自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有冇JM睇過陳志泰中醫或張全明中醫?覺得好唔好?想搵佢哋針灸醫突發性耳聾/耳鳴。

水晶宮

2024年龍年勳章

Forty 發表於 21-10-14 16:41
請問有冇JM睇過陳志泰中醫或張全明中醫?覺得好唔好?想搵佢哋針灸醫突發性耳聾/耳鳴。 ...

你最近點呀?食完療程之後應該同你做多次聽力測試的,好返未?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

洋房

回覆 Rita 的帖子

你好呀!我食完七日類固醇,反應唔大,之後打咗五次耳針,而家高頻、低頻都回復正常。係中音去到45dB。

別墅

Forty 發表於 21-10-14 17:14
回覆 Rita 的帖子

你好呀!我食完七日類固醇,反應唔大,之後打咗五次耳針,而家高頻、低頻都回復正常。係 ...

剛剛才睇到呢個post…

我又係9月底中咗突發性耳聾,當時到第三日晚上才開始食類固醇,食左一日反應不大,醫生就幫我打類固醇針落耳仔,隔日打,共打了三針。打第一針開始感覺到耳仔有反應,到而家已經過了近3星期,感覺聽力比開初好了,叫到聽到嘢,但唔清,用earphone 聽更感覺左右耳大差別。另外仲有感覺暈和耳鳴……

book 咗下星期再做聽力測試,希望進展良好啦⋯⋯

洋房

回覆 wwsbb 的帖子

你打咗第三針就停?醫生冇話可已繼續打第四針?

大宅

回覆樓主:

我亦是在9月尾突發性失聰,看了普通医生轉介耳鼻喉專科,看了两次都是止了頭暈,止不到24小時耳嗚及耳塞,做了聽力測試左耳少了3成聽力,再轉另外一個医生,做了耳,鼻鏡無事,他轉介我去政府耳鼻喉專科,我因有糖尿病不能食口服類固醇,要打耳4針,現打了两針,好似無好進展,只是左耳好似無咁塞,但還是24小時耳鳴,現還大聲左。樓主想問你係咪打完4針才好轉,無耳嗚?還是每打完一針有些進展?政府是無藥給我食的,我都想找個中医針灸及食藥治療,好驚聽力回復不了及永欠24小時耳嗚

大宅

回覆樓主:

我是過了一個月才開始打耳針,耳塞及耳鸣第二日開始睇医生,但之前的医生都沒有給我治療,只俾維他命及止暈藥給我,係最後另一個医生話我係突發性失聰,同解釋我糖尿病是不能吃口服類固醇,要打耳針,寫紙我去政府睇,政府當急症看,今日看完医生,明日就開始打針了,但都是病發一個月後,我好驚過了黃金期,不能回復正常聽力及永久24小時耳嗚

別墅

Forty 發表於 21-10-23 20:21
回覆 wwsbb 的帖子

你打咗第三針就停?醫生冇話可已繼續打第四針?

醫生無講,我係一邊食口服類固醇一邊打耳針,打完三針耳針後都有繼續食一星期類固醇,但醫生話要係時候減藥,佢意見係過左頭兩星期再食類固醇其實幫到既作用都唔大。現在只食維他命B和擴充血管藥。

我有睇中醫,中醫都係話現在再食類固醇幫不到我,仲叫我唔好食….

別墅

ryanma2 發表於 21-10-23 21:13
我亦是在9月尾突發性失聰,看了普通医生轉介耳鼻喉專科,看了两次都是止了頭暈,止不到24小時耳嗚及耳塞, ...

我每打一針都感覺耳仔多了反應。未打針前係直頭摸耳仔都無感覺。我當時做聽力測試係中度至嚴重失聰,比你3成更差。

睇左好多post, 西醫類固醇治療都病發開初時急救用,其後都係要睇中醫同針灸調理身體…..中西醫講法都係話傷左係神經線,唔會一兩日轉好,會慢慢轉好。

別墅

ryanma2 發表於 21-10-23 21:53
我是過了一個月才開始打耳針,耳塞及耳鸣第二日開始睇医生,但之前的医生都沒有給我治療,只俾維他命及止暈 ...

我一開始是右耳聽唔到嘢,耳鳴加頭暈,第二日去睇普通科,個醫生話我係耳水不平衡,幫我打止暈針開止暈藥,完全無提突發性失聰(我自己亦從來未聽過有呢種病,完全無聯想到),直至第三日暈得更厲害我要入私家醫院,慶幸當晚遇到一位耳鼻喉專科醫生應診,佢睇完就話懷疑我突發性失聰,翌日安排聽力測試就確診了。

洋房

回覆 ryanma2 的帖子

我係打第一針同第二針都各有進展。第3、4、5針變化都唔大。所以我就冇打第六針。

男爵府

我打完3針完全好返了
耳鼻喉醫生都話好彩,佢話其實唔過一半人打完有改善

男爵府

Forty 發表於 21-10-31 18:30

我係打第一針同第二針都各有進展。第3、4、5針變化都唔大。所以我就冇打第六針。 ...

please check pm, many thx

別墅

ms_bob 發表於 21-10-31 18:44
我打完3針完全好返了
耳鼻喉醫生都話好彩,佢話其實唔過一半人打完有改善
...

你真係好好彩呀

完全好返即係耳鳴同暈眩都無?請問係隔左幾耐先完全好返哂呀?

請問你一咪一發現聽唔到嘢就即刻打針?

我感覺到有進展,希望繼續一路好落去

別墅

Forty 發表於 21-10-31 18:30

我係打第一針同第二針都各有進展。第3、4、5針變化都唔大。所以我就冇打第六針。 ...

請問你而家仲有無睇中醫和針灸呀?

男爵府

wwsbb 發表於 21-10-24 15:01
我每打一針都感覺耳仔多了反應。未打針前係直頭摸耳仔都無感覺。我當時做聽力測試係中度至嚴重失聰,比你3 ...

請問你現況如何呀?打咗幾多針?
我今日第一針,暫時未知效果

別墅

rachel97 發表於 21-11-2 12:35
請問你現況如何呀?打咗幾多針?
我今日第一針,暫時未知效果

現在是病發後5星期左右。一共打了3針。聽力低音回復到跟另一耳差不多,但中至高音仍然未得,愈高音愈差。正常與人溝通ok, 但一聽音樂,左右耳明顯大差別。

行步仲有腳步浮浮,但係對比上兩個星期已經好了好多。

你而家係一邊耳完全未聽到嘢?

男爵府

wwsbb 發表於 21-11-2 14:39
現在是病發後5星期左右。一共打了3針。聽力低音回復到跟另一耳差不多,但中至高音仍然未得,愈高音愈差。 ...

有啲聲,好似只聽到高頻,仍有耳鳴,我是上星期2發病,口服類固醇6日了,進展麻麻

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

祝早日康復
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

rachel97 發表於 21-11-2 16:36
有啲聲,好似只聽到高頻,仍有耳鳴,我是上星期2發病,口服類固醇6日了,進展麻麻
...

我都係到左第3、4星期先明顯好轉

你都好叻,第一時間睇左專科,完全康復機會大,放鬆心情應該會有好轉

首頁

尾頁

跳至