夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同丈夫已如同屋主。沒有溝通亦沒感情。亦常常要受佢氣,少少事就大罵。我唔想嘈,只可忍氣吞聲。
但因為小朋友仲細(2歲),唔想他們没有父親一起成長。
希望可以忍到小朋友18歲先離婚。
不過日子真係過得好無奈。
有冇人都係咁?

子爵府

Hoyizi 發表於 21-9-19 21:59
我同丈夫已如同屋主。沒有溝通亦沒感情。亦常常要受佢氣,少少事就大罵。我唔想嘈,只可忍氣吞聲。
但因為 ...

點解討厭?

別墅

回覆 Rilakkuma312 的帖子

佢好自私,唔會理我感受。總之我任何心事同佢講佢都唔會想聽。 佢淨係想要求我每日都必須要開開心心 ,總之唔開心嘅嘢就唔好同佢講, 因為佢覺得呢個世界冇嘢值得唔開心。 我一唔開心就會畀佢鬧。
佢覺得啱嘅就要我跟住做,冇關心過我。
亦無視我為屋企嘅付出。 總之就完全同佢溝通唔到。

所以我而家只當佢同屋主。 完全唔似倆夫妻。

大宅

但因為 ...

我都係好討厭我老公, 为左小朋友忍住

男爵府

但因為 ...

離婚後你孩子唔會冇爸爸,只有你會冇左老公。你既人生點過係自己決定,自己既快樂亦只有自己可以自己爭取。每個人都要先照顧好自己先有能力照顧別人。你自己諗吓如果忍氣呑聲16年既話你喺生命結束前你會後悔嗎?

大宅

Hoyizi 發表於 21-9-19 22:15
佢好自私,唔會理我感受。總之我任何心事同佢講佢都唔會想聽。 佢淨係想要求我每日都必須要開開心心 ,總之唔開心嘅嘢就唔好同佢講, 因為佢覺得呢個世界冇嘢值得唔開心。 我一唔開心就會畀佢鬧。
佢覺得啱嘅就要我跟住做,冇關心過我。
亦無視我為屋企嘅付出。 總之就完全同佢溝通唔到。
你想同老公傾心事?睇太多韓劇了,你有見過你阿媽同你老豆傾心事嗎?

大宅

點解要因為小朋友?

珍珠宮

結婚時不是這樣?? 你有咩唔開心? 講黎聽下?
其實男人好怕煩...佢唔想聽而講咗佢又解決唔到,不妨找朋友傾下計,帶小朋友出起玩下行開下,或者無人可傾可以上bk傾...

cathngai    發表於 21-9-20 10:29

別墅

九成男人唔鍾意傾心事,如果唔開心可以搵朋友傾。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

小孩2歲,18歲先離婚,仲有16年,能忍甘耐

大宅

同問 點樣忍16年 我都係度問緊自己 究竟冇爸爸的小朋友會係點 或者 冇一個完整的家的小朋友又係點?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

會有咩心事要同老公傾???
有事就傾, 咩係心事?
離婚小朋友唔會無老豆架
唔開心16年因為無能力自立養小朋友?

伯爵府

Hoyizi 發表於 21-9-19 22:15

佢好自私,唔會理我感受。總之我任何心事同佢講佢都唔會想聽。 佢淨係想要求我 ...
我有抑鬱,但我都唔會向老公發放負能量,盞大家一齊唔開心,所以我真係做到每日都開心對住佢

大宅

honeybid2 發表於 21-9-20 00:37
離婚後你孩子唔會冇爸爸,只有你會冇左老公。你既人生點過係自己決定,自己既快樂亦只有自己可以自己爭取 ...

講得好!睇你是為咗什麼,偽單親的話其實小朋友好快會知道爸媽關係好唔好

leeyin    發表於 21-10-31 00:17

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你唔開心,講俾C6聽,佢聽完,你就會開心?還是你想佢幫你解決?如果佢聽完,冇辦法解決,豈不是大家都唔開心?

子爵府

我估樓主希望係分享感受,其實每個人都有需要,我每日返屋企食飯都會問下個女今日返學開唔開心?老師教你唱咩歌?可唔可以教媽媽唱?亦會問我老公今日過成點,分享下遇到嘅事,亞仔就細D,多數陪佢玩

複式洋房

我面對緊既情況同樓主完全一樣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

但因為 ...
10幾年咪玩喇,可能到時你已然係人乾

別墅

但因為 ...

同路人

男爵府

但因為 ...
夫妻嘛...
相愛容易 相守難 相守容易 相信難 相信容易 相諒難一生一世談何容易

首頁

尾頁

跳至