自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

久唔久揾媽媽去三日五日迪尼 住, 不停送禮物, 歡迎Haters 分享

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

嘩,就咁一句,加兩句無關係既就話騙局,有無多啲資料 點騙法
龍鳳媽

子爵府

arale1668 發表於 21-9-10 11:12
嘩,就咁一句,加兩句無關係既就話騙局,有無多啲資料 點騙法
...

所以問下大家

水晶宮

2024年龍年勳章

Celine524 發表於 21-9-10 11:10
久唔久揾媽媽去三日五日迪尼 住, 不停送禮物

我識有人由零認識,到入會,自用,辦工作坊,儲下線,最後去YL總部參觀旅行

la_source    發表於 21-9-10 11:22

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

琥珀宮

若產品有真正用家可以有銷售得益,就不算騙局吧!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

似 Amway?是用傳銷手法,不一定是騙局

珍珠宮

畀面勳章

Celine524 發表於 21-9-10 11:13
所以問下大家

你話人騙都要自己有理由,唔係系度問人,同埋出啲有無頭有尾既野

事實係有人憑實力,努力去做好自己而成功

我非此用家,不過如果要講人騙,就要有足夠利由,而唔係做謠

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

想知點欺騙你?

大宅

識用啱用既就唔係騙局

覺得唔啱用、被人hardsell,就覺得係騙局

某程度,nukskin, Amway, young living,marykay 呢類傳銷,係一份信仰

珍珠宮

想知多D

Love and Kindness are never wasted.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

點騙法??

男爵府

andre_mama 發表於 21-9-10 11:27
識用啱用既就唔係騙局

覺得唔啱用、被人hardsell,就覺得係騙局

子爵府

其實又唔可以話騙局,真係願者上鉤,正如教會人咩都神、迷信人會飲符水一樣,我覺得係有捉心理,當你覺得有用就會信,佢哋講到枝油好似神油咁,又咩專心油、聰明油、勇氣油、又話搽左邊枝又可增高,我呢啲唔信就覺得吹到咁大唔洗有醫生啦,但有啲人真係有咩就搽油,佢哋心理上覺得work,我就最討厭佢哋會有人扯貓尾係到吹噓,又講到係幫人、分享、無賺錢⋯講真無錢賺點會有堆人工都辭埋去做,真係唔洗食咩

子爵府

不明白 發表於 21-9-10 11:33
其實又唔可以話騙局,真係願者上鉤,正如教會人咩都神、迷信人會飲符水一樣,我覺得係有捉心理,當你覺得有 ...

我老友約我lunch sale我, 我請佢食飯叫佢不要sale 我

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實買產品,一定係比人賺錢,你情我願(當然傳銷會好落力sell),無話欺騙你入局!

子爵府

回覆樓主:

呢個品牌喺營造緊一種生活態度甚至係一種信仰作招來。我有不少朋友十年前有做呢隻嘢嘅傳銷,即係做下綫,維持唔到兩年,沉迷精油嘅慾望冇咗,自自然然又唔覺得咁神,佢哋亦開始冇乜點買精油。佢哋開頭真係好迷架,當神咁拜,又滴落水度飲,有病又唔使睇醫生等等。

我二十年前已經用香薰精油,例如電髮電衰咗個頭髮,就用精油護髮搞返掂,所以對精油都算係有DD認識,不過我係用好多唔同嘅牌子,所以我對呢隻品牌冇乜太大意欲購買。呢排又有啲fb朋友新入坑,每日都講呢隻牌子幚佢找到生命嘅意義 ,我就知佢哋一定先係啱啱接觸香薰精油,所以會咁沉迷。

侯爵府

有朋友介紹我買,其實做佢下線,不過無人迫買,入咗會,我用完一支買一支,我平時都有買開精油,我買來自用,無覺得呃唔呃
8-)

翡翠宮

畀面勳章

香薰治療本身有一定效用,中唔中意見人見智。話佢係騙局,佢又唔會強迫人買一大堆產品再自己搵人認頭賣出去,又冇叫人借錢買產品,呃左d咩呢?
日日是好日

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

係傳銷,但騙不騙局不好說。
畢竟明買明賣。他也沒犯法。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 MC媽 的帖子

聽落好似你精通有關精油的東西....
可否分享點護髲呀! 享想吸收知識
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

首頁

尾頁

跳至