自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

牛年勳章

BGCOME08 發表於 21-9-10 14:25
除咗後生係咁,D中青都係咁 。

話說我有某酒店餐廳嘅半價coupon,咁我唔用,咪開心share俾D fd囉 ...

咁大個人,連基本嘅人情世故都唔識,真心鄙視呢啲人

男爵府

happygirl_001- 發表於 21-9-10 10:14
宜家d人係咁架..
上星期去商場搭lift , 架lift 都多人, 到我出lift 時有個阿媽帶住個仔企係門口位點都唔企 ...

嘩!呢個吾只冇禮貌喎,係野蠻自私同痴線

子爵府

RT 發表於 21-9-10 14:05
依家的人(大部份後生仔女)都係咁, 我個仔都一樣, 次次叫佢同樓下保安講早晨, 佢永遠唔會做, 問佢個時佢話 ...

月頭,係心內已比左零用錢亞仔

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kck123 發表於 21-9-10 09:48
今早去快餐店自助售票機買早餐,排我前面有一對男女,佢地應該買了兩份早餐,我我買票時才發現佢地其中一張 ...

基本禮貌不是每個人都有

侯爵府

yakiki1230 發表於 21-9-10 10:01
佢屋企無教,簡稱"無家教"

我只能講句,無家人教,無老師教,將來佢又教唔到d仔女,代代相傳其實係可憐的!

洋房

我成日都見唔少呢啲人!
我好尊重每一個幫過我既人,不論是平時返工安排幫手禁lift的大樓員工,還是洗手間入面的清潔「遮遮」,我每次都會同佢地講聲「唔該」,雖然好似好小事咁,但真係一種禮貌同發自內心既感謝。

子爵府

2024年龍年勳章

而家d人係咁,我上次同個女搭地鐵,見到有位年輕大肚媽媽,我起身讓俾佢坐,佢唔該冇聲都算,坐落嚟前仲啤一啤我女,意思唔好掂到佢,之後就不停玩電話,最離奇佢老公响側邊都係嗰d不屑既表情望住我,心諗早知唔鬼讓俾你

smart_lam    發表於 21-9-11 15:17

大宅

經常幫老人家開門時,總有啲好手好腳嘅後生跟住攝入嚟,又係唔該都冇聲,如果冇撞到老人家我會唔同佢一般見識,如果撞到老人家又冇道歉我會出聲串番佢有時大家唔好覺得多一事不如少一事,就係因為冇人話佢哋,佢哋就以為自己嘅行為冇問題

伯爵府

虎到金來勳章

一樣米養百樣人, 依家D人讀書越多, 反而不及上一代人甘有品格

大宅

回覆樓主:

啱啱最近先經歷咗一次:喺自己屋苑樓下大門口,我同個女開門入左去,見到離遠有個中年女人行緊過嚟,於是我用隻手 hold 住道門等埋佢行到先放手,點知佢直接就咁行入嚟一聲唔該都冇。
我同個女都有少少愕然,心諗住樓上樓下都可以咁冇禮貌嘅
平時我哋一定會講唔該,仲會加埋少少點頭表示感激。
有時真心慨歎今時今日香港啲人點解咁冇禮貌,甚至會諗,假如我哋都係一樣咁冇禮貌會唔會內心舒服啲? 可惜我哋做唔到。

子爵府

回覆樓主:

施恩莫望報。。。我屋企由細到大係咁教的。
你當為地球少浪費了一個餐,都係好事。地球感謝你。

翡翠宮

BGCOME08 發表於 21-9-10 10:04
眼開D啦,而家D人係咁上下質素㗎嗱。上次我陪我老公企响街等佢食煙,有條女行埋黎:有冇煙呀?我老公俾咗支 ...

真pk

翡翠宮

回覆樓主:

依家人係好冇礼貌。尤其后生輩,应份咁!!

男爵府

經常發生,我公司個新同事。女仔廿到尾又係,教佢做野或者話佢做錯野,唔該/唔好意思,全部欠奉,淨係「啊」一聲。

子爵府

我係小貓咪 發表於 21-9-10 09:51
依家D人係咁上下,唔使咁嬲嘅

同意

珍珠宮

2024年龍年勳章

見怪不怪
Minniemouse:-P

水晶宮

Myluckybaby 發表於 21-9-10 11:07

依家啲人係咁。我昨天係港鐵站㩒錢,隔離櫃員機阿叔㩒 ...

你叫人阿叔

水晶宮

BGCOME08 發表於 21-9-10 10:04
眼開D啦,而家D人係咁上下質素㗎嗱。上次我陪我老公企响街等佢食煙,有條女行埋黎:有冇煙呀?我老公俾咗支 ...

係咪煙民嘅獨有文化?
39547可以問人拎煙食

對我黎講 等於 無啦啦有人過黎問我
“有無錢啊?” 一樣
即係搶

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

若然遇到對方會講聲唔該/多謝,真係會有種受寵若驚嘅感覺 (好可悲!)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

雖然這個是家教,但我覺得係香港教育的失敗,以前的「德智體群美」,今天只剩下「分數」,就算家人有教但大環境(學校)沒造就這種環境,講出來就覺得自己是另類,久而久之就不習慣說了,我唔理人自己講慣了一定會講,但能遇到「回禮」的人真心覺得暖,如果大家都因為別人而唔講,社會上這種和諧會變得愈來愈少。

首頁
23456...8

尾頁

跳至