少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-1 23:29
唔係指身形有無人留意佢既存在,而係心理上佢要覺得自己有價值,阿女識諗又有主見,佢覺得阿爸再唔係仔女 ...

可能係嘅
另一方面有機會係老公俾99鬧慣(62行船,基本上係 absent father), copy 咗99套模式。

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-1 23:29
唔係指身形有無人留意佢既存在,而係心理上佢要覺得自己有價值,阿女識諗又有主見,佢覺得阿爸再唔係仔女 ...

Sorry, 重複左

侯爵府

YolandaTam 發表於 21-10-1 23:38

Sorry, 重複左

好大機會遺傳左佢媽媽既性格

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-1 23:40
好大機會遺傳左佢媽媽既性格

仔似媽媽,唔出奇。
不過好得意,佢哋五兄弟姊妹,三個仔得佢一個咁性格,兩個阿哥一個成日掛住要發達,一個事事抽離。
結果佢同99衝突最多,硬碰硬

侯爵府

YolandaTam 發表於 21-10-1 23:43
仔似媽媽,唔出奇。
不過好得意,佢哋五兄弟姊妹,三個仔得佢一個咁性格,兩個阿哥一個成日掛住 ...

可能其他遺傳阿爸性格。抽離果個見到你老公同阿媽火拼,佢醒啦,彈開

侯爵府

YolandaTam 發表於 21-10-1 23:43
仔似媽媽,唔出奇。
不過好得意,佢哋五兄弟姊妹,三個仔得佢一個咁性格,兩個阿哥一個成日掛住 ...

我都係遺傳阿媽性格,硬頸,所以又係硬碰硬,我細佬識氹人好多

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-1 23:49
可能其他遺傳阿爸性格。抽離果個見到你老公同阿媽火拼,佢醒啦,彈開
...

點止彈開呀,直頭走人呀:咩「我去買包煙」,「去斬啲料返嚟」‘「去睇吓阿妹做乜仲未返」,理由層出不窮

侯爵府

YolandaTam 發表於 21-10-1 23:51
點止彈開呀,直頭走人呀

遠離戰區,醒目仔

珍珠宮

回覆 YolandaTam 的帖子

我嘅情況係無可奈何,前妻踢走大仔,又唔理佢地學業,我唯有硬著頭皮自己邊學邊教,大仔基本上同你嘅女一樣,知道大學想修邊科,我淨係理佢日常生活,心理健康。二仔要push 嗰種,但好outgoing ,鐘意戶外活動,我要提醒佢注意自身安全。三仔好聰明,但好勝唔輸得,我要教佢同理心,唔好學壞。
你老公有理個女係好事,方式有時over咗啲,呢個係觀點同角度唔同,你個女好識包容父母,你教得好好呀!如果我大仔有你個女十分一就好了,有時佢埋怨我唔識點照顧佢兩個細佬。

珍珠宮

你老公個阿哥係快閃派掌門人。

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-10-2 04:12

我嘅情況係無可奈何,前妻踢走大仔,又唔理佢地學業,我唯有硬著頭皮自己邊學邊教 ...

c hing 你一定能守得雲開見月明㗎,仔係遲啲明白人哋感受嘅。

珍珠宮

我好彩有份荀工,可以幾時上班都得,宜家仲係全城封鎖,啲仔過緊春節假期,冇網課所以唔係咁忙。你個女有冇諗大學讀邊科,如果同佢爸爸一樣,不妨俾佢兩父女溝通多啲,可能會係佢將來就業嘅明燈。

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-10-3 08:23

我好彩有份荀工,可以幾時上班都得,宜家仲係全城封鎖,啲仔過緊春節假期,冇網課 ...

阿女想從事金融業風險管理工作,所以目標係科大 Quantitative Finance 同科大 Risk management and Business Intelligence.

珍珠宮

難唔難入?大仔想讀mechanical engineering and business management (主修forensic accounting and commercial laws).

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-10-3 12:13

難唔難入?大仔想讀mechanical engineering and business management (主修forens ...

聽佢講幾難。
佢 predicted grade 中英 4 (大約A level C), 數 Chem 5*, Econ phy M2 LS 5(大約 A level A),都話 Quantitative Finance 要搏, Risk Management 比較大機會入到。

珍珠宮

祝佢考試順利,我當年考港大都要ABB 先入到,大仔㨂嗰個雙學位都好難入,如果唔得佢會揀其他科。

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-10-3 13:35

祝佢考試順利,我當年考港大都要ABB 先入到,大仔㨂嗰個雙學位都好難入,如果唔得 ...

大家咁話 祝令郎馬到功成。

首頁

尾頁

跳至