個月都走埋,我地做仔女,唔需要幫佢地買位, ...

有一早買左
不要從別人的嘴裡去認識我

用戶要求終止服務

牛年勳章

介意,好忌諱,我唔敢提

la_source    發表於 21-8-27 15:23

未經許可,請勿轉載

大宅

回覆樓主:

我媽10幾年前,自己同我講話佢D朋友已買左陰宅,佢話又想買,我都贊成,難得當年佢唔介意

伯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我爸爸走時,已經帶媽媽自己揀埋個位,媽媽二十幾年後先入伙。

大宅

回覆樓主:

我有位親戚,剛退休,佢話買定個位比自己先,生前可以自己揀,死後唔需要麻煩班仔女,都唔錯喎! 佢都講得啱,陰宅遲早都需要,買左,將來唔洗仔女左搵右搵

wcpcelia    發表於 21-8-27 14:58

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

crystal媽咪 發表於 21-8-27 13:58
有一早買左
百無禁忌!百無禁忌!百無禁忌!
jm 可否分享多一點? thx
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 21-8-27 14:10
百無禁忌!百無禁忌!百無禁忌!
jm 可否分享多一點? thx

有一兩位家人好早已經自己買左
唔係我地叫

(只可以講位置唔喺香港)

子爵府

回覆 kwhkwh 的帖子

我爺當年起骨搬去陰宅時, 我嫲都買了陰宅在隔離, 到佢前年走後, 我地直接上位, 呢到的確慳了唔少時間周圍搵,我嫲當年係80年代尾時買的

伯爵府

N 年前嫲嫲走咗, 她湊大我,所以在寶子頭的買咗骨灰龕,同時都幫我父母買咗, 未上位的骨灰龕會貼張紅紙, 呢幾年父母都上了位, 拜山時可以一次攪掂.

侯爵府

js1204 發表於 21-8-27 14:27
N 年前嫲嫲走咗, 她湊大我,所以在寶子頭的買咗骨灰龕,同時都幫我父母買咗, 未上位的骨灰龕會貼張紅紙, 呢 ...
早排我有望過下價錢, 相當嚇人地貴...

侯爵府

crystal媽咪 發表於 21-8-27 14:11
有一兩位家人好早已經自己買左
唔係我地叫
香港果d 好貴

寶石宮

kwhkwh 發表於 21-8-27 14:51
香港果d 好貴

香港果啲唔單止貴嘅問題,要睇有無牌

珍珠宮

kwhkwh 發表於 21-8-27 14:51
香港果d 好貴

大家有無諗過內地? 見廣告地方好大好靚,價錢又平,不過我自己打算撒花園算 唔洗後人煩,將來d後生又唔興拜山

侯爵府

hellomiki 發表於 21-8-27 14:58
大家有無諗過內地? 見廣告地方好大好靚,價錢又平,不過我自己打算撒花園算 唔洗後人煩,將來d後 ...
前提係要有人願意帶回內地喎....除非上去退休過世。

男爵府

早買定無防,況且而家一位難求,仲要價錢都

珍珠宮

kwhkwh 發表於 21-8-27 15:03
前提係要有人願意帶回內地喎....除非上去退休過世。

內地睇下邊到啦,有近有遠,價錢比香港平好多嘅,香港現在d位好貴,我自己唔捨得買,我如果唔撒花園,係內地買位我唔介意 ,後人拜唔拜都無所謂啦,子女拜,d孫都唔會拜

侯爵府

hellomiki 發表於 21-8-27 15:06
內地睇下邊到啦,有近有遠,價錢比香港平好多嘅,香港現在d位好貴,我自己唔捨得買,我如果唔撒花園,係內 ...
我都唔介意,我國內樓都買埋預備退休添。我係頭痛邊個不介意帶骨灰上去姐....

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

我媽一早買左,叫"長生祿位",慶幸一早已買,後期貴到飛起

首頁

尾頁

跳至