夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

結咗婚幾年 有個2歲小朋友
生完後有產後憂鬱 一直食藥。
身邊無人可以分享到 想大家俾意見/鼓勵我
情感:似同住客。大家無情感交流
嘗試踏出第一步 見過社工 但無用

我想生多個。男人明言唔想 原因係負擔大 &無私人時間。人地男人會話’唔想你挨多刀 怕你辛苦之類‘ 但原因全係佢自己 關於錢 一d甜言蜜語都無。
但婚前言明生2個。無性愛 一個月1-2次。多數係我主動

洗費:無家用,佢負責供樓養車保險所剩無幾,出街洗費小朋友日用水電煤全部我包。有次想食米線 叫佢落街買 佢當堂黑面。 我忍唔住喊咗

心情好沈重 呢段關係只剩責任,錢 同付出
有時諗 如果無小朋友 可能我都走咗了

男爵府

陪月勳章

Catprincess_pig 發表於 21-9-19 19:51
身邊無人可以分享到 想大家俾意見/鼓勵我:pi ...

一個小朋友都搞成咁,你仲話生第二個,真係太不自量力了

leeyin    發表於 21-10-31 00:32
茶類愛好者    發表於 21-9-20 11:59

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁既感情 仲生

珍珠宮

Catprincess_pig 發表於 21-9-19 19:51

甘既情況仲生

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你想我們給你什麼鼓勵先
你而家食緊藥,真係好意思話想生多個?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

有抑鬱
夫婦感情出問題
咁仲生?

別墅

你自己有情緒問題,夫妻之間唔夠溝通,暫時唔應該生。

子爵府

好奇點解你想生兩個?既然有經濟壓力同感情痳痳,我係你,一個都唔生

男爵府

其實,你產後抑鬱,諗既野講既野可能好負面,你先生日日對住你既負面情緒其實都好辛苦...
生個小朋友係好現實既問題,時間心力財力,係一世,唔係幾句甜言蜜語「唔想你捱一刀」可以解釋過去。其實男人咁講冇錯...
佢唔買個米線黑面你就喊... 其實常人對住你真係會辛苦...
一個銀仔有兩邊,故事亦都有兩面。你既選擇冇人阻止到,但婚姻磨合係兩邊都要付出。

cathngai    發表於 21-9-19 22:31

男爵府

唔好生多個了,不如專心一意養大小朋友、處理好自己情緒,之後既事之後再算啦,到時條路可能又唔一樣呢,加油(emoji)

男爵府

‘唔想你挨多刀 怕你辛苦之類‘,其實大部分老公都唔會咁講
會咁講果D,除非真心啦,唔係,返而要擔心個人太口甜舌滑,惹桃花

男爵府

回覆 haileycc 的帖子

有認知治療,你找新生會姑娘問問。人生除了老公仍有的多事情可以令你回複心情!努力,免強無幸福,愛孩子也為自己打氣啊!

男爵府

家,本來就是兩人一起作為棟樑擔起了,那一邊弱另外一邊就要更強,這才是夫妻

子爵府

回覆樓主:

而家呢個社會,大多公一份,婆一份。 其實你老公已供樓同保險,唔算無家用。 佢而家都感到吃力,又點會想生多一個。唔好執著之前講左生兩個,就迫大家去達成,有時實際情況唔容許,就要改變,等大家感情轉好,經濟轉好,先再考慮吧!

茶類愛好者    發表於 21-9-20 12:01
kwhkwh    發表於 21-9-20 00:20
cathngai    發表於 21-9-19 23:37
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

侯爵府

回覆樓主:

點解想生多個?你依家嘅壓力都咁大,生多個處理到?你對住塊鏡望下自己,同結婚前有咩唔同,點解當初會結婚?睇嘅唔只外表,要睇埋自己同老公嘅相處,態度。
唔好點評我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

生活猛猛緊, 感情又唔好, 仲要抑鬱, 都要生2個,
睇送食飯啦

伯爵府

抑鬱食藥唔應該生,我都有抑鬱一個都冇生,怕遺傳,想食米線FOODPANXX 幫到你,唔洗點個老公去

珍珠宮

肥肥寶 發表於 21-9-20 11:48
抑鬱食藥唔應該生,我都有抑鬱一個都冇生,怕遺傳,想食米線FOODPANXX 幫到你,唔洗點個老公去 ...

我諗樓主係想老公表達下愛錫老婆嘅意思,唔係真係為左米線.....

大宅

其實點解你想生多一個呢? 先照顧好自己,真的有能力才生吧,如果唔係,小朋友只會吸收你的負能量

珍珠宮

我明妳,但人總是要現實D實際D.......

抽離D諗,妳想做,那老公唔想,點解唔想? 做嘅目的為何?

妳已懷孕生子,佢目的已達成,不如專注照顧好自己身體同小朋友,暫時當老公係生活合伙人先......

好多人結婚都係搭伙過日子,合力養大小朋友咋,唔好成日要人愛,自己愛護自己先,加油JM

首頁

尾頁

跳至