夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我小朋友早產, 所以自己先出院, 已提先同老公講今日可以出院,但最終佢話做緊嘢行唔開,叫個common friend 嚟接我,我嬲到自己同媽咪走咗.
其實呢件事已經3年半前,但佢我一直放開唔到,一嗌交就諗番情緒好差,其實係咪我有問題?

男爵府

Icyyyyy 發表於 21-9-23 00:21
我小朋友早產, 所以自己先出院, 已提先同老公講今日可以出院,但最終佢話做緊嘢行唔開,叫個common friend ...

出院只係由醫院上的士返屋企啫?又唔係湊住個BB... 有咩原因一定老公接 似係你將接出院呢件事情緒化左,唔接出院 = 唔愛你... 但男人唔係咁諗,佢地只會諗實際操作上邊件事嗰刻需要佢多啲佢就去做嗰件事.... 唔等於唔愛你。

大宅

回覆樓主:

咁平時對你點?成日嘈交?

侯爵府

25638 發表於 21-9-23 00:43

唔好點評我

珍珠宮

我小朋友早產, 所以自己先出院, 已提先同老公講今日可以出院,但最終佢話做緊嘢行唔開,叫個common friend ...

我覺得好小事,幾年都放唔開要接受下心理輔導

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

能夠出院即係你情況ok啦,C6為工作唔能夠來接你,都係為賺錢養家,有阿媽接你出院,完全搞得掂,唔需要嬲。

如果多C6一個接你出院,都係多一個人拿雜物,真係少佢一個唔少!

大宅

你無問題,佢係你最愛最親嘅人,生Bb 已經好辛苦,當然希望老左響身邊。

Charsss    發表於 21-10-27 23:13
RAA    發表於 21-9-24 12:17

民房

soso1227 發表於 21-9-23 04:26
能夠出院即係你情況ok啦,C6為工作唔能夠來接你,都係為賺錢養家,有阿媽接你出院,完全搞得掂,唔需要嬲。 ...

我都好想唔嬲咁耐,雖然佢係返工賺錢,但我都係work mum , 而且仲係一直揾得少過我, 小朋友又d咩事好似家長會or 檢查, 都係我自己請假一帶2(因為我係twins )(emoji)(emoji)

民房

25638 發表於 21-9-23 00:43

越嚟越多, 因為大家想法越來越分歧

男爵府

之前我做微創小手術我出院個日我先生因為要返學接唔到我出院,我一個人搭的士出碼頭,落車個下因為傷口痛面青口唇白,個一刻我都好後悔同先生講自己一個人攪得掂,我都過咗差不多8年但仲印象深刻我明JM 其實都係想先生陪住自己唔一定先生有實際幫忙,JM 加油(emoji)

男爵府

我相信唔係只為出院唔陪伴而嬲。我大女出世因事住家護病房,我係屋企實在坐唔住所以日日都去醫院陪住呀女。老公當時返通宵,所以只係收工來睇一下個女就返屋企瞓覺。唔記得出院有冇陪我了,但頭幾年好介懷佢嘅唔上心,經過咁多年咁多個小朋友。其實唔係個個男人都緊張小朋友嘅事,覺得有媽媽就得。最好唔好覺得男人會自動波去親力親為,咁樣你會好辛苦同諗多好多嘢。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Icyyyyy 發表於 21-9-23 08:16
我都好想唔嬲咁耐,雖然佢係返工賺錢,但我都係work mum , 而且仲係一直揾得少過我, 小朋友又d咩事好似家長 ...

好羨慕你有twins
個個女人完成生B呢個大project,都想老公仔細呵護。你老公不能接你出院,當然係唔夠完美,但你有阿媽陪,實際係冇問題,只係情感上有遺憾。

多數男人都只係娛樂部長,教和養的責任都落在女人身上,母親付出咁多,所以母親節永遠比父親節受重視
我們都明白你點解唔開心。但小朋友好快就長大,辛苦也只是十幾年,以後就是兩公婆相伴到老,男人心裏永遠有一個小男孩,你包容一下,男人唔激你時,都幾可愛的。做左阿媽,也不要忘記做老公的情人,有時嗲下佢丶讚下佢,佢就會做神隊友。

珍珠宮

回覆樓主:

你老公返緊工,叫朋友幫手算係咁啦,起碼無叫奶奶嚟

有啲事要放下

不過你喺家庭付出得多(無論金錢/時間/心機),所以對老公心存不滿
有需要見專業輔導去化解矛盾

複式洋房

你個心結當時無點解開所以有條刺,有無試過同佢傾下?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

佢是否有緊要事做?呢的無謂野記甘長時間 ,你唔覺得無謂?

大宅

熱血勳章

我呀,老公因為要做野所以無送入院無陪產無接出院,不過我又無乜所謂,翻到去佢湊仔就得

男爵府

我都好想唔嬲咁耐,雖然佢係返工賺錢,但我都係work mum , 而且仲係一直揾得少過我, 小朋友又d咩事好似家長 ...

我覺得無接出院未必係咁大件事,但多年來好多嘢儲埋呢個係其中一項,好多男人真係覺得努力搵錢返屋企係最大責任,可能佢覺得你搞得掂所以好安心交俾你,自己就專心搵錢,有無同佢傾過你同小朋友要嘅係陪伴多於錢,或者試下由小朋友把口講希望爸爸參與?

大宅

咁你生完之後,佢有冇幫手照顧你?

珍珠宮

咁係醫院有無探你先,如果有就算啦。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我都好想唔嬲咁耐,雖然佢係返工賺錢,但我都係work mum , 而且仲係一直揾得少過我, 小朋友又d咩事好似家長 ...都係我自己請假一帶2
樓主, 你要傾既應該係大家分工喎。
生之前有冇共識?
如經濟許可,請個姐姐幫輕下可以嗎?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至