夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

仲生?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Catprincess_pig 發表於 21-9-19 19:51
結咗婚幾年 有個2歲小朋友
生完後有產後憂鬱 一直食藥。
身邊無人可以分享到 想大家俾意見/鼓勵我:pi ...

粗略睇左
生一個已咁樣
而且你都有抑鬱
先搞掂兩公婆問題同埋而家小朋友先

唔需要為佢而輕生
但你老公講得無錯,生咗一個其實負擔好大壓力好大
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

有兩個小朋友、仲想生第三個唔好諗啦!

cathngai    發表於 21-9-21 13:39

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Catprincess_pig 發表於 21-9-19 19:51
結婚唔係好多年就出問題喇?勿再要小朋友勿以為多個小朋友就可改變個男人,相信你係有工作,保留番的錢可能有用,其實你可能接受唔到離婚,但是真係會有.............勿想唔要自己生命

男爵府

你老公供樓,養車,保險,仲唔夠多嗎?
老婆負責返其他洗費都應該啦
至於佢唔肯買米線黑面,會唔會因為佢工作累,係放假時間定收工時叫佢買?
樓主有無返工?如果咁樣要去返下工,學下野會開心啲
希望你俾返多啲希望自己啦

複式洋房

回覆 Catprincess_pig 的帖子

啡色的阿樂臨牀處方一書裏面有許多中藥🌿根治抑鬱名方

象牙宮

唔建議再生多個,咁樣會影響自己情緒.

男爵府

茶類愛好者 發表於 21-9-20 12:04
我諗樓主係想老公表達下愛錫老婆嘅意思,唔係真係為左米線.....

樓主咪就係犯左女人與男人溝通大錯誤咯,佢將一碗米線「感性化」,買就係愛,唔買就係唔愛,所以先喊... 男人,米線就係米線,樓上講得啱,男人黑面既原因係要食米線咪叫deliverxx 咯,我又唔係外賣仔...

複式洋房

一個已經搞唔掂,仲生?
一個小朋友已經咁,生埋第二個,你老公仲唔癲?
大姐,唔好再害已害b啦,生第二個要雙倍錢,三倍心力,到時真係驚你抑鬱發作抱住兩個b去x…

cathngai    發表於 21-9-26 15:35

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

honeybid2 發表於 21-9-25 20:46
樓主咪就係犯左女人與男人溝通大錯誤咯,佢將一碗米線「感性化」,買就係愛,唔買就係唔愛,所以先喊...:s ...

你好冷靜
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

既然甘差,有乜嘢原因想生多個

大宅

樓主,首先要讚你產後抑鬱肯去面對同食藥控制。其實你男人供樓供車養車已經唔係小數目,除咗佢搵好多,否則佢算盡責。佢同你少情感交流有機會係樓主因為病情對事情敏感、反應大,老公未必識處理同面對,所以選擇逃避,有唔做唔講唔錯嘅心態,久而久之大家就會生疏。
好似話’唔想你挨多刀怕你辛苦’之類嘅說話真係唔係個個男人都講得出口,但唔代表佢唔錫你哋,男人肯花錢同時間比你都係愛你嘅實際表現。
聽樓主嘅事例你希望老公比較呵護你嗰種,但有時人要面對現實,老公唔係呢種人就唔同將自己幻想嘅老公夾硬套落去。

cathngai    發表於 21-9-29 07:28

大宅

可能你老公婚前真係會咁對你,但人都要長大,做咗人哋父母就未必仲可以用以前嘅方法去相處。就例如如果你老公以前拍拖時鍾意打機要人照顧,你會覺得佢係大細路,咁如果到四十歲都依然係咁淨係打機要人照顧,你都會覺得佢冇長大去照顧家庭啦,係咪?!
如果你肯改變你自己嘅心態,接受依家有小朋友之後嘅家庭轉變,大家分工合作,互相照顧,而唔係只係老公照顧你,可能大家嘅感情都會好d,從而成個關係都會輕鬆開心啲,對你嘅病情都可能有幫助。
真係唔好諗生多個住,兩歲嘅小朋友會越嚟越多管教上嘅挑戰同責任,金錢同心理上壓力都只會越來越大,先將家庭問題攪掂先。

cathngai    發表於 21-9-26 20:56

洋房

樓主,我覺得你應該放多點重心係自己身上,先整理好自己情緒,多D關注自己情緒同感受,有需要就見下心理醫生調整好自己先,一個母親既角色係家庭入面至關重要,你既情緒除左影響你自己都會影響小朋友,同先生既問題大家應該拎出黎傾,講出你既感受同講出你想要佢點做,唔好默默忍受,同時了解同聆聰對方既想法。另外亦唔好係未解決自己同先生之間既問題前再生多個小朋友住,咁樣萬一同先生既問題真係解決唔到,會局限左你自己既決擇。

洋房

hha 發表於 21-9-26 17:46

可能你老公婚前真係會咁對你,但人都要長大,做咗人哋父母就未 ...

多謝大家的回覆及鼓勵。
點解想生多個 係因為怕第時我地不在 小朋友世上無親無故 有咩事都無幫扶持。

睇完各位媽媽留言,你地講得岩 暫時都係唔好諗第二個小朋友住了。
先照顧好自己 bb 同家庭關係

男爵府

Catprincess_pig 發表於 21-10-8 16:23
多謝大家的回覆及鼓勵。
點解想生多個 係因為怕第時我地不在 小朋友世上無親無故 有咩 ...

了解的,但要知道生多個唔等於比一個好,都要睇佢哋相處、睇佢地有無兄弟姊妹緣,好既就叫扶持,唔好既不相往來,所以倒不如好好照顧自己情緒同教好而家個小朋友,教佢做人要正向、有愛心、分是非黑白,一個咁既人將來自然多好既朋友,若然要幫手都會有人仗義,唔需要太擔心

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Catprincess_pig 發表於 21-10-8 16:23
多謝大家的回覆及鼓勵。
點解想生多個 係因為怕第時我地不在 小朋友世上無親無故 有咩 ...
公主,生多個怕現有既孤獨。
不如你問下自己能放多少資源俾阿二,又或者撫心自問如果你係阿二,會不會選呢戶人家投胎。唔好同我講什麼要有愛之家,人人都想做有錢仔,這是現實。
再說,難道你因為怕阿大孤獨,就要佢面對被被分薄資源,你樂見嗎?仲未計幾多人因財失義反目的case.
公主,請問你有沒有工作?如無,小孩已兩歲,能否你工作請工人?照計食藥應該唔會太削減你工作能力。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

Heman2001 發表於 21-10-8 16:32
了解的,但要知道生多個唔等於比一個好,都要睇佢哋相處、睇佢地有無兄弟姊妹緣,好既就叫扶持,唔好既不 ...

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至