夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Jkjk999 發表於 21-10-3 11:00
回覆 clyl03 的帖子

你完全講中哂,佢就係話覺得自己好似坐監禁,去邊都比我知哂(GPS), 已經冇哂自由,仲 ...

注意力唔好大專注佢身上面,為自己多做點事,你既人生唔只得佢。

做下facial,按下摩,約下朋友shopping下,可以的話請工人搵份工做下,放鬆下。

男爵府

你完全講中哂,佢就係話覺得自己好似坐監禁,去邊都比我知哂(GPS), 已經冇哂自由,仲 ...

其實無乜可能唔提,針唔吉到肉唔知痛。仲有果d GPS ,晒氣啦,要偷跳點都可以偷跳。

珍珠宮

Jkjk999 發表於 21-10-2 12:57
爆左獲2個月…呢2個月佢都係死哂狗..裝左GpS…任我check佢, 間唔中有講過話好大壓力我成日懷疑佢…但最近呢 ...

唔好CHECK 佢啦!! D時間、心機放係自己度啦,搵下D興趣班上下,或者讀書進修下,做女人最緊要投資係自己身上!!

當佢係 ATM,佢有幫手照顧仔女嘅話,仲有利用/存在價值............

利申: 唔CHECK人,唔會俾人CHECK 我,佢D事我無興趣,我無ADD佢任何SOCIAL MEDIA ACCOUNT,做其他野UPDATE自己好過......

Adrio77    發表於 21-10-3 19:51

大宅

其實事原阿仔月尾放幾日假,我問佢去邊玩,見迪士尼酒店$13xx 一晚,問佢去唔去,佢話貴,佢話對普通家庭黎講係天價,我就問佢咩叫普通家庭? (我老公既收入絕對afford到呢個價錢,只不過佢唔想我
洗錢,同埋佢根本唔想去,覺得帶埋細路仔去簡直拎苦黎辛)

跟住我咪忍唔住講,你同條女去開房夠千幾蚊 用2個鐘 禁樣唔貴?禁樣好值得,禁樣唔係天價?
我想一家人去玩下,就叫貴,就天價…. 所以就大發脾氣… 然後就嘈到禁…話我乜都可以拉個件事黎講…

我地有姐姐,但因為3個小朋友,所以姐姐一個都搞唔掂,我有時叫姐姐煮多1-2樣送,都比佢話,我其實冇乜買野比自己,衫都係著黎著去個2件,係最近生完細女先再做反facial 同搵人按摩,夾埋大概$900一次 ,(5年黎都冇做過,因為生完第一個開始湊仔好忙,而且個時經濟狀況唔太許可)

身上最貴個袋$2000 ,什少買咩名牌野,多數買野都係買比仔女,都係d平民野,有時淘下寶…

但佢話我大洗…亂買野..我之前會間唔中係一田買下和牛回家煎黎食,佢話貴,話普通家庭唔會禁食法,佢話完 ,我已經冇再買…佢話辛苦搵錢係比我地一家5口有舒適既生活,但我就覺得連食下野都話我哂錢…

BingSo    發表於 21-10-11 09:02
Adrio77    發表於 21-10-3 19:53

複式洋房

明白好難唔提唔諗!

但樓主既然決定為左啲仔女而唔離婚,咁不如搵婚姻輔導或者專業人士輔助?

唔係幫你99講說話,的確而家提黎無咩用,只會愈來愈差!

加油呀!諗多啲自己,自己錫多啲自己!

大宅

其實咁嘅情況,你不如自己先去見婚姻輔導,釋放你啲情緒和感受,如果唔係,你自己都好難諗到自己想點,因為你已經入咗一個受害者模式,會不停翻炒叫佢還返嗰合理解釋比你,給最終只會令大家關係更加惡劣!

曾經,有個輔導講過,出軌是一個最直接的方法話比對夫婦聽,佢哋嘅婚姻有問題!而怎樣處理就好依靠大家嘅感情!

時間係可以沖淡傷害,不過以年計!你哋剛剛先發現2個月,係最水深火熱之中嘅時候!男人思維就是以為現在做好返,就無事,可以一筆勾銷,佢哋好唔鍾意被提醒或一提就起曬降!一心諗住個老婆應該忘記件事,其實邊有咁易。佢哋一來要面,二來唔想再面對指責!

大宅

回覆 禁上發言 的帖子

我既諗法就係禁,未發生呢件事之前,我都會打比佢問下佢係邊,做緊咩?同埋佢都會幫手接送下小朋友,所以基本上佢冇乜時間可以識到女仔,而我當時亦都好信任佢,所以就係當我開始發現到蛛絲馬跡時,仲安慰自己,佢唔會禁做,我老公唔係d禁既人。

但估唔到佢禁忙,(佢成日話自己好多野做,話我仲叫佢接送仔女阻佢做野)都仲搵到時間同人開房,晚晚去反工,原來同人地係車到食宵夜,搞野冇帶套,第一次開房話冇諗住禁快有得食,套都冇買,之後有買就話自己軟,用唔到…同人去食飯(之前提過去我每年生日都去既餐廳)同條女出去係拖手…佢自己講..一d都唔怕比人見到,2個各自都有家庭,完全唔知羞恥…如果我唔係及早發現,應該更難斷,連佢自己都話係..佢仲同人講,一早留意左你好耐(係條女同我講,我打過比佢)…佢覺得同條女岩傾,好明白佢,傾傾下就上埋床…

係所以依家check得佢更緊,同更加唔信,就算我睇到gps我都覺得唔信,因為正如你禁講,要偷跳點都可以,之前佢都搵到時間同條女做左禁多野…

大宅

回覆 lneedlove 的帖子

你講得好岩,完全中哂

「男人思維就是以為現在做好返,就無事,可以一筆勾銷,佢哋好唔鍾意被提醒或一提就起曬降!一心諗住個老婆應該忘記件事,其實邊有咁易。佢哋一來要面,二來唔想再面對指責!」

男爵府

Jkjk999 發表於 21-10-3 11:46
回覆 禁上發言 的帖子

我既諗法就係禁,未發生呢件事之前,我都會打比佢問下佢係邊,做緊咩?同埋佢都會幫 ...

唉⋯⋯⋯點唔帶套你都知,呢條刺真係好深好深下。

伯爵府

你有情緒係冇錯,但你要諗下,係咪真係想離婚先?係咪離婚先係唯一可以令你釋懷到先?
如果唔係要離婚,你唔好轉死牛角尖,痛苦只有你自己,你放唔開心情,e度好多人都理解,但你睇吓你上面嘅每一句留言,我望都feel到你股怨氣,大家都辛苦,其實咁樣都會影響埋d小朋友我明你,你覺得自己冇錯,我講下寸下鬧下都唔得咩?但你成日都係咁嘅話,佢氹得多都攰啦!好似做乜都得唔到你信任,咁你一爆,佢咪比你迫到反返你lor!

你真係諗清楚啲,離婚係咪先可以令自己釋懷,別無其他選擇?原諒條路真係唔易行,要完全放下並不容易,日子總會過去,搵下朋友出多啲街,唔好將佢放第一位

別墅

其實我同你都好相似,我都經歷緊,爆左個幾月,又係三個小朋友,FTM,但唔同既係我同佢結婚左好多年,因為土地問題分開住左好多年,令到有人可以乘虛而入,佢哋一齊左年幾,有哂感情,我連佢地啲情慾照果啲全部睇過哂,我都爆左佢幾次,原因係佢地無斷到,到而家呢一刻我都唔知佢地斷左未,佢雖然都比我裝gps,但信任無左就無左,我都會係咁check佢,但同時我會做返好自己,打扮下唔想再做黃面婆,其實如果佢真係肯斷既,我都唔會再提,再搵返出黎講只會推佢走企係個男人度諗,一邊不斷比壓力佢一邊唔會比壓力佢仲要比到愛情既感覺佢,換轉係自己,我諗我都會偏向無壓力果邊

別墅

kalai12 發表於 21-10-3 11:57
其實我同你都好相似,我都經歷緊,爆左個幾月,又係三個小朋友,FTM,但唔同既係我同佢結婚左好多年,因為 ...

唔係我諗得通,我都好似你咁,情緒好大起伏,成日要飲酒先訓得好啲,但係現階段只能夠做好自己,要一個男人真係返黎,係要佢個心都願意返黎,唔係淨係軀殼返嚟….我好明白果種痛,我就幫佢湊哂啲細路,唔駛你擔心,而你就出去風流快活,但可以點,唔發生都發生左,既然選擇得原諒係咪應該做返好自己,唔離婚既只可以無奈地接受呢個現實…佢出軌就一定係佢錯,但同時大家係咪有問題一直存在呢?

別墅

kalai12 發表於 21-10-3 11:58
唔係我諗得通,我都好似你咁,情緒好大起伏,成日要飲酒先訓得好啲,但係現階段只能夠做好自己,要一個男 ...

如果真係唔想離婚,就真係要解決原身問題,修補唔係淨係單方面係雙方面㗎,總之做返好自己,到最後要離婚既,都叫做嘗試過修補呀…記住你唔係一個人面對緊,起碼我都係面對緊,話唔去諗放低哂就無可能架啦,只可以盡量忍住唔好再比籍口佢再搵第二個….

大宅

Jkjk999 發表於 21-10-3 11:30
其實事原阿仔月尾放幾日假,我問佢去邊玩,見迪士尼酒店$13xx 一晚,問佢去唔去,佢話貴,佢話對普通家庭黎 ...

咁你真係要出黎做番野。。儲私己錢,part time都好。

萬一男人唔比錢 你自己都無咁慌。

心情唔好就一定,始終發生得兩個月,仲要時間去接受,但唔好再提了,坦白講你真係無咩籌碼。

茶類愛好者    發表於 21-10-3 12:59

大宅

回覆 禁上發言 的帖子

我既諗法就係禁,未發生呢件事之前,我都會打比佢問下佢係邊,做緊咩?同埋佢都會幫 ...

另外提一提你,你越查得多資料,你就越難放得底,因為會有好事情會連系你諗返啲傷痛,更加刻骨銘心,更加難以忘懷!

最實際就係要開始準備好自己的財政狀況,Cap 水又好,罰款又好,係佢重知衰時好做啦,過咗氣無咁易!不過,如果你經濟能力很弱,去留都不易。你真係要平衡返走那一邊對自己較好!

FTM 其實係一份最無保障的工作,孩子的確有較好的照顧,但個女人慢慢就會失去職場上嘅工作能力,脫了節,也容易比另一半睇少(部份人士),覺得啲C9 唔識嘢,淨係識洗錢,慢慢又無咩話題,夫妻關係麻麻,件佬咁咪搵個知音人囉,傾傾吓就傾出事!

茶類愛好者    發表於 21-10-3 13:00

大宅

lneedlove 發表於 21-10-3 12:12
另外提一提你,你越查得多資料,你就越難放得底,因為會有好事情會連系你諗返啲傷痛,更加刻骨銘心,更加 ...

你講得好岩,係呢到多謝大家聽我講左禁耐,起碼有個渠道比我舒發一下,聽完大家既意見,我大概明白應該點做,不過知易難行,走唔走得出呢個困局,都係要靠我自己點諗…

伯爵府

回覆 禁上發言 的帖子

你都問佢問得好仔細,佢又答得咁詳盡
有冇啲覺得,原來問得深入,自己先係最辛苦嗰個?

其實你都唔好再諗「點解佢要咁對我?」啦,唔開心嘅時候,攬住佢大喊一場,話比佢知你有乜唔開心。真係真係⋯多啲同朋友去街,朋友係好緊要,加油,每日放下一點點,日子總會過去

伯爵府

其實事原阿仔月尾放幾日假,我問佢去邊玩,見迪士尼酒店$13xx 一晚,問佢去唔去,佢話貴,佢話對普通家庭黎 ...

睇到你呢段,我都把鬼火, 佢負擔得起,都唔願意洗錢喺個屋企同家人度, 難怪你咁火。
你有家人support你嗎? 如果可以, 你不如你開一星期畀自己冷靜 ,俾自己思考。
你同佢講, 你實在好難受,無法接受, 你感覺唔到佢嘅悔意,佢有能力都唔願意為個家洗錢, 一家人去迪士尼 staycation, 都係想做返啲嘢, 增進家人感情 ,佢連呢部都唔想行, 都唔願意付出 , 令你好失望, 你要時間同空間 ,好好考慮一下 ,是否可以行落去。
你又可以藉此呢段時間, 感受同仔女分開, 你是否可以接受牽腸掛肚。 你C6又可以真正感受到, 冇咗你, 個家會變成點, 是否會回復初衷, 發覺自己最愛係你, 佢自然會做番啲嘢, 如果佢無動於衷, 證明佢已經唔愛你, 佢只係唔想冇咗個家。 咁你就要為自己好好打算, 佢遲早會有第二次出軌, 離婚只係遲早嘅事,咁不如早啲了斷。
認清楚事實之後, 你起碼自己有方向, 佢真係有 悔改 挽留你, 你也要努力, 前事不要再提。 若果發現佢個心已經唔係呢度, 你又為咗仔女唔想離婚, 你唯有當佢係同屋主 ATM, 沒有期望就沒有失望。

男爵府

樓主,我勸妳試下搵婚姻輔導處理左自己心結吧,睇嚟而家日常生活發生什麼事妳都可以連繫到佢有外遇既事上面,住酒店、一餐飯、買禮物都令妳好激動,為乜?
想個家繼續向前行,就唔好經常翻舊帳,唔做都做左,有錯亦願意改,仲想佢點?倒返轉如果錯既係妳,老公不停跳掣翻妳舊帳,妳都會忍唔住反擊,對嗎?
妳可以在bk發洩情緒,但總要面對現實,如果想有好結局,就要做正確既事

男爵府

clyl03 發表於 21-10-3 12:22
你都問佢問得好仔細,佢又答得咁詳盡
有冇啲覺得,原來問得深入,自己先係最辛苦嗰個? ...

不過個個都多數問,問完加埋自己ff落去,最後辛苦自己同自己過唔去

首頁
12345...9

尾頁

跳至