夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

leeyin 發表於 21-10-31 14:52
小朋友今年剛17歲,思想都幾成熟,都認同爸爸呢幾年變得好緊要,樣樣同我們計較,對外人金錢和態度上都好過 ...

你對你個仔 嘅付出, 有收穫
不如你同仔仔傾下, 若果你哋分開佢會點睇, 會否影響佢情緒, 其實你仔仔見你哋咁樣相處 ,佢都會唔開心, 可能都情願你哋分開。

leeyin    發表於 21-10-31 18:45

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓上Ching講得岩,拍拖時係甜蜜既,連對方放個屁都唔覺得臭。結咗婚,獨立自己一個家,樣樣都要理樣樣都要管,產生磨擦少不免。

leeyin    發表於 21-10-31 18:46

男爵府

呢段婚姻最慶幸是做全職媽媽,一直陪小朋友長大,每天都有溝通,呢幾年佢老豆發完脾氣,佢都有開導我,我們關係十分好,同樣地,因為做全職主婦,收入一直靠c6,所以先忍佢既臭脾氣,計較,嚴重情緒化,只能認同而不能講出自己意見的種種,我40幾歲啦,又未到老到走唔得既,小朋友又完全明白和了解整件事,所以今日都睇了數間套房,而自己又負擔到租金,幾日後搬左出來先再搵工囉,一直有儲錢,所以金錢上都可以暫時不擔心,長期就一定要搵番份工啦

cathngai    發表於 21-10-31 22:05

男爵府

leeyin 發表於 21-10-31 14:45
佢果一年無外遇,仲搬回佢自己父母家裡住,仲日日打電話關心我兩母子,有求必應,隨傳隨到,變番同居同拍拖 ...

只能講句:本性難移

leeyin    發表於 21-11-1 23:15

男爵府

leeyin 發表於 21-10-31 18:45
呢段婚姻最慶幸是做全職媽媽,一直陪小朋友長大,每天都有溝通,呢幾年佢老豆發完脾氣,佢都有開導我,我們 ...

即係打算分屋?佢肯?

男爵府

我唔知道佢肯唔肯,呢幾年都係不停重複,吵鬧之後沒解決,佢又當無事發生咁,一家3口都講過呢個情況,佢就覺得咁樣相處係正常,每個月有俾家用,任何事都唔使理,佢心情唔好亂發我們2個脾氣都正常

男爵府

現在我們都冷戰左幾日,大家無理過對方,我知道佢隔一段時間又會當無事發生咁同我講野,幾年來都已經不停重複呢種情況,我呢幾日搵緊套房,現在都睇中一間,簽左約買好基金傢俬就搬,到時咪同佢講相處到咁,你覺得咁樣關係正常我唔覺得囉,咪同佢講大家冷靜下囉

伯爵府

回覆 leeyin 的帖子

你有冇同個仔傾過呀?你個仔接受到嗎? 佢同你一齊搬?

男爵府

有呀,佢無反對,仲話唔開心咪分開囉,唔好夾硬一齊,我有問佢係咪繼續係到住,佢話都無咩所謂,平日都係番學,放學補習,之後番到屋企都係要做功課,根本同爸爸兩個人本身無咩野講,所以都唔會鬧交,所以我搵屋都搵番附近,等佢功課無咁忙時大家就可以見到面

男爵府

其實如果你經濟不什好,又有小朋友,可申請綜緩,專心揍小朋友,慳d洗也可以,再申請公屋,這種情況申請公屋就最好,快d,因需要較其他人大

男爵府

有人說小朋友是兩夫婦的第三者,未有小朋友時,大家生活及責任簡單的,有了小朋友,對子女管教、工作分配問題多了爭執,太太會變得著重子女多於配偶。如太太是要工作仲慘,在這兒工時超長工作壓力大任誰也知,回家又要開始第二份工,長時間咁做,傳統香港男人又不會幫忙揍仔做家務反而要人服侍,公一份婆兩份,什麼婚前興興我我也給現實生活磨滅了

leeyin    發表於 21-11-3 22:33

男爵府

我身邊也有朋友和我一樣是全職媽媽,她們情況都相似,老公一回家就將外面情緒帶番來屋企,唔開心時發老婆脾氣係天公地義,因為佢搵錢俾家用,覺得你會唔捨得d細路,又已經無工作能力,老婆亦應該忍受

子爵府

leeyin 發表於 21-10-31 12:13
小事到係1,食飯時佢要牙籤,拎俾佢,佢會罵你仲咩唔識拎一枝要成樽拎俾我? 2, 佢怕熱我怕凍,開左冷氣成 ...

你有冇返工?佢咁樣你靠自己最穩陣

複式洋房

回覆 yantung2010 的帖子

講得好啱
所以經歷過之後,其實搵啱興趣相同係好緊要(例如係性)一係大家都好需要,一係大家都唔需要,勉強真係無幸福。

幻想對方結婚之後會改變,只能夠說自己思想唔成熟,冇認真去諗清楚。

結咗婚之後鬆懈咗,感覺唔需要去討好對方,完全講出左我嘅心聲,我太太就係咁。

男爵府

都說先同居較好,長期同居也沒所謂。就算拍拖十年,未一同生活過也未見真本性。一同生活,才可見真瘴。
我老闆拍拖十年,一結婚一年就離婚,因為脾氣太臭,在公司正常人應已收撿脾氣,可以想像回家更加厲害。
離婚,不多不少也與脾氣有關

首頁

尾頁

跳至