想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

記得睇以前嗰時個私家精神科醫生 點都唔肯加藥比我 可能係初期不能多食藥 去公立一食就無左 這就是我最大的心結
而家已經唔敢再試

但心結還未解開 只聽到別人安慰 加油 照顧好囝囝先 bb無緣份 唔好想咁多 等等

家人朋友病我都可以比最好的意見 但到自己病 家人都只能叫我加油 幫不上忙 戓唔識點幫手 只叫我冷靜

昨天問老公 點解當時不多找私家精神科 不打公司醫生問下 佢話我點識反應喎 反而反問我 你自己又唔打 我話我都病羅 失控了 點打電話自己冷靜處理

所以這個心結令我走不出來

水晶宮

bonnie2012 發表於 21-9-6 09:10
記得睇以前嗰時個私家精神科醫生 點都唔肯加藥比我 可能係初期不能多食藥 去公立一食就無左 這就是我最大的 ...

如果情緒唔穩定,懷孕時期已經要生要C,其實唔生會好D,等你可以控制自己情緒先,你老公都係為你好。

大宅

回覆樓主:

已有一個可以放鬆點 唔使太大壓力
呢到啲谷友很多第一個都未有。。。

la_source    發表於 21-9-6 10:57

大宅

你肯睇精神科醫生未..

男爵府

bonnie2012 發表於 21-9-6 09:10
記得睇以前嗰時個私家精神科醫生 點都唔肯加藥比我 可能係初期不能多食藥 去公立一食就無左 這就是我最大的 ...

首先,你假設係公立食既藥令你流產,但呢個只係你既假設。第二,老公及家人不是醫生,唔會知當時「如果」搵私家唔搵公立食既藥會唔同等等。第三,你自己都唔係醫生,身邊人病左其實你都俾唔到咩意見...
其實所有事都係你既心理病,真係要正視吓,如果唔係你身邊人會好辛苦。

Happybb05    發表於 21-9-6 15:03

別墅

eggcarol 發表於 21-9-6 09:22
如果情緒唔穩定,懷孕時期已經要生要C,其實唔生會好D,等你可以控制自己情緒先,你老公都係為你好。
...

大宅

回覆 amelie522 的帖子

一直都有睇 但心病還須心藥醫

大宅

回覆 honeybid2 的帖子

其實已經幫左我老爺同自己阿爸 老公 婆婆等

大宅

都係 都係自己衰 自己話要生多個 唔生咪無事 仲有係 出事嗰時 應該自己去多睇醫生 靠自己唔好靠人地 唔好問人意見 因為無人會幫你 只有自己出來 應該要睇更多書 去圖書館讀更多書才好
做什麼事都不要衝動 做不到就唔好試 試都唔好試先好

人生就是如此

大宅

其實都係 但令我想起上次單親媽媽因麻醉藥敏感而死亡的個案 其實咁多醫療事故
其實初期睇私家精神科時都有睇政府精神科,話比政府聽我好驚 成身都震 佢就話而家疫情佢都震 又叫我繼續食私家的藥就得

過多兩星期頂唔順入院 佢就話私家d藥唔啱我 要換藥 點解之前我成身震晒都唔換藥 要到入左院才換

其實我拕第一胎時已睇這個私家 然後私家建議我入院好點 所以我入公立 然後佢地又再開另外一些藥比我 因為當時第一胎 我比較緊張 所以簽紙放假 將公立藥比私家睇 然後私家話公立的藥風險較大 不太適合我 所以叫公立醫生照開私家的藥比我 終於我平安地生了大仔

而今次都是看同樣的私家醫生 但今次發病比上次更早 6週就發病 上次是12週後 上次是喊 今次是全身震

今次公立比藥我 我沒有堅持要拿去比私家睇下先就信公立 ,唔知比左私家睇 結果係唔係一樣 但我就覺得自己好不小心 好大負責是自己 所以一年幾以來 我每天都責備自己 對不住bb

唔係想責任推卸給別人 而怪自己點解唔理性點 當有自殺念頭出現時 就好怕阿囝失去我 變單親 所以不想自己自殺 所以就出現想放棄bb的代念頭 這個念頭令我覺得好對唔住bb 制造佢 又衝唔過難關,我見有d媽咪生癌都會放棄治療而去保個bb 點解我做唔到

可能自少好多事都可以解決 家人病 我都可以找專業人士幫手 好多事都在我控制之來 反而這事 我覺得自己應該有能力控制 可以做好點 或者失眠多一星期 習慣了便好 有些媽咪都失眠 但佢哋都可以堅持 點解自己唔堅持下呢 有盡力去做 而做唔到 就話姐 而家覺得係自己無盡全力去保護佢

事後做什麼都補救唔到 即係好似台灣小燈泡事件 都是一世的事

好想自己原諒自己 但我做唔到

大宅

回覆樓主:

事情過咗去,再不段回想先前應該點做這件事就吾會發生,老士講只會自己永遠困住自己離不開這個困境。

心理壓力要自己要想放法釋放,要淡化件事要時間,需要要幾耐人人都吾都,人的心理健康的好重要。加油! 加油!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

往好果面諗, 就算食唔同既藥, 可能都抑制唔到個病情
會一直諗住, 可能你繼續陀B既話人都唔響度了
BB 可能知你唔開心, 所以自己走先,
等哥哥唔會無媽媽, 爸爸唔會無左個老婆
BB 雖然響肚入面都感受到媽媽既情緒架
唔好再諗了, 專心照顧好大仔吧

大宅

首先建議你盡快再搵精神科及心理科睇睇先

我見你都自責了很久,你之前已經出過好多post

命運在你自己手,不在我/醫生/其他人手上,你選擇回望過去自責,而放棄珍惜現在所擁有的,將來後侮的也是你自己

每個人都總有高低起跌
我都宮外孕及流產過,世上唔係只有你有不開心既經歷

你要對得起愛錫你既人,你繼續自責只會令其他人都受傷

其實,無人有義務做你負能量接收站及出氣筒

大宅

回覆 joanna333 的帖子

謝謝 我都會另外找醫生睇 因為這個醫生睇左一半都係仲會唔開心
我記得之前 應該食藥三個月都有效了

別墅

與其不停後悔,不如珍惜現在所有

大宅

你可能需要食更重的藥⋯

每個人可以處理的問題同壓力都唔同,好明顯你就將負面情緒太放大⋯ 你需要諗諗而家擁有嘅野,丈夫,大仔。
走左嘅已經走左,坦白講,佢應該去左第二戶人家度了,你亦無需再自責。

大宅

回覆 stitchbaby19 的帖子

今天會找另一個醫生睇 所以要找以前的病歷 無意中發現 我的醫療報告寫8週胎停 所以一入院食4日藥就胎停 4日前還有好強的心跳 事情就咁巧合 不到我不想 希望自己快點好 就好了

大宅

bonnie2012 發表於 21-9-9 08:35

今天會找另一個醫生睇 所以要找以前的病歷 無意中發現 我的醫療報告寫8週胎停 ...

已經過去了。

這世上,沒有可改變的過去,但有可改變的將來。

子爵府

bonnie2012 發表於 21-9-9 08:35

今天會找另一個醫生睇 所以要找以前的病歷 無意中發現 我的醫療報告寫8週胎停 ...

你係要將兩件事連埋一齊
然後令自己想唔開
你開100個post都幫你唔到

子爵府

joanna333 發表於 21-9-7 11:55
首先建議你盡快再搵精神科及心理科睇睇先

我見你都自責了很久,你之前已經出過好多post

我都覺得長時間自責同活在過去會錯過而家所擁有嘅一切,錯過了大仔嘅成長

首頁

尾頁

跳至