自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大腿內側……中E叫用歐家全皮膚膏……用了幾天……依然痕……1定要看皮膚科??

象牙宮

回覆樓主:

生癬 快d睇醫生,換晒d床單消毒!唔好著咁厚同窄既衫褲襪!

侯爵府

無話可說 發表於 21-8-28 13:15
生癬 快d睇醫生,換晒d床單消毒!唔好著咁厚同窄既衫褲襪!

ok, 已數日前睇中E, 用了歐家全……
仲係痕!

伯爵府

朱古力包包 發表於 21-8-28 13:10
大腿內側……中E叫用歐家全皮膚膏……用了幾天……依然痕……1定要看皮膚科??
...

朋友試過睇左2次元朗醫生(唔係皮膚科),但好多人睇佢皮膚,有斷左尾(食藥+藥膏)

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

搽完癬膏仲痕,應該唔係癬,係濕疹或者血毒/血液循環/免疫系統等等嘅問題喎?
你最近有冇食錯咩,或者唔開心有情緒壓力?

https://eczema.mingpao.com/%E6%B ... %E8%AA%A4%E6%B2%BB/

男爵府

我試過濕疹勁痕,用冰敷凍到佢無哂知覺,起碼唔會R

象牙宮

朱古力包包 發表於 21-8-28 13:33
ok, 已數日前睇中E, 用了歐家全……
仲係痕!

癬會傳染架,點會睇中醫架
快d求其睇西醫,開止痕抗敏藥食,同搽藥膏!當然最好係睇皮膚科啦!沖涼用微暖水,無香味番梘

男爵府

Deleted

水晶宮

未必係癬,可能係皮膚發炎,您係咪沖涼成日起勢用梘液係咁捽洗果啲位?抹乾又大力擦或未抹乾身就着褲?我就係衰呢樣。手掌同pat pat都係。睇普通西醫,會俾葯羔,查到完全好番冇再紅色一撻就可以。我又係洗手洗得好勤果隻,洗到皮膚自己面果陣保護層都冇埋,又係咁用番梘洗手液,化學野始終都好傷皮膚架。但疫情又好難唔落洗手液洗,所以我都係咁翻發。

珍珠宮

2024年龍年勳章

要睇西醫皮膚科,食西藥才會好

唔理佢會越來越大撻
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

無話可說 發表於 21-8-28 14:04
快d求其睇西醫,開止痕抗敏藥食,同搽藥膏!當然最好係睇皮膚科啦!沖涼 ...

因為有濕疹……之前有睇開中E, 後來大腿內側無lala有粒嘢……之後無lala變咗dat嘢……晚晚約4~5點,嗰個位(左左陰部大腿內摺位)痕醒,已10晚了!
中E C 話嗰陣 dat 嘢係股溝癬不是濕疹!

wcpcelia    發表於 21-8-30 10:46

侯爵府

無話可說 發表於 21-8-28 14:04
快d求其睇西醫,開止痕抗敏藥食,同搽藥膏!當然最好係睇皮膚科啦!沖涼 ...

今日會去睇皮膚科!

水晶宮

hphpphph 發表於 21-8-28 14:13
其實你有冇試過大陸藥?
我濕疹搽曲咪新,淘*10蚊左右

你呢支含有至少2個藥物監管成份:

「曲安奈德」和「咪康唑」成分,屬於《藥劑業及毒藥條例》(第138章)(《條例》)下的第1部毒藥。衞生署正繼續調查。

「曲安奈德」是用於治療皮膚炎症的類固醇物質,不適當或過量使用類固醇會引致皮膚問題及全身性副作用如圓臉、高血壓、高血糖、皮膚萎縮、腎上腺皮質功能不全及骨質疏鬆等。「咪康唑」用於治療真菌感染,其副作用包括局部皮膚刺激及過敏反應。含有「曲安奈德」和「咪康唑」的產品只可在醫生指示下使用,並憑醫生處方在註冊藥劑師監督下於藥房出售。

子爵府

hphpphph 發表於 21-8-28 14:13
其實你有冇試過大陸藥?
我濕疹搽曲咪新,淘*10蚊左右

如果係癬,唔擦得濕疹藥膏,唔同嘅皮膚病,雖然病徵相似,但濕疹藥膏嘅成份,反而會激活癬嘅真菌,發開晒好難攪。睇皮膚科會照燈,就能確定是否體癬。
利申,試過擦錯藥膏,好大鑊

hphpphph    發表於 21-8-28 15:14

象牙宮

朱古力包包 發表於 21-8-28 14:27
因為有濕疹……之前有睇開中E, 後來大腿內側無lala有粒嘢……之後無lala變咗dat嘢……晚晚約4~5點,嗰個位( ...

盡快睇醫生,癬會擴散,會傳染!

子爵府

capricornbb 發表於 21-8-28 13:39
搽完癬膏仲痕,應該唔係癬,係濕疹或者血毒/血液循環/免疫系統等等嘅問題喎?
你最近有冇食錯咩,或者唔開 ...

我試過,耳仔和頸後面,最初以為濕疹,擦平時擦開嘅濕疹藥膏,點知發開仲痕咗,我去睇西醫,醫生話我係體癬,擦咗濕疹藥膏。
之後有食抗真菌藥,和塗癬藥膏,食藥好快好轉,但要keep住食好耐,因為抗真菌療程長。
攪掂體癬,點知差不多好返,又痕過,呢次就慘,係風癱嗰隻,耳後頸背胳肋底咁發開,總之上背部掂邊度就發,損到破皮流濃,爛肉多到聞到異味,可想而知幾大範圍。
去咗睇中醫,醫師話因為服抗癬藥太耐,攪亂了免疫系統,所以起風癱。
前前後後因為皮膚呢個問題,醫咗半年。
舊年亦因為西藥問題敏感,呢次係眼部起風癱,結果都係睇中醫先醫好,反覆眼腫了幾個月。

子爵府

回覆樓主:

眼腫呢個問題,我另外有一科專科睇緊,醫生話我免疫系統出問題,即和中醫醫師所講嘅差唔多
所以,先睇西醫再睇中醫,再睇眼科
最後,好似好返好多,但眼皮起厚枕,再去睇返皮膚科,原來眼藥水令我敏感 ,變眼皮濕疹。
皮膚呢家嘢,真係好難攪

水晶宮

吉蒂0603 發表於 21-8-28 15:00

我試過,耳仔和頸後面,最初以為濕疹,擦平時擦開嘅濕疹藥 ...

係,我就係想講呢D中醫所講嘅「風」

情緒病失眠、內分泌失調、免疫系統等等都有機會引致

如用錯藥(尤其西藥類固醇/癬膏)會好煩,可能皮膚問題會越發越大或皮膚抵抗力薄弱咗,唔斷尾引發其他免疫/敏感問題

不過好多時睇西醫頭痛醫頭,要不停試藥來斷症

水晶宮

吉蒂0603 發表於 21-8-28 15:03
眼腫呢個問題,我另外有一科專科睇緊,醫生話我免疫系統出問題,即和中醫醫師所講嘅差唔多 。
所 ...

希望你早日康復!食多D新鮮食物、運動和盡量好好休息

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

試下雙飛人,要密啲滴,有心理準備會(emoji)的

首頁

尾頁

跳至