跳至

首頁

尾頁

別墅

你地個bb仲有冇半夜起身要食夜奶? 我個囡囡半夜好多時都醒, 嗌milk : (

大宅

都咁大..仲食夜奶??!! 諗下計戒咗佢啦! 影響睡眠質素喎!

男爵府

原帖由 rennieyy 於 09-6-8 23:05 發表
都咁大..仲食夜奶??!! 諗下計戒咗佢啦! 影響睡眠質素喎!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bbbttt 於 09-6-8 18:20 發表
你地個bb仲有冇半夜起身要食夜奶? 我個囡囡半夜好多時都醒, 嗌milk : (

我仔仔都係晚晚都食.

大宅

好媽媽勳章

我女間中都係咁, 健康院的姑娘教, 如果醒咗, 只比水佢飲, 如是者, 當佢覺得無隱, 就唔起身~

原帖由 bbbttt 於 09-6-8 18:20 發表

大宅

my son is still drinking also :(

大宅

好媽媽勳章

我有試過, 佢飲完水瞓返, 但間中都會扭計, 我都堅持唔比奶佢食, 如果唔係, 以後就無得瞓啦, 又會影響佢睡眠質數, 無辦法, 要忍心d~
原帖由 bbbttt 於 09-6-10 10:59 發表
你有冇試過? 得嗎?

如果我只係俾水佢, 佢一定喊到拆天 : ( 跟住好快又醒, 全家人都唔使訓. 唉

有冇俾野可以加落最後一餐奶, 等佢飽肚? 少量米糊?

都係我唔好啦, 囡囡前陣子病, 瘦晒, 於是見佢半夜肚餓就俾佢 ...

別墅

My girl also drink milk in the mid night.The nurse from health clinic suggested to give her snack like bread or biscuit before sleep so that her stomach is still full in mid night. It is quite okay for my baby!
However, I need to encounter another problem since my daughter should have a bottle of milk and suck during sleep, I try my best to get rid of it .

大宅

我個女晚晚都係咁。日頭就唔食嘢,半夜就嚟飲奶。

洋房

唉..太好了...原來仲有其他小朋友係咁....我個仔又係....用過好多辦法...就只有食奶先最快瞓返...唔使打交....都唔知點先介到....

大宅

我囝囝餐餐都食到足, 少一餐都唔得.
半夜3-4點就會叫"奶奶", 我試過比佢飲水.
佢啜 2 啖知道係水就唔飲. 再叫"奶奶呀~"...
又試過比奶咀佢, 佢啜下啜下瞓著左.
一個鐘頭之後又再叫"奶奶", 再比奶咀.
跟住1-2個鐘頭又瞓過. 又叫"奶奶".
唔比奶佢飲, 佢起碼醒3次, 或者唔可以熟睡.

咁樣都唔會係好既"睡眠質素". 算巴喇~~

複式洋房

我個仔間唔中都有飲夜奶, 我都試過唔俾佢飲, 但就喊到7彩, 所以如佢需要, 我都會俾佢飲! 佢飲完就會再大覺瞓!!

別墅

我經過兩個星期既努力,囡囡好似真係忘記左要半夜飲奶呢回事... 希望keeeeeep 住!

我係臨訓嗰次奶, 飲完之後會再俾佢食少少包, 開頭佢半夜起身試過俾水, 但唔飲, 我地唯有夾硬暗佢訓番, 都要搞好一段時間架. 不過試多幾次慢慢佢會快左訓番, 唔會再叫'奶奶'.

姑娘話要戒, 係因為唔想佢蛀牙, 希望你地都成功啦!

複式洋房

我個仔試過一排冇飲,不過通常都會飲,半夜兩三點總會合住眼喊住要奶,試過俾水佢,發脾氣掉支水樽,一俾奶佢即係收聲!一飲完即刻熟睡番!我都冇佢辦法~~

大宅

呢個月, 突然無再叫飲奶, 就算半夜發夢醒左, 都只係拍幾下就瞓番.

別墅

我個仔本來半夜四五點,晨早六七點醒,
我都會照開奶給他,
後來...越大...佢未瞓清醒,半夜晨早佢醒,
我開奶比佢,佢都唔肯飲,越大越唔鍾意飲奶...
(所以真係會自己戒)
反而我想佢飲多D...我真的不介意,半夜晨早開比佢!!
飲多D奶好,我朋友話佢個仔好快戒奶,個女好大先戒奶,
明顯,個女記性好好多喎!!

首頁

尾頁

跳至