自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

侯爵府

"與病毒共存"其實就是佛系抗疫
新加坡的感染及死亡數字都創新高

珍珠宮

回覆樓主:

問過當地朋友唔太緊張
只是少了出街食飯

男爵府

死亡率極低,逐步走向病毒流感化的道路!何來失敗之說!香港更加失敗喇,咁耐以來得30%嘅長者打咗一劑疫苗!荒謬!
風繼續吹,不忍遠離...

男爵府

香港人太重視確診數字,一聽到確診數字大,就話人地抗疫失敗。其實打左針後,已經病徵好輕微,而且傳播力大減,好多歐洲國家已經如常生活。如果香港人唔改變呢個觀念,香港真係一世都要隔離。因為全世界已經同病毒共存,呢個病係唔會消失。

wcpcelia    發表於 21-11-12 17:12
newuser    發表於 21-10-13 08:14
靛青女    發表於 21-10-3 11:16
靛青女    發表於 21-10-3 11:16

珊瑚宮

BK Milk勳章

尋日睇新聞已經去到2900宗,問題係新聞影到好多人無戴口罩(唔知係新定舊),大部分感染係黎自勞工宿舍

伯爵府

大部分感染在社區,勞工宿舍佔不足 1/3

Source: https://www.moh.gov.sg/news-highlights/details/update-on-local-covid-19-situation-(1-oct-2021)

· As of 1 October 2021, 12pm, the Ministry of Health has detected a total of 2,909 new cases of COVID-19 infection in Singapore, with 2,079 in the community, 818 in the migrant worker dormitories and 12 imported cases.

jessica0768 發表於 21-10-3 06:28 尋日睇新聞已經去到2900宗,問題係新聞影到好多人無戴口罩(唔知係新定舊),大部分感染係黎自勞工宿舍
...

男爵府

Mooskha 發表於 21-10-3 05:33
香港人太重視確診數字,一聽到確診數字大,就話人地抗疫失敗。其實打左針後,已經病徵好輕微,而且傳播力大 ...

係,一早講左會變成流感咁,這個病毒唔會消失。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Boeing787 發表於 21-10-3 00:08
死亡率極低,逐步走向病毒流感化的道路!何來失敗之說!香港更加失敗喇,咁耐以來得30%嘅長者打咗一劑疫苗 ...

你無睇新聞?新加坡自己話:「醫療系統出現混亂」,有確診者不知自己要幾時去隔離

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港人太重視確診數字,一聽到確診數字大,就話人地抗疫失敗。其實打左針後,已經病徵好輕微,而且傳播力大 ...

但香港可以消失於世界 所以共存系應該走既方向,香港冇勇氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jessica0768 發表於 21-10-3 06:28
尋日睇新聞已經去到2900宗,問題係新聞影到好多人無戴口罩(唔知係新定舊),大部分感染係黎自勞工宿舍
...

勞工宿舍既感染系有原因既。因為病左唔洗做同仲有糧出,呢個問題由一開始就一直系勞工宿舍存在。

但當地需要大量外地勞工做各種工作,所以冇辦法杜絕呢個問題。

珍珠宮

Boeing787 發表於 21-10-3 00:08
死亡率極低,逐步走向病毒流感化的道路!何來失敗之說!香港更加失敗喇,咁耐以來得30%嘅長者打咗一劑疫苗 ...

完全正確 但要咁做既政府需要極大既勇氣,唔簡單

珍珠宮

leng1999 發表於 21-10-3 06:58
勞工宿舍既感染系有原因既。因為病左唔洗做同仲有糧出,呢個問題由一開始就一直系勞工宿舍存在。

但當地 ...

感染是因為宿舍擠迫衛生欠佳

水晶宮

2024勳章

雖然共存係大方向,但香港而家只有450萬人接種疫苗,仲有約300萬人未接種,如果放開,以香港人口密度傳播會好快,未接種人士重症率可能會壓垮醫療系統

珍珠宮

72leelily 發表於 21-10-3 07:08
感染是因為宿舍擠迫衛生欠佳

一班男人系一齊,唔通會有social distancing?唔洗擠逼都會接觸

侯爵府

bks2014 發表於 21-10-2 23:40
"與病毒共存"其實就是佛系抗疫
新加坡的感染及死亡數字都創新高
預計之內

侯爵府

czl115 發表於 21-10-3 07:11
雖然共存係大方向,但香港而家只有450萬人接種疫苗,仲有約300萬人未接種,如果放開,以香港人口密度傳播會 ...
尤其70+十分低

男爵府

無錯,病毒係唔會消失。香港政府堅持零確診,只有一世自我封關及自我隔離。

水晶宮

leng1999 發表於 21-10-3 06:55
但香港可以消失於世界 所以共存系應該走既方向,香港冇勇氣

開放香港,等大爆covid又再WFH停食店停課幾個月,到時又出來鬧政府

mimi199188    發表於 21-10-5 11:21

子爵府

畀面勳章

感覺大陸想睇下人地同病毒共存成效先再決定點行,反正唔洗攞自己人民同醫療較飛,暫時大方向清零係最好,至於話自我封閉,well 而家似乎人地想我地通關多d,內循環都有序,我又唔覺有咩咁急要同病毒共存。

李個豬    發表於 21-10-28 11:29

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

每人對“失敗”有不同定義!“和病毒共存”的新加坡的死亡率低,而且經濟仍然活躍。其他密封的地方雖然少人確診,但經濟在下滑中。

首頁
12345...24

尾頁

跳至