3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題想同仔仔做評估,可以去邊度做?會唔會好貴?好擔心仔仔情況想盡快去測試評估,求安心(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 畀面勳章

回覆 Polly26 的帖子

可以同學校老師講, 等老師寫紙轉介

別墅

daisypig 發表於 21-9-2 11:03
回覆 Polly26 的帖子

可以同學校老師講, 等老師寫紙轉介

校長話會多留意我仔仔,因為佢岩岩返K1 頭一個星期好難知道,不過會多留意

大宅

Polly26 發表於 21-9-2 11:06
校長話會多留意我仔仔,因為佢岩岩返K1 頭一個星期好難知道,不過會多留意
...

試吓打返去健康院問吓如果真係ADHD做評估都要一段時間先排到

別墅

gigi^^ 發表於 21-9-4 23:49
試吓打返去健康院問吓如果真係ADHD做評估都要一段時間先排到

明白,唔該哂

大宅

Polly26 發表於 21-9-2 05:22
如題想同仔仔做評估,可以去邊度做?會唔會好貴?好擔心仔仔情況想盡快去測試評估,求安心(emoji)(emoji)(e ...

健康院轉介CAC(學童智力中心),排期大約15個月做評估
自費評估可以搵協康會,邁步果啲NGO,預都要5000+1~3個月,做評估前要CFM份報告可以排政府服務(有啲機構做既係冇得排)
有評估報告可以到社處排政府訓練服務,要睇想要到校服務(O位)定帶去中心上堂(E位),都要預等一輪至有,通常會自費報私家訓練,直至排到政府服務

別墅

sylingcccc 發表於 21-9-5 19:04
健康院轉介CAC(學童智力中心),排期大約15個月做評估
自費評估可以搵協康會,邁步果啲NGO,預都要5000+ ...

明白 多謝你既資料 唔該哂

男爵府

Polly26 發表於 21-9-5 22:28
明白 多謝你既資料 唔該哂
補充一下, CAC 會做連續評估. 唔止一次. 特別ADHD 要滿6歲, 先至可以確診.
所以即使外面評估左疑似, 六歲點都要再評.

別墅

fasola 發表於 21-9-5 23:03
補充一下, CAC 會做連續評估. 唔止一次. 特別ADHD 要滿6歲, 先至可以確診.
所以即使外面評估左疑似, 六歲 ...

其實我仔仔得三歲,但唔知係岩岩返學未適應,定係真係踩界有少少象徵,所以我先想睇下而學校都有叫我去評估

大宅

Polly26 發表於 21-9-6 10:47
其實我仔仔得三歲,但唔知係岩岩返學未適應,定係真係踩界有少少象徵,所以我先想睇下而學校都有叫我去評 ...

啱返學老師已經叫去評估?老師用幾日時間咁快判斷到嗎?就算去排,正常六歲先睇得出係咪ADHD

別墅

唔凖笑 發表於 21-9-6 20:09
啱返學老師已經叫去評估?老師用幾日時間咁快判斷到嗎?就算去排,正常六歲先睇得出係咪ADHD
...

係呀,我初時見到仔仔咁都驚驚地,之後問過一啲機構話我仔仔太細未,最快都要六歲先可以check到,我亦都問過朋友咁嘅情形,表示唔覺我仔仔係有呢方面嘅問題,只係可能未適應學校生活,可以再觀察下先,叫我唔駛心急

男爵府

Polly26 發表於 21-9-6 20:56
係呀,我初時見到仔仔咁都驚驚地,之後問過一啲機構話我仔仔太細未,最快都要六歲先可以check到,我亦都問 ...

家長同老師意見重要, 老師會比較到唔同學生. 不過你剛剛先至開學, 老師無咁快知.

我自己個都疑似. 由去playgroup 開始, 個個小朋友坐低聽導師講故事, 得佢同另一個同學理都無理就去玩玩具. 之後升N 同K, 老師包括外籍老師都話唔留心. 我睇過佢上堂錄影, 又真係咁. 係屋企未必好明顯, 但跟同學一比較就大差別.
但去評估呢, 都唔會寫佢. 因為太細. (我去做評估, 主要係佢講野慢)
外面有專注力班, 又帶佢去下.

別墅

fasola 發表於 21-9-6 23:30
家長同老師意見重要, 老師會比較到唔同學生. 不過你剛剛先至開學, 老師無咁快知.

我自己個都疑似. 由去p ...

我本身冇去開playgroup 或者N班,所以未有見過仔仔表現係點,我想再睇一睇佢學校既表現先再算

大宅

老師有冇講仔仔在校表現如何, 有冇情緒問題?

別墅

Klly1983 發表於 21-9-10 11:13
老師有冇講仔仔在校表現如何, 有冇情緒問題?

又冇話佢有情緒問題,不過話佢坐唔定 冇老師係旁邊就會走咗去玩,不過今日再問老師情況,老師話係比上星期乖左,不過都仲係要老師一對一咁成日提住唔好亂走,先會乖,學校有兒童社工,話仔仔手腳動作都仲有快過口講野情況,話要慢慢黎 急唔黎,可以再睇多一兩個月先,話始終都係返得兩星期學

大宅

Polly26 發表於 21-9-2 05:22
如題想同仔仔做評估,可以去邊度做?會唔會好貴?好擔心仔仔情況想盡快去測試評估,求安心(emoji)(emoji)(e ...

我帶過細仔去逸苗兒科專科做評估,唔駛等年半先有得做,價錢要睇你揀咩plan

首頁

尾頁

跳至