夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係因為收收埋埋唔俾真實一面對方知?
還是無留意對方講既野有冇欺騙成份?
又或者一個人既缺點由小變大?

男爵府

Heman2001 發表於 21-10-4 15:36

分別因身份唔同,大家對大家期望都好唔同, 而且原生家庭唔同, 自然好唔同, 就算同居未必睇到, 加上要睇下男女成熟情度, 十幾碎連自已想點都未知, 反而3x4x 好d, 最好去下婚輔, 唔係包找到做得好, 叫做深入認識對方和家庭成長, 叫做一個開始

侯爵府

你講既原因全部都可以成立。
拍拖時沉迷係甜蜜當中,只見果一日半日,可能無諗得咁詳細,就算知,都自欺欺人,佢對我好,呢d小缺點無所謂啦,或者將來會變呢!

baba9193    發表於 21-11-20 02:30

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-4 16:23
你講既原因全部都可以成立。
拍拖時沉迷係甜蜜當中,只見果一日半日,可能無諗得咁詳細,就算知,都自欺欺 ...

婚後塵埃落定,心情鬆懈,加上生活細節差異,三觀不同,好易由無咁慇勤變到維護自己,爭執就多左。

baba9193    發表於 21-11-20 02:31

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-4 16:27
婚後塵埃落定,心情鬆懈,加上生活細節差異,三觀不同,好易由無咁慇勤變到維護自己,爭執就多左。
...

觀人於微,睇佢點對唔喜歡既人可能仲比睇佢點對喜歡既人更有參考價值

男爵府

yantung2010 發表於 21-10-4 16:31
觀人於微,睇佢點對唔喜歡既人可能仲比睇佢點對喜歡既人更有參考價值

同意!要多觀察!
除左睇佢點對唔喜歡既人,佢既嗜好、習慣、會留意什麼、朋友圈子、對家人,都可以睇到一二

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大家相處時做番自己,二人磨合最重要

侯爵府

Heman2001 發表於 21-10-4 16:50
同意!要多觀察!
除左睇佢點對唔喜歡既人,佢既嗜好、習慣、會留意什麼、朋友圈子、對家人,都可以睇到一 ...

對的,人好難係各方面,隨時都扮得完美,總有破綻。

男爵府

通常係因為香港土地/ 觀念問題,冇同居過就結婚。無端端由一星期見2小時一夜間變成24小時(除返工)困獸鬥既親人,女神都會落妝,男神都會痾屎,加埋結婚本身其實係一件好現實既事,好多人將佢浪漫化,根本行唔通。我十分支持婚前需要短暫同居,相處到先結婚。

男爵府

我同老公同居10年先結婚,佢婚後性格都變哂,人前人後對我兩個樣,仲要話我唔識變,20幾年都係咁性格,宜家我們已經溝通唔到,變左同屋主咁,關係仲衰過同居個10年

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

leeyin 發表於 21-10-31 00:41
我同老公同居10年先結婚,佢婚後性格都變哂,人前人後對我兩個樣,仲要話我唔識變,20幾年都係咁性格,宜家 ...

好難想像同居左咁多年,結婚後會唔同左樣

子爵府

我同老公同居10年先結婚,佢婚後性格都變哂,人前人後對我兩個樣,仲要話我唔識變,20幾年都係咁性格,宜家 ...

會唔會係年紀大咗性格改變?

男爵府

同居10年都睇唔到佢底牌?

男爵府

同居時20歲,30歲有左而結婚,結婚之前勁喜歡同人地小朋友玩,仲有養3隻小狗,以為佢係一個有愛心有責任感既人,結婚之後,每次家庭樂時,只會傾電話打手機,叫佢同我和小朋友影多兩張相都那口那面發哂脾氣,3隻狗只有我負責,他從來唔放狗唔幫佢地沖涼,覺得麻煩,之後我係個仔3歲時同佢分開左一年,即係結婚左3年就分居1年,後來被佢追番,話會以家庭為重,唔會再咁既態度,好左幾年,現在咪仲衰,成個女人咁,少少事就發脾氣,俾面色我同個仔睇

男爵府

小事到係1,食飯時佢要牙籤,拎俾佢,佢會罵你仲咩唔識拎一枝要成樽拎俾我? 2, 佢怕熱我怕凍,開左冷氣成間屋都凉左啦,我關左冷氣機佢又嘈,講 你都幾鍾意熄冷氣果喎?之後西面。 3, 我無帶錢同佢到超市,之後突然記得無廁紙用,叫佢俾廁紙錢,即係即時西面同唔出聲,問佢做咩事?佢話我有俾家用架,點解呢d都要我俾? 仲有好多好多類似呢d生活鎖碎事,佢最賤既係,次次小小事發大大脾氣,隔幾個字又好似人格分裂咁當無事咁同你講番野,被佢攪到我都好大壓力,我現在都頂佢唔順,今日已經開始睇緊樓想搬

男爵府

leeyin 發表於 21-10-31 12:13
小事到係1,食飯時佢要牙籤,拎俾佢,佢會罵你仲咩唔識拎一枝要成樽拎俾我? 2, 佢怕熱我怕凍,開左冷氣成 ...

咁妳認為點解佢變成咁?分開果一年佢有外遇?

大宅

居然可以差咁多

珍珠宮

回覆樓主:

又未必係收埋,只係結婚前你未遇到嗰啲事。好似教養小朋友咁,就算更鍾意其他人嘅小朋友,陪玩係一件事,真係要負責又係另一件事。有部份人又好傻,唔肯 "止蝕". 搞結婚時嗌大交發現有嘢唔 work, 照結。結婚初期發現唔妥,照生 b. 生完第一個明知另一半唔會幫手,再生多個因為覺得小朋友有兄弟姐妹好 d. 咁問題只會越來越大,越來越多

baba9193    發表於 21-11-10 01:11

男爵府

佢果一年無外遇,仲搬回佢自己父母家裡住,仲日日打電話關心我兩母子,有求必應,隨傳隨到,變番同居同拍拖時咁態度,當時我咪諗住小朋友仲細,俾多一次機會複合,之後果幾年都無咩野,近呢幾年態度又變本加厲,回家永遠都係同男性朋友whatsapp 講魚經,一星期釣兩次魚,只係每晚一起食飯,無同我及小朋友交流,佢想講野永遠要我們兩個認同,一唔認同又被面色你睇

男爵府

小朋友今年剛17歲,思想都幾成熟,都認同爸爸呢幾年變得好緊要,樣樣同我們計較,對外人金錢和態度上都好過對我們,前幾年都話會關心佢,現在溝通都無,亦都明白我處境,成日同我傾計,勸我話最重要兩人一起開心,勉強所謂一個假家庭都無意思,亦係因為咁我先放心,因為佢完全明白發生緊咩事

首頁

尾頁

跳至