夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

.

複式洋房

.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

am5d10 發表於 21-10-4 12:56
因為佢地屋企就係想換大間既樓,我幫c6一齊供樓囉,佢地真係如願搬左新樓,咁我阿媽個邊又冇多餘錢比到佢: ...
成個故仔不合理。
王子有家累有重擔,加埋你名幫手供改善環境?!成件事你仲慘過做女果時喎。

cathngai    發表於 21-10-4 18:52
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

.

侯爵府

有有機會不如裝修現居,間多個房作為你地住屋。

複式洋房

.

侯爵府

am5d10 發表於 21-10-4 14:01
我係依兩年其間當然同c6講過,但佢根本想快d搬離依間舊公屋,因為住左超過30年,天花石屎都剝落左幾次,整 ...
難為JM.
更難為你竟然仲要話等三年。

伯爵府

am5d10 發表於 21-10-4 14:01
我係依兩年其間當然同c6講過,但佢根本想快d搬離依間舊公屋,因為住左超過30年,天花石屎都剝落左幾次,整 ...

層樓咁舊又係住得唔舒服,想抽居屋有綠表長者應該都會抽到,唯有叫你c6或者你自己努力啲揾多啲錢改善生活

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 12:14
唔知道你係咪問兩公婆自己搬出黎住?
C6就係好有要求,真係夢想家黎,又唔要樓齡大,又唔要太細,但我同佢 ...

如果家庭總收入只得3萬頭,妳老公知唔知即使供樓貸款批咗,都會供得好吃力?
如果我係妳,6299繼續住返舊居不變,妳同老公拎一半(或更少比例)收入租樓同住,餘錢盡量儲下,等下將來有無機會上車

有人會話:而家唔買將來仲貴呀!可能係亦可能唔係,但七折後嘅居屋都係唔平,一孭就20幾年債,萬一你哋其中一個收入改變就好大鑊

有啲野‘’命裏有時終須有 命裏無時莫強求‘’,再好好商量一下吧

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 13:50
非常正確,但我同c6係有感情,如果因為住屋而離婚就覺得太可惜。

感情不可以當飯食,佢唸嘢咁離地,就算有日住埋一齊會好多拗撬,都係一個問題

侯爵府

am5d10 發表於 21-10-4 13:56
如果你覺得係個故仔,我唔介意,但我冇必要晒咁多時間每個問題都覆
講真我個情況真係一早唔結婚仲好
...
Sorry jm我不是這意思。 如果令你不快,我道歉
我是心痛你而已。

侯爵府

am5d10 發表於 21-10-4 13:56
如果你覺得係個故仔,我唔介意,但我冇必要晒咁多時間每個問題都覆
講真我個情況真係一早唔結婚仲好
...

無得諗,維持現狀吧!大家都肯為將來既,你兩個辛苦d搏命儲錢吧!

大宅

感情唔可以飲水飽,如果樓主緍後,生活品質仲差過做女時,就要想想去留問題!為了不中用男人,而拖累了自己一生!

侯爵府

咁又唔得果樣唔得,有生活擔子更應腳踏實地。
王子養父母,係孝順。除此以外,人生有冇其他規劃?
王子就快4張。 好命水既已經策劃退休。
好似有JM 話齋, 7折居屋,都係貴架。 到時王子會唔會嫌貴又縮沙唔供?定係王子收收埋埋冇話你知?
一心一意供樓買屋,事前要搏命儲錢搵錢。

珍珠宮

am5d10 發表於 21-10-4 12:56
因為佢地屋企就係想換大間既樓,我幫c6一齊供樓囉,佢地真係如願搬左新樓,咁我阿媽個邊又冇多餘錢比到佢: ...

講真,無論有無你,男家都係預計仔將來會結婚,而仔婚後會同父母一齊住,如抽中居屋自然會按自己能力同需要去揀樓

牌面好清楚,老公一定要同父母住,呢樣你嫁前已經知,而你亦預咗日後要同老爺奶奶住

其實各人各自有算盤,但抽唔中居屋令個如意算盤打唔響
男家見呀仔30到尾就心急催婚
你老公夢想婚後多個人供居屋
你亦見自己過30心急嫁人,又夢想嫁完抽中居屋

前提係你預嫁咗要同老爺奶奶住
咁抽唔中居屋,你係咪都要面對現實,同老公、老爺、奶奶一齊住現時間公屋呢?
老公自己揀嘅,點解要怨仲做辛苦過做女呢?從來要結婚成家都辛苦過做女時,因為多咗責任同雙方家人要兼顧

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 13:52
我已經超過30,c6過多幾年就有40歲,c6兩老都超過65,佢地都有基本生果金,我阿媽就無資格申請任何資助房屋 ...

老實講, 我無睇晒全部文, 但我覺得2個都係唔太得, c6 根本無好大動力去改, 而且佢要痴住父母住,係平過出去住, 而且now 生活又ok, 無咩壓力, 做咩要改呢?

而且我明白佢諗法, 你地2個月入3xk , 邊夠錢買樓, 除非有人比好大個首期, 根本就係要同佢家人住, 一係你地增加收入, 一係同佢地父母住,最後離婚

至於你, 雖然佢無諗清楚, 佢大錯, 但你揀佢, 你都有問題, 唔可以推晒比佢, 至少你媽媽唔可以, 知你孝順, 但咁的情況一定要靠政府, 唔知咩原因申請唔到公屋同長申津, 否則你壓力又大, 你又會將個壓力比c6

男爵府

秋天與楓葉 發表於 21-10-4 14:54

講真,無論有無你,男家都係預計仔將來會結婚,而仔婚後 ...

大家諗法差唔多, 所以其實男女2個都無諗清楚, 以為結婚就解決問題, 無諗過結婚產生問題, 正如好多人以為生b 可以沖喜, 結果幾多對生完離婚

複式洋房

.

複式洋房

.

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 15:53
會試下叫佢唔好搞咁多野住,繼續儲多D錢先再考慮綠置居,但我媽個邊我就自己處理番。
...

明白你地情況用綠置居係最易上車,但上車唔係大晒的,仲有好多野要諗要計劃,供樓能力、4個人相處問題、工作穩定性、層樓落邊個名、邊個供幾多、雜費生活費又點計⋯⋯
仲有,唔建議生小朋友,等到生活再穩定啲先再諗,有左小朋友既磨擦只會有多無少,到時仲辛苦
加油!

am5d10    發表於 21-10-4 16:21

首頁
12345...11

尾頁

跳至