自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

伯爵府

原帖由 teddy3200 於 09-6-9 15:17 發表
如果一開始得兩公婆上樓,之後生左小朋友咪要換大d單位,如果唔係點夠住

我想講, 我1家4口, 都係住3xx尺既私人樓.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

但係佢一開始只會派d一至二人單位俾你,咁你生多個小朋友咪要換囉,其實夠住既都唔會換,換得既緊係合付資格,唔係隨便可以換
原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:18 發表

別墅

原帖由 cubixluk 於 09-6-9 15:12 發表
真係唔明, 點解 d 有 $ 人要歧視 d 只係住公屋, 揾唔到 $ 買樓既人

唔係呀,你唔好誤解好嗎!
係講緊,有人唔知足,有屋住又話要換大d,住舊左又話要換,生仔又要換......要求多呀,唔關有冇錢事,可能你地仲有錢呀,我地交貴租冇錢草,你地有減租免租,唔洗交或交得小稅。由頭到尾都係講緊唔知足同要求多,冇人歧視呀,我媽媽都住緊,但係佢年紀大,仲點改善,我又冇能力買一層樓俾佢,但係後生果d生下一個又一個...一d都冇打算搬

象牙宮

我500呎住5人,3個人1間房,i also want to mchange law but no money no talk ar......

珍珠宮

現實終歸係現實,冇話公唔公平。別人有權定規則,你一係唔好加入遊戲,要加入就要遵守rule!

我都係窮家女,住公屋。但我最後都碩士畢業,有份好工(e+冇做啦),家陣住緊相當唔錯的私樓,但絕對唔係成千萬的豪宅。

我唔明點解我地得,某d人唔得,但冇可否認過程相當辛苦。
但我只知道,咬緊牙根,一步步捱,一定得!

原帖由 Fatima_melanie 於 09-6-9 15:01 發表
住公屋的確是福利, 不過好多住緊的人都唔清楚呢點

我不想評論住公屋是否無大志或是可得一想二這問題, 我只想談談住公屋子女的發展問題

在某些公司(是一d 大家都搶住入的誇國公司) 的確是不會考慮公屋地址的申請人, ...

洋房

原帖由 teddy3200 於 09-6-9 15:17 發表
如果一開始得兩公婆上樓,之後生左小朋友咪要換大d單位,如果唔係點夠住

又多一個覺得用人地嘅$黎換大d嘅屋係應份嘅人???

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:18 發表

一張"碌架床", 大嘅瞓上面, 細嘅瞓下面, 再唔係瞓廳, 早期住公屋環境更差都係咁住, 家下d人真巴閉!

大宅

原帖由 wendy09 於 09-6-9 14:07 發表

我開呢個貼係想講,見到d人又要換屋,又要抱怨政府俾得唔好,派得慢,已經小付出仲要求多多唔知足。

我覺得通常話呢樣唔夠,果樣唔夠厭三厭四果d人都係好食懶飛綜援一族或大陸新移民居多 .土生土長公屋長大o既香港人好多都係勤勤力力,好少會o甘唔知足o既.綜援一族同新移民都係住公屋,佢地o既表現另人錯覺住公屋o既人都係不知足.又唔怪得哂樓主有呢種錯覺o既

男爵府

原帖由 lyhv 於 09-6-9 15:08 發表

無人話唔俾生, 但有網民講入住得公屋都係低收入一群(at least 一開始時係), 咁既然低收入, 係唔係真係應該考慮唔好生咁多呢? 生多左又憑咩本事養?

點會冇本事養??我真係唔明??住公屋除左係間公屋係政府提供之外...我地可以交冇咁貴既租金...$29XX (未減租係$3300)冇問政府拎綜援..自己生自己養係有咩問題??

我阿媽阿爸生4個..得我爸一個人做嘢,我地都係自己養自己..同時我都可以肯定咁同你地講..除左間公屋企租之外..我地衣食住行絶對係好過好多買私樓既人...
我地都大晒啦..呢D係唔係叫住公屋冇本事養??我地大晒後,要揾錢,時下任何一個年輕人..揾萬幾蚊個月有幾難??咁就要交稅啦...但事實上..我地有5個人..又未到可以交倍半租OR雙倍租..皆因政府係SET呢一邊入息限額..又SET得高得濟!!!

講真...我都覺得2公婆月入得3萬內..係冇本事生BB..所以我咁多年都唔生住...而家先諗下生仔呢個問題..因為都廿到中...又結婚多年...
我見好多人夫婦都未必有我地呢個收入都生到..養到..所以我先考慮下生...你講得啱..我怕自己冇本事養..所以生一個算數....但基於而家屋企地方淺窄...我都係會向政府申請換大間D間屋...可能呢D又叫冇本事啦....唔通要我等到自己買左層樓..供層..先黎生仔???

侯爵府

唉........... 我都想改善環境............

伯爵府

原帖由 lyhv 於 09-6-9 15:21 發表

一張"碌架床", 大嘅瞓上面, 細嘅瞓下面, 再唔係瞓廳, 早期住公屋環境更差都係咁住, 家下d人真巴閉!

係呀, 依家好多人覺得政府係 "應份俾" 架.

珍珠宮

我立場同你完全一樣,我唔會睇人唔起,我都窮過,但唔明點解e+d人咁唔進取!(或者唔好只講公屋戶)
原帖由 wendy09 於 09-6-9 15:20 發表

唔係呀,你唔好誤解好嗎!
係講緊,有人唔知足,有屋住又話要換大d,住舊左又話要換,生仔又要換......要求多呀,唔關有冇錢事,可能你地仲有錢呀,我地交貴租冇錢草,你地有減租免租,唔洗交或交得小稅。由頭到尾都係講緊唔知足同要求多, ...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 VKwan 於 09-6-9 15:25 發表
我立場同你完全一樣,我唔會睇人唔起,我都窮過,但唔明點解e+d人咁唔進取!(或者唔好只講公屋戶)

me tooooooo~~~

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

別墅

原帖由 BBTWIN 於 09-6-9 15:22 發表

我覺得通常話呢樣唔夠,果樣唔夠厭三厭四果d人都係好食懶飛綜援一族或大陸新移民居多 .土生土長公屋長大o既香港人好多都係勤勤力力,好少會o甘唔知足o既.綜援一族同新移民都係住公屋,佢地o ...

呢個post都有人唔知足,同覺得用納稅人既錢換大d屋都係好正常既,咁唔知佢地係唔係大6人呢?

伯爵府

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:24 發表

點會冇本事養??我真係唔明??住公屋除左係間公屋係政府提供之外...我地可以交冇咁貴既租金...$29XX (未減租係$3300)冇問政府拎綜援..自己生自己養係有咩問題??

我阿媽阿爸生4個..得我爸一個人做嘢,我地都係自己養 ...

你究竟知唔知自己講緊咩????

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 BBTWIN 於 09-6-9 15:22 發表

我覺得通常話呢樣唔夠,果樣唔夠厭三厭四果d人都係好食懶飛綜援一族或大陸新移民居多 .土生土長公屋長大o既香港人好多都係勤勤力力,好少會o甘唔知足o既.綜援一族同新移民都係住公屋,佢地o ...

我真係好想班要求多多(係多多, 真係唔夠的唔算)嘅人睇下住"徙置區"時d樓高5呎半嘅"覆式單位"係點!

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 15:13 發表

但係你地並唔係交緊市值租金,呢個已經係好大著數,有租減或免,唔洗管理費...咁仲唔稱得上著數?我地一樣都冇。

你黎住下我地D公屋..就知到我地都唔係咁好受..
我對面個傻婆..垃圾婆.就係我要住平價屋要面對既問題之一!!!

我生左後,我都唔想住公屋..想比個好D既地方小朋友成長..
奈可,我地2公婆揾得雞碎咁多..買私樓...真係未咁諗住..

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:13 發表

想問下, 點解你地有資格住公屋既???

皆因之前我未做嘢讀緊書..就結左婚...
老公個時都未係揾得多錢..
我都係近3年多先開始出黎做嘢...

首頁
12345...24

尾頁

跳至